KÖŞE YAZILARIOğuz Kemal Özkan

‘Piramid Sanat’ 10 Yaşında – Oğuz Kemal Özkan yazdı…

Kasım 2006‘da özgün bir üretim, sunum ve paylaşım alanı yaratmak amacıyla Bedri Baykam tarafından kurulan Piramid Sanat 10 yaşında. Geçtiğimiz haftalarda ‘Koleksiyon Sergisi’ ile 10. yaş kutlaması yapan Piramid Sanat, bu kez “Bağımsız Sanat Kurumları ve Çağdaş Sanat: Piramid’in 10 Yılı” başlıklı panel ile birlikte Piramid’in tüm etkinliklerini kapsayan “PİRAMİD 10 YAŞINDA” arşiv kitabının tanıtımını yaptı. Ali Şimşek, Denizhan Özer, Billur Tansel, Ender Merter ve Bedri Baykam‘ın konuşmacı olarak katıldığı panelde bağımsız sanat kurumları ve Piramid Sanat’ın doğuş hikayesi konuşuldu.

Piramid Sanat’ın kurucusu ve ev sahibi olarak söze başlayan Bedri Baykam, 2006’da bir atölye ararken bir sanat merkezi olabilecek bir binayla karşılaşınca sanat merkezi kurmaya karar verdiğini söyledi. Kuruluşundan günümüze kadar gelen süreçte daha iyi bir ülkede sanat yapmayı hedeflediklerini fakat bunun gerçekleşmemesinin hem sanatçı hem de Piramid Sanat gibi bir bağımsız sanat kurumu olarak sorumluluklarını arttırdığının altını çizdi.

Piramid Sanat ilk olarak Türk Çağdaş Sanatı’nın seksen, doksan ve iki binlerini temsil eden işlerin yer aldığı ‘Ağır İşler’ adlı sergiyi açtı ve bugüne kadar tam 63 sergi düzenledi. Aynı zamanda yayıncılık da yapan Piramid Sanat, sanat dünyasında kaynak olabilecek pek çok kültür-sanat kitabı da yayınladı.

Küratörlük ve müze yöneticiliği yapan konuşmacılardan Billur Tansel, Bedri Baykam’ın bu ülke için önemli bir şans ve Piramid Sanat’ın sadece 10 yıllık bir kurum değil Bedri Baykam’ın hayatının bir aynası olarak bir galeriden daha fazlası olduğunu vurguladı. Bu anlamda Piramid Sanat’ın hem dünya sanatını ve dünyadan sanat aktörlerini tanıtan hem de Türk sanatında neler olup bittiğini dünyaya gösteren misyonuyla gurur duyduğunu belirtti.

Reklamcı Ender Merter, sanat kurumlarına devlet desteği olmayan bir ülkede Piramid Sanat gibi kurumların varlığını ancak idealizmle sürdürebildiğini ve bu açıdan bu tarz kurumlara herkesin destek olması gerektiğini hatırlattı.

'Piramid Sanat' 10 Yaşında - Oğuz Kemal Özkan yazdı...Bağımsız kurumlar üzerine konuşan Sanat Eleştirmeni Ali Şimşek, sanat alanında bağımsız kurumların sisteme entegre olduğunu, 1986 ve 2006 tarihlerinin bu anlamda kritik virajlar olduğunu anlattı. Dünya tarihinin en kalabalık sanatçı nüfusuyla karşı karşıya olduğumuzu hatırlatırken bağımsız ruhun kaybolması ile birlikte seçkinci bir dalganın geldiğinin, ironinin seyrelip empresyonizm ve lirizmin yükseleceğinin sinyallerini verdi.

Yine sanat yazarı ve eleştirmenlerinden Denizhan Özer ise ülkemizde sanat alanına yapılan baskılardan örnekler vererek Piramid Sanat gibi bağımsız kurumların önemine değindi. Bedri Baykam’ın demokratik ve özgürlükçü anlayışı ile en güçlü kurumların, bankaların yapmaktan korktuğu sergilerin Piramid Sanat’ta yapılabildiğinin altını çizdi.

Piramid Sanat‘ın varlığını sürdürebilmesinin ‘hesapsız risk alma cesareti’ ve ‘idealist bakış açısı’nı korumak ile bağlantılı olduğunu da vurgulayan Bedri Baykam, bu sanat kurumunu Atatürk, İsmet İnönü ve babası Suphi Baykam‘ın görmesini istediğini dile getirirken Piramid Sanat’ı bugünlere getiren ekibine de teşekkür etmeyi ihmal etmedi.

Bağımsız sanat alanlarının ayakta durmakta ve sanatçıların özgür alanlar bulmakta zorlandığı bu ülkede, kendi tuğlalarını yaratma ve yaşam piramidini oluşturma sürecinde hiç kimseye karşı korku veya kompleks duymadan sanat ve sanatçının tarafında olan ‘Piramid Sanat’a biz de ‘nice yaşlar’ diliyoruz.

Oğuz Kemal Özkan

'Piramid Sanat' 10 Yaşında - Oğuz Kemal Özkan yazdı...

Ruhsal Acılarla Karşı Karşıya Kaldığımızda Ne Yapmalıyız? – Etingü Dönmez Durgun yazdı…

Başa dön tuşu