Osman Kavala’dan Anadolu Kültür 20. Yıldönümü Mesajı
Anadolu Kültür 20. kuruluş yıldönümünü kutluyor

Kültürel diyalog ve işbirliğini odağına alarak bugüne dek sayısız proje, etkinlik, eğitim ve hibe destek programları gerçekleştiren Anadolu Kültür 20 yılda 104 farklı şehirde 2.000’i aşkın sergi, söyleşi, konser, film gösterimine imzasını attı.
Anadolu Kültür 20. yılını kutluyor. Önyargılardan arınmış, farklılıklarla beslenen ve zenginleşen bir toplum hayaliyle 2002’den bu yana kesintisiz faaliyet gösteren Anadolu Kültür, geçen bu 20 yılda, sivil toplum alanını genişletmek, bu yolla kültür ve sanatın birleştirici, dönüştürücü gücünü çoğaltmak ve yaygınlaştırmak için Türkiye’den ve dünyadan 120 kurumla işbirliği yaptı. Bağımsız sanatçılara ve kültür kurumlarına bugüne dek 442 hibe desteği veren Anadolu Kültür, bağımsız sanat çalışmalarına alan açan ve halen İstanbul’da faaliyetini sürdüren Depo’yu ve Diyarbakır Sanat Merkezi’ni, kuruluşundan birkaç yıl sonra kapatılan Kars Sanat Merkezi’ni hayata geçirdi. Bu süreçte, 104 farklı şehirde gerçekleşen 2.000’i aşkın sergi, söyleşi, konser, film gösterimine imzasını attı, eğitim atölyeleri, podcast serileri, kültürel yayınlar ve mobil uygulamalarla bireyler ve toplumlar arasında kültür köprüleri kurulmasına öncülük etti.
Osman Kavala’dan 20. Yıldönümü Mesajı
Anadolu Kültür’ün kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Osman Kavala 20. yıl dolayısıyla verdiği mesajda, “Anadolu Kültür’ün yeni dönemde barışa, demokrasiye ve kültürel çeşitliliğe hizmet eden misyonunu kesintisiz sürdüreceğine inanıyorum” diyor. Kavala, yirmi yıl önce AB ile üyelik müzakerelerinin başladığı dönemde, sanat ve kültür dünyasından bir grup isimle Anadolu Kültür’ü kurarken bugünkünden farklı bir Türkiye hayal ettiklerini söylüyor, ancak umudunu yitirmediğini de ifade ediyor: “Maalesef Türkiye siyasetinin yönü değişti, Cahit Sıtkı Tarancı’nın dizelerinde anlattığı, kardeş kavgası olmayan, insanların aç yatmadığı memleket olma hayali berraklığını yitirdi. Ancak bu durumun geçici olduğuna inanıyorum. Yıllar boyunca birlikte çalıştığımız sanatçılarda, sanatla ilgilenen gençlerde gördüğümüz, paylaştığımız duyarlılıklar iyimser olmamızı sağlıyor. Onlarla kurduğumuz karşılıklı anlayışa ve güvene dayalı ilişkiler bize güç veriyor.”
Anadolu Kültür Direktörü Asena Günal ise 20. yıldönümünü değerlendirirken kuruluş amaçlarının “Türkiye’nin daha özgür, demokratik ve çoğulcu bir ülke olması, sivil toplumun alanının genişlemesi, herkesin eşit yurttaş hissedeceği bir tanınma ve katılım” olarak özetliyor ve şunları söylüyor: “Anadolu Kültür, bu amaçlara ulaşabilmek için, kültür ve sanatın hayal gücünü, merakı ve umudu diri tutan, dönüştürücü gücüne yaslandı. Bugün yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen Anadolu Kültür yola devam ediyor. Çünkü tüm faaliyetleri, dayanışma içinde olduğu geniş bir toplulukla birlikte gerçekleştiriyor. Çalışanların, kuruma destek verenlerin, projeleri hayal eden ve gerçeğe dönüştürenlerin, etkinlikleri takip eden ve bizi yüreklendiren izleyicilerin tutkusu, heyecanı ve özverisi olmadan olamazdı. Bu yüzden geleceğe dair umudumuzu ve her şeyin daha güzel olacağına dair inancımızı ürettiklerimizle korumaya, dayanışmayı çoğaltmaya devam edeceğiz.”
Bir Kültür Kurumu
Anadolu Kültür 2002 yılında Osman Kavala’nın girişimleriyle sanatın değişik alanlarından, iş dünyasından ve sivil toplumdan kişilerin bir araya gelmesiyle kâr amacı gütmeyen bir kültür kurumu olarak kuruldu.
Kültürel diyalog ve işbirliğini odağına alarak sayısız proje ve etkinlik, eğitim, hibe destek programları gerçekleştiren Anadolu Kültür 20. yıl çerçevesinde tüm bu çalışmaları dijital bir yayında bir araya getirerek kapsamlı bir envanter ortaya koydu. Bu envantere ve kurumun temel çalışma alanlarına paralel hazırlanan “Kültür ve Sanatı Paylaşarak 20 Yıl: Anadolu Kültür Söyleşileri” başlıklı söyleşi dizisi ise sivil toplum, siyaset, akademi ve yayın dünyasından önemli isimleri bir araya getiriyor.
Anadolu Kültür’ün İstanbul’da faaliyet gösteren sanat merkezi Depo’da 17 Kasım – 6 Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek olan söyleşiler, birlikte yaşam pratiklerinden kültürel diyaloğa, hafızadan yerel kültür politikalarına, kültürel çeşitlilikten ulus ötesi işbirliklerine, kurumun 20 yıldır çalıştığı alanlar ve ürettiği projelerden yola çıkarak Türkiye’de bu alanlarda son 20 yılda yaşanan gelişmeleri ele alacak.
Söyleşiler dizisinde yer alan “Toplumsal Barış İçin Geçmişle Yüzleşme” başlıklı oturum 17 Kasım’da, “Yerel Kültür Politikaları ve Ulusötesi İşbirlikleri” 24 Kasım’da, “Türkiye’de Çeşitlilik ve Ermenistan’la Kültürel İşbirliği” 29 Kasım’da, “Kapsayıcı Ortak Zeminlerde Sanatla Öğrenme ve Kolektif Üretim” 1 Aralık’ta, “Hatırlamak için Bakmak, Kaydetmek ve Anlatmak” 6 Aralık’ta gerçekleşecek. Tüm söyleşilerin başlama saati 18.30.
Anadolu Kültür 20. kuruluş yıldönümünü ürettiği projeler, destek verdiği ve işbirliği yaptığı sanatçılar, kültür insanları ve kurumlarla birlikte kutluyor; üretmeye, paylaşmaya, dayanışmaya devam ediyor.