SANATTANTİYATRO

Ses Tiyatrosu’nda ‘Şahları Da Vururlar’

Usta Oyuncu Ferhan Şensoy’un kült eserlerinden olan “Şahları da Vururlar” oyunu yıllar sonra seyirci ile buluştu.  

İlk kez 1980’de sahnelenen oyun, büyük etki yaratmıştı. Yıllar sonra usta oyuncu Ferhan Şensoy tarafından, tekrar sahneye konulmak üzere gerekli hazırlıklar yapılmıştı. Dünya çapında yaşanan salgın nedeniyle oyun sahnelenemedi. Salgın süreci uzadı ve bu arada usta oyuncu Ferhan Şensoy hayatını kaybetti. Ferhan Şensoy’un hazırlığını tamamladığı oyun, ailesi ve sanatçı dostlarının girişimi ile tekrar hazırlandı ve seyircisi ile buluştu.

Ses Tiyatrosu'nda 'Şahları Da Vururlar'

Bu oyunda izleyicileri etkileyecek birçok sürpriz var; Usta oyuncu Ferhan Şensoy’un dünü, bugünü ve onun hatıraları, oyunun sahnelendiği muhteşem mekân Ses Tiyatrosu ve oyunda rol alan oyuncular. Oyunda Bulutsuzluk Özlemi’nden bildiğimiz Nejat Yavaşoğulları, Grup Gündoğarken grubundan bildiğimiz Burhan Şeşen, Gökhan Şeşen de yer alıyor. Yine Ortaoyuncular kadrosunun emektarları Celal Belgil, Erkan Üçüncü, Özkan Aksu ve Serap Günaydın’ın rol almaları oyunu daha da anlamlı kılıyor.

Ferhan Şensoy’un mizahi zekâsını yansıtan oyun, İran’da yaşanan entrikaları ve halkın yaşadıklarını çarpıcı şekilde seyirciye anlatıyor. Ses Tiyatrosu’nun muhteşem atmosferinde, Ferhan Şensoy’un kaleminden dökülen bu oyun sizleri bekliyor.

Ses Tiyatrosu'nda 'Şahları Da Vururlar'

Oyun Hakkında

Ortaoyuncular, Ferhan Şensoy’un vefatından sonra Şahları da Vururlar ile sahnelere dönerken tarihi Ses Tiyatrosu da perdelerini yeniden festivalde açıyor! İlk kez 1980 yılında sahnelenerek ülke çapında büyük yankı uyandırmış olan müzikli güldürü, 42 yıl sonra yepyeni bir tiyatrosever kuşakla buluşuyor.
Hikâye, 1940’ların İran’ında isim benzerliği yüzünden İran İstihbarat Teşkilatı ile başı belaya giren Ömer Hayyam’ın yanlışlıkla hapse atılmasıyla başlar. Şah Rıza Pehlevi yönetimindeki ülkede işler raydan çıkmak üzeredir. Şah’ın pek de parlak olmayan özel hayatı, saray içi dedikodular, güç çekişmeleriyle yoğunlaşan gündem, huzursuz günlerin yaklaştığının habercisidir. Bir tarafta geçim sıkıntısı içinde bunalan halkın içinde isyanın yavaş yavaş yükselen sesleri duyulurken, diğer tarafta halktan kopuk yönetim ve iktidar çekişmeleri yaşanmaktadır. Dönemin dünya basınını sürekli meşgul eden saray hayatı ve şah yönetimi ile halk arasında günbegün açılan uçurum artık her şeyi kopma noktasına getirmiştir.
Ferhan Şensoy benzersiz mizahıyla, günümüze göndermeler yaptığı Şahları da Vururlar’da, seyirciye “Batılılaşma nedir ve ne değildir?” gibi sorular sordurur. Oyunda İran’daki karışıklıklar üzerinden dönemin Türkiye’sine ciddi eleştiriler yönelten Şensoy, hiçbir şeyi sakınmadan içinden gelenleri ifade eden üslubu, kıvrak zekâsı ve isyankâr yapısıyla farklılığını ortaya koyar. 1980’lerin ilk yarısı boyunca aralıksız 586 kez sahnelenmiş olan oyun, biçimsel özellikleriyle Şensoy’un yazarlık ve yönetmenlik tarzının mükemmel bir örneği olmakla beraber yaşarken yazılan gerçek bir tarih parodisidir.

Ses Tiyatrosu'nda 'Şahları Da Vururlar'

Yazan: Ferhan Şensoy
Yöneten: Volkan M. Sarıöz
Sahne ve Kostüm Tasarımı: Başak Özdoğan
Müzisyenler: Nejat Yavaşoğulları, Gökhan Şeşen, Burhan Şeşen
Ses ve Işık Teknisyeni: İlker Engüzel
Teknisyenler: Erdinç Işıldak, Mert Işıldak
Oynayanlar: Celal Belgi̇l, Erkan Üçüncü, Serap Günaydın, Özkan Aksu, Pınar Alsan Ünsal, Elif Durdu Şensoy, Orkun Akyıldız, Sefa Tantoğlu

Ses Tiyatrosu'nda 'Şahları Da Vururlar'

Haber- Fotoğraf: Nasuh Bektaş

Ses Tiyatrosu'nda 'Şahları Da Vururlar'

Vegan Beslenme Çocuk Gelişimini Olumsuz Etkiler Mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu