SÖYLEŞİ

İki Hayat Arkadaşı Sanatçı, İki Söyleşi

Daha önce katıldığı karma sergilerde yer alan ‘Acayipimsiler’ serisinden eserler ile dikkat çeken Hakan Sarıhan ve Instagramda @jadesboxx sayfasındaki paylaşımlarıyla kendisine haklı bir hayran kitlesi oluşturan El Sanatları Öğretmeni Yeşim Yerebasmaz Sarıhan ile ilk kişisel sergileri ile ilgili birer röportaj yaptık.

KitaptanSanattan.com / Oğuz Kemal Özkan

Görünenin arkasındaki gerçeği arayan “Acayipimsiler”

Nisan ayında Çorlu’da ::BİRGRUPİNSAN:: Çorlu sergisindeki iki eseriniz ile tanıdı sizi Çorlulu sanat severler, şimdi bu sergi ilk kişisel serginiz ve yine Çorlu’da, sizi tanıyalım biraz, siz Çorlulu musunuz?

Teşekkür ederim bu güzel fırsat için. Hayır, ben aslen Fatsa doğumluyum, İzmir’de büyüdüm, Güzel Sanatlar Akademisini İstanbul’da bitirdim ve uzun yıllar İstanbul’da yaşadım. 10 yıldır da Çorlu’da gayet mutlu, mesut yaşıyorum.

Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (MSGSÜ) Grafik tasarım mezunusunuz. İzleyebildiğim kadarıyla sanatsal çalışmalarınıza Çorlu’da ağırlık verdiniz. Bu konuda birkaç söz söyler misiniz?

Dünyaya bakışım ve işim grafik tasarım üzerine kuruluydu. Sanat adına yapmak istediklerimi ekonomik meselelerle ilişkilendirmek istemedim hiç. O nedenle kendimce uygun zamanı bekledim sanıyorum, o fırsatı da Çorlu verdi bana. 10 yıldır Çorlu’da yaşıyorum. Resim çalışmalarıma ağırlık verdikten sonra ::BİRGRUPİNSAN:: Sanat Platformuna dahil oldum. Platformun karma sergilerine katıldım. Özellikle Adana ve Çorlu sergi organizasyonlarına katkı sağladım.

Sizi resim sanatı ortamında Acayipimsiler serisinden renkli, göz alıcı ama bir garip duran eserlerinizle tanıdık. Nedir bu “Acayipimsiler”?

Ben ‘59 doğumluyum. Yaşamım boyunca, çok sevdiğim ülkemdeki siyasi süreçler ve önemli kırılımlara sebep olan olayların gerçek yüzlerinin ortaya çıkmasının bende de etkileri var tabi. Okuduğumuz, gördüğümüz, seyrettiğimiz neredeyse her şey aslında olup biten değil, bizlerden saklanmaya çalışılan, aslını maskelemeye yarayan algı çalışmaları. Son dönemlerde de değerlerimizle, duygularımızla çok oynandı, üzerinde inanamayacağım kadar çok tahribat ve değişiklik yapıldı. Değerlerimiz adeta ucubeye dönüştü, dönüştürüldü.

Kendi bütünlüğünden ve anlamından koparılmış, değiştirilip, dönüştürülmüş parçalardan yeniden birleştirilmiş ucube hallerdir “Acayipimsiler”. Güzel olmasına aldanmamak, görünenin arkasındaki gerçeği aramak gerektiğini akla getirmeyi hedeflediğim eserlerdir…

Tuval üzerine akrilik çalışmalarınız yanında özellikle illüstrasyon tadındaki dijital portre çalışmalarınız da dikkat çekiyor.

Onlar da sanat ve kültürel değerlerimizin aşındırılmasına tepki olarak ürettiğim sinema, sanat ve düşün dünyamızın önemli şahsiyetleri, bende izi olan kişiler. Gündemime girdikçe, aklıma düştükçe yapmaya devam edeceğim. Yani büyüyecek bir koleksiyon. Ayrıca sinema başta olmak üzere görsel sanatları çok severim. Beğendiğim sinema ve dizi oyuncularından da aynı şekilde devam edeceğim çalışmalarıma da yer verdim bu sergide.

Klasik heykellerden yola çıkarak oluşturduğunuz değişik çalışmalar da görüyoruz serginizde.

Evet, ustalara saygı adı altında yapıyorum onları. Müthiş inanılmaz heykeller yapmışlar üstatlar. Başka da var tabi ama özellikle Michael Angelo ve Bernini ustaların eserleri beni çok etkiliyor. Onların beyaz mermer eserlerinden kadrajladıklarımı renklendirip üzerine çoğu zaman geleneksel çini motiflerimizden dokunuşlarla bize ait bir yorum katmaya çalışıyorum. Böylece bu eserlerin aslını gündeme getirmeye çalışıyorum.

