Kısa yaşamında Venedik’te Bir Gece, Hoffmann’ın Öyküleri, Tosca, Sour Angelica, Otello, Yarasa, Madama Butterfly, II. Mehmet, Uçan Hollandalı, Aida, Salome, Fidelio ve daha nicelerini seslendiren Türk Operası’nın en önemli solist sanatçılarından soprano Zehra Yıldız vefatının 22. yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda anıldı.
Anma gecesi Zehra Yıldız Kültür ve Sanat Vakfı başkanı ve Zehra Yıldız’ın eşi Süha Yıldız‘ın açılış konuşmasıyla başladı. Süha Yıldız, Zehra Yıldız’ın kişiliği ve sanat anlayışının gelecek kuşaklara aktarmaya çalıştıklarını söyledi. Zehra Yıldız’ın sanat anlayışını en iyi şekilde anlatan Leyla Gencer’in ifadeleriyle anlattı.
“Zehra Yıldız Gecesi”nde İtalyan soprano Maria Tomassi, soprano Tuğba Mankal Dekak, mezzo-soprano Özge Kalelioğlu ve Tenor Berk Dalkılıç sahnede aldı.
Gecede Zehra Yıldız’ın sesinden, Vivaldi’nin Bajazet operasından İrene’nin “Sposa son disprezzata” aryası dinleyicilerle buluştu.
2020 yılında Beethoven’in 250. doğum yılı anmasına bir karşılama olarak “Fidelio” operasından Don Pizarro aryası anma programa dahil edildi. Fidelio, Ludwig Van Beethoven’in yazdığı tek operadır. Soprano Zehra Yıldız, Almanya’da bu başyapıtın, baş kadın rolünü yorumlamıştı. Bu sunumdan sonra çok sevdiği sahnesine ve seyircilere veda etmişti. O operadan bir fotoğrafı da sahnede yerini almıştı.
Anma gecesine Zehra Yıldız’ı sevenler ve Doç. Dr. Yavuz Dizdar, gazeteci Yazgülü Aldoğan, Kartal eski Belediye başkanı Op. Dr. Altınok Öz katılanlar arasındaydı.
Zehra Yıldız Kimdir?
Soprano Zehra Yıldız Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden ve Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera ve Şan Bölümü’nden 1983 yılında mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Devlet Opera ve Balesi ailesine katılarak ilk kez Venedik’te Bir Gece Opereti ile sahneye çıktı.
1984’te İtalya’daki La Boheme yarışmasında ‘Mimi’ rolü ile ilk beş soprano arasına girdi. 1987 yılında Uluslararası Verdi Yarışması’nda finale kalarak Corale Verdi Akademisi’nde Master hakkını kazandı. Antonietta Stella, Lia Guarini, Carlo Bergonzi, Renato Gavarini gibi ünlü sanatçılarla çalıştı. Bir yıl sonra katıldığı Uluslararası Ettore Bastiannini Şan Yarışması’nda gümüş madalya kazandı.
Hoffmann’ın Masalları, Madama Butterfly, Otello, Maskeli Balo, Aida operalarında baş kadın oyuncu olarak aldığı rollerle sanatseverlerin büyük beğenisini kazandı. 1994-95 sezonunda Kültür Bakanlığı tarafından ‘Yılın En Başarılı Kadın Opera Sanatçısı’ ünvanına değer bulundu.
Yurt içi ve yurt dışında oynadığı Madama Butterfly, Maskeli Balo, Uçan Hollandalı, Salome, Elektra, Tosca ve Fidelio operalarındaki yorumlarıyla yüksek düzeyini kanıtladı. 1995-96 Almanya’da oynadığı Wagner’in Uçan Hollandalı operasındaki Senta rolüyle ünlü Opern Welt Dergi’si onu, yılın en başarılı sanatçıları arasında gösterdi. Almanya’daki son temsilleri Salome ve Fidelio’nun ardından ani ölümüne duyulan acı, yerli basın kadar yabancı basında da yankılandı.
Çalışma disiplini, araştırmacılığı ve kişiliğiyle örnek bir sanatçıydı. Her zaman olumlu ışıklar saçan güzel gülüşüyle onu en parlak döneminde 10 Aralık 1997 tarihinde yitirdik. Zehra Yıldız, dünyanın her sahnesinde alkışlanmaya hak kazanmıştı. Daha oynayacak çok rolü, söyleyecek çok aryası vardı. Ölümü ardından İstanbul Devlet Opera ve Balesi solistlerinden eşi Tenor Süha Yıldız öncülüğünde kurulan Zehra Yıldız Kültür ve Sanat Vakfı genç Zehralar yetiştirmek için etkinliklerini sürdürüyor.
Haber-Fotoğraf-Video: Nasuh Bektaş
Sevgili Zehra’nın adına ve sanatına yaraşır güzellikte muhteşem bir geceyi daha, birbirinden değerli sanatçı kardeşlerim ve sevgili sanatsever dostlarımızın katılımıyla gerçekleştirmenin buruk bir mutluluğu var üzerimde..
Gecemizde yer alan sanatçı kardeşlerime ve bizimle birlikte olan değerli izleyicilerimize, emeği geçen her kese içtenlikle teşekkür ediyorum..
Daha nice Zehra Yıldız Gecelerinde hep bir arada olmak dileğim, en içten sevgi ve saygılarımla…
Süha Yıldız
Sevgili Nasuh Bektaş bey, bizim için çok değerli paylaşımınız için size ayrıca çok çok teşekkür ediyorum..