‘Suyun Sesi Kentin Alfabesi’ İPA Kampüs’te
İstanbul üzerine araştırmalar gerçekleştiren, politikalar geliştiren ve stratejik planlama çalışmaları yürüten İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA), kent, sanat ve mekân ilişkisi odağında başlattığı İPA Sergi programının ilk seçkisi “Suyun Sesi, Kentin Alfabesi” İPA Kampüs’te ziyarete açıldı.
Küratörlüğünü Aybüke Fayetörbay’ın yaptığı sergide sanatçılar Balkan Karışman, Burcu Perçin, Ferhat Özgür, Hakan Keleş, Rafi Baysal ve Yusuf Ölmez’in çalışmaları yer alıyor.
Suyun Sesi Kentin Alfabesi sergisi, kentsel mücadeleyi odağına alarak kentin özgürce deneyimlenmesinin engellenmesini, ütopya vaadiyle heterotopyaların yıkılmasını, dönüşüm ya da restorasyon diyerek sıkıştırılan yaşam alanlarını, İstanbul’un silueti ve doğaya yapılan ağır tahribatları ve eko-kırımın acı bir örneği olan Kanal İstanbul Projesi’ne eleştirel bir açıdan bakıyor. Sergide fotoğraf, resim, illüstrasyon ve video olarak farklı sanat disiplinlerindeki tezahürleri bir araya getiriyor.
Sergi açılışında konuşan İPA Genel Sekreteri Oktay Kargül, “İstanbul için ortak üretim mekânına dönüştürdüğümüz İPA Kampüs’te başladığımız bu yeni program, kent konusuna farklı açılardan bakmak isteyen sanatçıları ve sanatseverleri bir araya getiriyor. İPA Sergi kapsamında hazırlanacak seçkilerle İstanbul üzerine sanat perspektifinden de sorular sorulacak ve yeni araştırma alanları açılmış olacak. Tüm sanatçıları ve İstanbulluları bu vesileyle İPA Kampüs’e davet ediyoruz.” diye belirtti.
Sergi, 18 Nisan tarihine kadar pazar günleri hariç 09.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
İPA Kampüs
Basınköy Mahallesi Valilik Yolu Caddesi No: 2
Bakırköy İstanbul (Marmaray Florya Durağı Karşısı)
İstanbul Planlama Ajansı Hakkında
İstanbul Planlama Ajansı 12 Şubat 2020’de İstanbul’un geleceğinin bilimsel koordinasyonla planlanması amacıyla kuruldu. İstanbul Planlama Ajansı’nın amacı; küresel sistem içerisinde İstanbul’un rolünü, vizyonunu, gideceği yönü belirlemek ve İstanbul’un gerçek sorunlarına bilimsel, akılcı ve kalıcı çözümler üretmektir. İstanbul Planlama Ajansı kent çalışmaları alanında uzman birimleriyle;
- İstanbul’un doğru ve güncel verisini üretir,
- İstanbul’un öncelikli konularına odaklanan araştırmalar gerçekleştirir ve araştırma raporları yayımlar,
- Araştırmalar sonucunda politika önerileri geliştirir ve ilgili kurumlar ile paylaşır,
- Farklı paydaşlarla (akademi, sivil toplum, İstanbullular…) ortaklaşa olarak gençler öncelikli olmak üzere tüm İstanbulluların katılımına açık, İstanbul’u odağına alan program ve etkinlikler düzenler,
- İstanbul hakkında bilimsel literatürün gelişimine katkı sunmak için araştırmacıları destekler,
- Kamusal alanların nitelikli, çağdaş ve katılımcı olarak dönüşümü için proje ve süreç tasarımı yapar,
- İstanbul’un 2050 vizyonuna ulaşması sürecini yerel ve uluslararası düzeyde koordine eder.