Oganaki’nin “Fısıldayan Kutular”ına Girmeye Hazır mısınız?
Oganaki’nin ilk kişisel sergisi “Fısıldayan Kutular” Piramid Sanat’ta açıldı.
Küratörlüğünü Bedri Baykam‘ın üstlendiği, sanatçı Oganaki‘nin “Fısıldayan Kutular” başlıklı sergisi Piramid Sanat’ta sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Üç boyutlu minyatür dioramalardan oluşan sergide izleyici, kah bir berber dükkanına, kah bir kütüphaneye, kah bir benzin istasyonuna, kah bir araba tamirhanesine, kah bir sanatçı atölyesine uğruyor.
Yaptığı her biri üç boyutlu sanat eserleri olan Ogan Akıncı (52), kesip-biçmeyi, sokaktan bulduklarıyla kendine oyuncak ve resim yapmaya Ankara’daki çocukluk yıllarında başladı. Resim ve sanatla ilgilenmeyi düşünürken, “Oğlum sanatçı olup aç kalma!” nasihatleri hayallerini erteletti. 30 yıl boyunca THY’de uçuş harekat uzmanı olarak çalıştı. Oganaki, bu sergisi ile çocukluk hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
“Fısıdayan Kutular” sergisinin geçmişimizi, özlemlerimizi, unuttuğumuz şarkıları, yaşanmışlıklarımızı canlandırdığını belirten serginin küratörü Bedri Baykam; “Kütüphanesiyle, araba tamircisiyle, barıyla, bakkalıyla, berberiyle, caddeleriyle… O farklı bir 68 kuşağı! 70’ler ise onu büyüleyen evrenle tanışması… O kadar büyük bir buluşma olmuş ki bu, aradan 45-50 yıl geçmiş olsa da, o izler kendisinin yaratıcılığını ateşlemeye bugün de devam ediyor. ‘Fısıldayan Kutular’da gördüğümüz büyüleyici detaylar; çatlak lavabo, kaloriferde kuruyan ıslak küçük havlu, sokağın açık penceresinden rüzgârın savurduğu perde, bakkalın buzdolabında renk değiştirmiş bir pastırma, yer karolarının kiri veya bir musluğun pası, çocukluğumuzun çikletleri, yağları… Edward Hopper’ın 1940 Amerikası’ndan fırlayarak önümüze gelmiş benzin pompaları… Fısıldayan Kutular geçmişimizi, özlemlerimizi, unuttuğumuz şarkıları, yaşanmışlıklarımızı canlandırıyor. İster sanat dünyasının bir gediklisi olalım, ister bu işleri tesadüfen gören bir postacı veya çiçekçi… Bu kutular herkesi etki alanına mıknatıs gibi çekiyor ve onlarla diyaloğa girmemek mümkün değil. Oganaki’nin işleri insanları mutlu ediyor, onları nostaljik tatlarla geçmişe taşıyor, en güzel hisleri adeta ateşliyor. İsterim ki bu sergiyi her İstanbullu görsün, hiçbiri kaçırmasın.” şeklinde konuştu.
Piramid Sanat, bu sergisi için önsözünü Bedri Baykam’ın, giriş sunumunu Selçuk Altun’un yazdığı bütün eserleri kapsayan, geniş içerikli bir katalog da yayınladı.
Selçuk Altun’un “bir Lilliput dünyasında safariye çıkaracak” diye nitelendirdiği bu sergiyi, 31 Ocak 2021 tarihine kadar Piramid Sanat’ta ziyaret edebilirsiniz.
Piramid Sanat
Feridiye Cad. No:25 Taksim/İstanbul
Giriş ücretsizdir.