Daha önce takvim olarak da ürettiğiniz bir kuşlar seriniz de var. Onlar da dijital çalışmalar ama sanki tuval üzerine fırçayla yapılmış gibi duruyorlar.

“Kuşlar” adeta babamdan bana kalan miras gibi. O takvim kuşlarını çalışırken yanında durmak için fırçalarını temizler, mum gibi oturup seyrederdim yapışını. Yani bir nevi babam “ustama” saygı duruşumdur onlar.

Dijital ortam çok kullanışlı benim için. Taslak olarak kolayca inanılmaz sayıda seçenek üretebiliyorum. Bilgisayarın donanım ve yazılım olanaklarıyla inanılmaz işler üretmek mümkün. Ben tabletle bu tip pentür tadında işleri yapmaktan çok keyif alıyorum.

Bu sergi ÇORLU KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ bünyesinde NAZMİ ŞENEL Sanat Galerisinde açıldı. Böyle bir mekânın eşinizle birlikte oluşturduğunuz böyle güzel bir sergiye ev sahipliği yapması çok anlamlı olmuş. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Ben ÇORLU KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ’nin yeni üyelerinden sayılırım. Başkan Bedri Selvi nezdinde tüm ÇORLU KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ’ne bizi aralarına aldıkları ve gösterdikleri samimi yakınlık için çok teşekkür ediyoruz.

Derneğin faaliyetleri yanında burada böyle bir sergi mekânı olması ve sergiler açılıyor olması da ayrı bir güzellik. Ama daha önemlisi derneğimizin geliştirdiği ve Çorlu Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz bir “Sanat Sokağı” projesi var. Bu proje çerçevesinde hemen yanda bulunan metruk bina satın alındı ve aslına sadık kalınarak onarıldı. Eylül ayında derneğimizin 14. yılı münasebetiyle bir kültür evi olarak adımıza layık bir sergi ile açılacak. Tabi başka alt proje ve etkinlikler de var. Bunlar için şimdiden çalışmalara başladık bile. Bu sergi ile sezonu kapatırken, yeni sezonda orada yapacaklarımıza bir köprü olsun diye düşündük.

Bu güzel sergi için sizi ve derneğinizi kutluyor, söyleşi için teşekkür ediyorum.

Biz de size teşekkür ederiz. Bize ve düşüncelerimizi ve projelerimizi değerli okurlarınızla paylaşma imkânı yarattığınız için. Aracılığınızla çok değerli okurlarımıza da sevgilerimizi, saygılarımızı sunuyoruz.

Ayrıca eşimle beraber bu sergiyi açmamıza vesile olan ÇORLU KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ’ne teşekkür ediyoruz. Ülkemizin içinden geçmekte olduğu bu sıkıntılı dönemde sanatı ve güzellikleri hayatımızda var etmeye devam etmek için “Sanata EVET!” diyen dostlarımızı sergimize davet ediyoruz.

Anıların, hayallerin sanata dönüştüğü marka “jade’s”.

Takı sektöründe son yılların gözdesi haline gelen nakışlı takıların cazibesi çağdaş kadınları sarmaladı. İğne oyalı, kurdele ve rokoko nakışlı takı tasarımları ile dikkati çeken “jade’s” takıları da eskinin nostaljik dünyasından bugüne bir köprü oluşturuyor adeta.

Instagramda @jadesboxx sayfasındaki paylaşımlarıyla kendisine haklı bir hayran kitlesi oluşturan El Sanatları Öğretmeni Yeşim Yerebasmaz Sarıhan takılarda yoğun olarak hissedilen naifliğin ve zarafetin bizzat kaynağı. Her birinde ayrı bir anı barındıran, öykülerle dolu “Jade’s” takıları meğer onun, sanatçısının duygu ve hayal dünyasıyla malzemenin bir harmanından oluşuyormuş.

Yeşim Öğretmenim, ürünlerinizi Jade’s markası ile sunuyorsunuz, Jade’s nasıl doğdu ve ismini nereden aldı?

Jade’s “Yeşim’in” İngilizce karşılığıdır. Bu konu aslında öğretmen olduğum gün başladı. Okulda işleyeceğim üniteler için önceden hazırlık yapar, örnekler hazırlardım. Böylece çok değişik teknik ve malzemeden üretilmiş bir arşivim oluştu. 1991 yılında bu işi eşimin önerisiyle bir markaya dönüştürmeye karar verdik. Jade’s’in marka ismi, logosunun tasarımı ve basılı malzemeleri bir görsel tasarımcı ve ressam olan eşimin hediyesidir. O günden bu güne sosyal medya imkânlarının gelişmesiyle birlikte markam ve ürünlerim daha görünür ve daha fark edilir oldu.

