‘PORTAKAL ÇİÇEĞİ’nde Sanatçılar ‘YAZA MERHABA’ dedi!

PORTAKAL ÇİÇEĞİ ULUSLARARASI PLASTİK SANATLAR KOLONİSİ TARAFINDAN GELENEKSEL OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLEN ‘YAZA MERHABA’ PARTİSİ SANAT DÜNYASINI BİR ARAYA GETİRDİ.
2008 yılında işadamı Ahmet Şahin tarafından kurulan Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi, geleneksel ‘yaza merhaba’ partisini yüzlerce bitki türü ile 80 farklı türden 300’e yakın hayvana ev sahipliği yapan Sapanca Doğapark Sanat Çiftliği’nde gerçekleştirdi. Etkinliğe 300’ü aşkın sanatçı, sanat tarihçisi, koleksiyoner ve sanatsever katıldı.
“HİÇBİR ZAMAN TALEPKAR OLMADIK. SANATÇI DOSTLARLA YAŞAMI PAYLAŞIYORUZ.”
Bu yıl 9. yılını kutlayan Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi’nin geçen süreçte çok önemli başarılara imza attığını ifade eden Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi Kurucusu Ahmet Şahin, katılan tüm sanatçılara teşekkür etti. Önemli bir misyon ile yola çıkan Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi’nin 9. yılında misyon ve vizyonunun içeriğini doldurduğunu dile getiren Ahmet Şahin, konuklarına hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi: “9 yılda 49 ülkeden 919 sanatçı ağırladık, 29 koloni, 69 sergi, 39 etkinlik, 3 fuar, 9 sanat buluşması düzenledik. 8 binden fazla engelli öğrencimizin yüreğine dokunduk. 4 onur ödülü aldık. Ve tüm bunları gerçekleştirirken hiç talepkar olmadık. Sanatçı dostlarla yaşamı paylaştık. Ankara’da binin üzerinde eserimizin sergilendiği Port Art Ankara Sanat galerimiz var. İşadamlarımızın sanata daha fazla ilgi göstermelerini isterim. Genel olarak değerlendirdiğimde Türkiye’de sanata ve koleksiyonculuğa olan ilginin arttığını söyleyebilirim.”
Etkinliğe katılan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş ise Türk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlıklarının 25. yılı anısına hazırlanan özel madalyayı Ahmet Şahin’e takdim etti. Purtaş, ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sunan kişi ve kurumlara verilen madalya ile ilgili şunları söyledi: “Sizlere takdim ettiğimiz teşekkür mahiyetindeki madalyamız, TÜRKSOY’un aynı zamanda anahtarıdır. Sizleri, teşkilatımızın sahibi, hamisi, emekçisi olarak gördüğümüzün sembolüdür. Önümüzdeki yıl hep birlikte coşkuyla teşkilatımızın 25. yılını kutlayacağız. Bugün tüm dünyada tanınan, saygı gören ve takdir edilen bir kültürel işbirliği örgütü olarak anılıyorsak, bu başarı hepimizindir.”
“YAŞAYAN TÜM SANATÇILARIMIZIN YAPITLARININ GÜVENİLİRLİK VE ORJİNALLİK BELGELERİNİ HAZIRLAMAYA BAŞLIYORUZ.”
Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi CEO’su Hakan Körpi de konuklara güzel bir müjde verdi. Sanatçıların haklarını korumak adına yeni bir oluşuma başladıklarını ifade eden Hakan Körpi, şunları söyledi: “Son dönemlerde sanatçılarımızın en büyük sorunu hale gelen sahte eserler, telif hakları gibi konular üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi olarak yaşayan sanatçılarımızın tüm yapıtlarının güvenilirlik ve orjinallik belgesini hazırlamaya başlıyoruz. Bu belge yaşayan tüm sanatçılarımızın bugüne kadar orijinal olduğunu, kimlerde satıldığını, tek tek belgeli olarak sertifikalayacak ve çipleyerek kayıtlara alınacak. Çok önemli bir girişim olarak değerlendirmek gerekir bu durumu. Sanatçılardan ellerindeki koleksiyonların listeleri alınacak. Koleksiyonerlerdeki eserleri tespit edilecek, belgelenecek ve çiplenecek. Tüm yaşam boyunca eserin orjinalliği sürekli sabit kalacak. Şahsım ve ekibimiz tüm sanatçı, koleksiyoner, galeri sahipleri, müzayedelerle tek tek görüşüp düşünceleri toplayarak ortak bir karar ve doğruyla bu şirketi kurup mümkün olan maksimum doğruda hizmet vermeye başlayacağız.”
Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi Hakkında
2008 yılında işadamı Ahmet Şahin tarafından Sapanca Gölü kenarında kurulan ve ‘Doğapark Sanat Çiftliği‘ olarak adlandırılan Portakal Çiçeği Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi, bugüne kadar 49 ülkeden bine yakın sanatçı ağırladı. Koloni, 2013 yılında iki güzel ödülle başarısını taçlandırdı. 23.TÜYAP Uluslararası Sanat Fuarı tarafından verilen ”Sanatsever Kurum Onur Ödülü”ile Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından kültür, sanat ve bilim alanında üstün hizmetlerde bulunan kişi ve kurumlara şükran nişanesi olarak verilen TÜRKSOY 20. Yıl Madalyası’na layık görüldü. Aralık 2014’de MKM Sanat Galerisi’nde gerçekleştirdiği ‘Sanatta Varoluş’ sergisiyle geçmiş kolonilerde yapılan eserleri İstanbullu sanatseverlerle buluşturan Portakal Çiçeği, geçtiğimiz yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuyla Berlin Büyükelçilik Binası’nda ‘Selection Berlin’ sergisini açtı. Koloni son olarak Cumhuriyetin 93. Yılında 93 sanatçıyı ‘Selection Bodrum’ sergisinde buluşturdu. Sanatçılarla ortaklaşa yapılan projeler haricinde çocuklara ve gençlere yönelik sanat çalışmaları ve yarışmalar da yapan Portakal Çiçeği Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi, sosyal sorumluluk projesi kapsamında sanata ve engelli çocuklara desteğini sürdürmekte.