Sanat ve Antika Fuarı açıldı! – Mine Bora Diri yazdı…
Tarihi ve kültürüyle birçok medeniyeti barındıran İstanbul, önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
20-23 Şubat 2020 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Sanat ve Antika Fuarı; çağdaş Türk resim ve heykel sanatından, Paris Ekolüne, ‘14 Kuşağı’ndan ‘d’ Grubu’na ve 1800’lü yıllardan günümüze kadar gelmiş olan sanat eseri ve antika objeleri görücüye çıkartacak. İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi de, bu kapsamda fuara hazırlanıyor. 1974 yılında Süleyman Saim Tekcan tarafından temelleri atılan çağdaş ve özgün baskı müzesi IMOGA/İstanbul Museum of Graphic Arts, 100’ün üzerinde yerli ve yabancı sanatçının ürettiği 15.000’i aşkın eseri, bağışlama ve satın alma yöntemiyle birikimine dahil etmiştir. Koleksiyondan seçkiler, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek fuarda ziyaretçilerle buluşacak. Sergide, Nurullah Berk’ten Cihat Burak’a, Burhan Doğançay’dan Gül Derman’a Türk resim sanatında derin izler bırakan ustaların imzalarını taşıyan 80 yapıt yer alacak.
IMOGA ve Verimli Sanat İklimi
Türk modernleşmesinin yapı taşlarından usta sanatçı Süleyman Saim Tekcan, yağlıboya, heykel ve lavilerinden oluşan özgün bir seçki ile fuarda yer alacak. Diğer bölümde ise kurucusu olduğu IMOGA-İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi’nin geniş koleksiyonundan, bugün hayatta olmayan ama izleri ile kurum bünyesinde yaşamaya devam eden sanatçıların seçkileri ile zengin bir sergi sunacak. Aynı engin kaynaktan beslenen ancak kendi kurumsal kimliğini koruyan, özgün baskının yanı sıra güncel ve teknik üretimlerle mekanını açan IMOGA Art Space ise, sergi portföyünden seçtiği özel isimlerin eserleri ile ayrı bir bölümde sanatseverler ile buluşacak.
İnci Dizen Kız Sanatseverlerle Buluşuyor
‘Osmanlı Saray Ressamı’ olarak tanınan ünlü İtalyan sanatçı Fausto Zonaro’nun en sevdiği eseri ‘İnci Dizen Kız/Filatrice di Perle’ İstanbul’da sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Fausto Zonaro’nun, 1887 tarihli ‘İnci Dizen Kız’ adını taşıyan başyapıtının hikayesi şöyle, Zonaro 1891 yılında İstanbul’a gelirken tüm eserlerini paketliyor ve gemiye yükleyerek yanında getiriyor. ‘İnci Dizen Kız’ adlı eserine büyük talep olsa da hiçbir zaman satmaya kıyamıyor. Zonaro, başyapıtı İstanbul’a getirdikten sonra Sultan II.Abdülhamid’ in kendisine tahsis ettiği binanın salonuna asıyor. Eseri gören her kişinin, tabloyu satın almak istemesine karşın, gelen talepleri nazik bir dille geri çeviriyor. ‘Saray ressamlığı’ görevi sonrası göz bebeği başyapıtı, ülkesi İtalya’ ya geri götüren sanatçı 1929 yılında San Remo’da yaşamını yitiriyor. Torunu Jolanda Meneguzzer Trevigne tarafından sanatçı adına 2004 yılında düzenlenen retrospektif sergiler sonrasında bir Türk koleksiyoncu tarafından satın alınan başyapıt, ülkemizin kültür ve sanat varlıkları arasındaki yerini koruyor. İstanbul’da yaşamını sürdürdüğü zaman zarfında, kentin tarihi dokusunu ve gündelik yaşamın yanı sıra bayramlar gibi dini ve sosyal olayları da konu edinmiştir.
Sanat ve Antikadan Çok Daha Fazlası…
Fuarda sanatseverler, halen Dikici Koleksiyonu’nda yer alan ‘İnci Dizen Kız’ın yanı sıra sanat galerileri ve antikacılarla da buluşacak. 20 Şubat tarihinde kapılarını açacak olan fuarda ziyaretçiler, farklı teknik ve özgün biçimlerde üretilmiş eserlerle karşılaşacak. Ayrıca düzenlenecek akademik buluşmalar sayesinde bilgi alacak, kurum ve bireysel koleksiyonlardan özenle oluşturulan seçkilere de tanık olacaklar. Merey Koleksiyonu’nda yer alan ve ’14 Kuşağı’ temsilcilerinden İbrahim Çallı’nın fırçasından ‘Genç Cumhuriyet ve Kadın’ başlıklı seçkide yer alacak Plajda Kardeşler ve Ada’da Kardeşler adlı figüratif çalışmalar, bu eksende sanatçının betimlediği yapıtları oluşturuyor. Sanatçıya ait Balo ve Şapkalı Kadın adını taşıyan eserler Genç Cumhuriyet Döneminde, çağdaş kadınımızın sosyo-kültürel yaşamını gözler önüne seren boyamaları oluşturuyor. Fuar kapsamında çeşitli kurum ve birey koleksiyonlarından oluşan seçkilere de yer verilecek. Bütünsel sanat ekolünün temsilcisi olarak bilinen Ender Güzey’ in farklı dönemlere ait eserlerinin sergilenmesinin yanı sıra uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapan kültür-sanat platformu Ender Güzey Müzesi ARThill, 19. ve 20. yüzyıla damga vuran, İstanbul’da yaşam sürmüş ya da kentle yolu kesişmiş Felix Ziem, Leonardo De Mango, Amedeo Preziosi ve J. Warnia Zarzecki gibi yetkin oryantalistlerin yapıtlarını içeren ve değerli koleksiyoncu Erol Makzume Koleksiyonu’ndan derlenen; ‘Resimde Oryantalizm ve Doğu’nun Kapısı İstanbul’ başlıklı seçki de ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.
Ayrıntılı bilgi için, https://www.iaafistanbul.com/
Mine Bora Diri
Kültür Yönetimi Danışmanı / Gazeteci Yazar
(emineminebora@gmail.com)