@Jadesboxx instagram hesabınızı incelerken takılarınızın hepsinin ayrı bir ismi ve hikâyesi olduğunu fark ettim. Bu da sizi benzerlerinizden farklı kılıyor. Takılarınızı tasarlarken önce hikâyeyi mi belirliyorsunuz? Yoksa tamamlandıktan sonra eseriniz hikâyesini kendi mi belirliyor?

İşe bir hikâye düşünerek, kurgulayarak başlamıyorum. Üretim sürecim, tasarımı o anki duygularımın yönlendirmesiyle, biçimlendirme ve bunu en iyi yansıtacak malzemenin seçimine karar vermek şeklinde ilerliyor. Doğanın bana verdiği ilham, yaşanmışlıklar ve anıların birikimi doğal olarak işlerime yansıyor. Ortaya çıkan ürün böylece kendi hikâyesini oluşturuyor sanki. Okumayı özellikle de şiiri çok severim. Yapmış olduğum ürün, o günün ışığı ve o gün ruhumdan dökülen sözlerle adeta bütünleşiyor, fotoğrafa dönüşüyor. Bunları instagram ve facebook hesaplarımdan paylaşmaktan ve bu yolla benzer duyguları taşıyan insanlarla tanışmaktan büyük bir zevk alıyorum.

El sanatları öğretmenisiniz ve aynı zamanda takı tasarımcısısınız. Takı tasarımı haricinde uzmanlık alanınızı öğrenmek isterim. Başka alanlarda da eserlerinizi sergilediğiniz bir mecra var mı?

Bir Gazi Üniversitesi mezunu el sanatları öğretmeni olarak tabii ki birçok alanda eğitim aldık. Kısaca söylemek gerekirse halı, kilim, cecim çarpana gibi dokuma teknikleri, yapma çiçek teknikleri, deri teknikleri (çanta, kemer, takı gibi), tığ ve şiş örücülüğü, keçe yapımı ve keçeden ürünler, geleneksel el sanatları adı altında nazarlıklar, duvar süsleri, nakış teknikleri, batik ve kumaş boyama teknikleri vb pek çok teknikte üretim yapabiliyoruz. Ben özel tasarımını yaptığım, iğne oyası, inciler, kıymetli doğal taşlar, kurdele ve ipler gibi geniş bir malzeme çeşitliliğinde üretim yapmayı daha çok kendime yakın buluyorum. Bu alanda yol alıyorum.

Şimdilik instagram ve facebook hesapları olmakla beraber eşimle ortak bir web sayfası da düşünüyoruz, böylece bu sanal mecrada daha geniş bir yelpazede örneğin resim ve özel tekstil tasarım ürünler sunabilme imkânımız da olacak.

@jadesboxx bünyesinde sergilediğiniz takıları sipariş üzerine mi hazırlıyorsunuz?

Hayır, takılarım daha önce de bahsettiğim gibi tamamen benim duygusal dünyamın renkleri ve desenleri olarak oluşuyor. Bu ürünleri takipçilerin beğenisine sunuyorum. Sipariş konusu beğenilen bir tasarımımın benzerini yapmak şeklinde oluyor, çünkü birebir aynısını yapmam mümkün değil.

%100 el emeği ürünlerinize değer biçmek zor tabi ancak sizin takılarınızın yaklaşık fiyat aralığı nedir?

Ürün çeşitliliği çok fazla. Modele, ebatlarına ve malzemenin kalitesine göre fiyatlanıyor. Bazı ürünler için özel istekler de olabiliyor, nihayetinde fiyatı takipçilerimizle diyalog içinde beraber oluşturuyoruz.

Takılarınızdan almak isteyenler size nerelerden ulaşabilirler? Sabit bir satış noktanız var mı?

Markalı ürünlerimin Çorlu’da satışı için birkaç yerle görüşme halindeyiz. Şimdilik sadece sosyal medya hesaplarından sunabiliyorum. Hazır olduğunda web sitemden de satış imkânı olacak. Sadece yurt içi değil örneğin ABD, İngiltere, İsviçre, Dubai, Hindistan gibi birçok yabancı ülkeden de talep geliyor. Oralara kargo ile teslimat yapıyoruz. Şu anda sadece havale ile olan ödeme alabiliyorum, web sitesinden sonra bu konuda değişik seçenekler oluşacak sanıyorum.

Bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz Yeşim Öğretmenim.

Öncelikle eşimle beraber böyle bir sergi açmamıza vesile olan Başkan Bedri Selvi nezdinde tüm ÇORLU KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ’ne çok teşekkür ettiğimizi ifade etmek isterim. Size de özel olarak teşekkür ederim. Bana duygu ve düşüncelerimizi değerli okurlarınızla paylaşma imkânı yarattığınız için. Aracılığınızla çok değerli okurlarımıza da sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.

https://www.instagram.com/jadesboxx

Başa dön tuşu