Lüleburgaz Belediye Başkanlığı “Her Şey Çocuklar İçin – Kültürel Mîrâs Seferberliği” şiârıyla, üç ay sürecek olan masal, oyun, kukla ve sirk atölyelerinin yer alacağı eğitim programını 8 Ağustos 2023’de Salı günü başlattı.
Deneysel atölyeler şeklinde gerçekleştirilecek olan eğitim programı Pazartesi günleri hariç, her gün saat 09.30-12.30 ve 16.30-19.30 arasında olmak üzere, Gençlik Parkı’na kurulan sirk çadırı ve park içindeki açık doğal alanlarda uygulanacak.
Eğitimler, ‘Somut Olmayan Kültürel Mîrâs’ unsur taşıyıcısı yönderler, projeye destek sunmak için Lüleburgaz‘a gelen sirk ustaları, Lüleburgaz Belediyesi Çocuk Hakları Birimi ve akademisyenlerin katılımıyla dört ayrı dalda ve 12 branşta sürdürülecek.
Proje, çocuklara oyun ve eğlence aracılığıyla oyunculuk sanatını, akrobasi ve denge sanatlarını, kukla sanatını, sözsüz oyun (pantomim) sanatını öğrenmelerini teşvik etmeyi, ilerleyen aşamalarda gösterilerinde kullanacakları araç ve gereçleri, kostümleri, maskları ve kuklaları çocukların kendilerinin tasarlayabilecekleri, koreografilerini kendilerinin oluşturabilecekleri ve hayal güçlerine dayanarak kendi performanslarını sergileyebilecekleri temel deneyimleri edindirmeyi amaçlıyor.
Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli, yerel yönetimlerce kültürel mîrâs projelerine öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayarak “Biz Türkiye olarak 2006 yılında taraf olduğumuz, kısa adı UNESCO olan; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü – Somut Olmayan Kültürel Mîrâsın Korunması Sözleşmesi ile başta UNESCO Türkiye Milli Komisyonu olmak üzere, gerek Üniversitelerimizde gerek Uygulamalı Halk Bilim Merkezlerimizde bu konuda çalışma yapan birbirinden değerli bilim insanları ve araştırmacıların üstün gayretleriyle, dünyada en çok kayıt altına alınan somut ve somut olmayan kültürel mîrâs unsurların yer aldığı ve bu unsurların koruma altın alındığı ülkelerden biriyiz. Biz de Lüleburgaz’ımızı tüm Türkiye’ye örnek olacak bir kültürel mîrâs kenti hâline getirmeyi arzuluyoruz. Bu da öncelikle çocuklarımızın yaşayan kültürel mîrâsı uygulamalı olarak deneyimlemeleri ve bu bilinci içselleştirmeleri ile olanaklıdır” ifadelerini kullandı.
Kültürel mîrâsın hayatımızın her alanında bizi biz yapan değerleri pekiştirdiğini ve yaşanabilir bir dünyaya kültürel mîrâs bilincinin tüm topluma yayılmasıyla erişilebileceğinin altını çizen Başkan Gerenli “Kültürel mîrâs ninnilerden masallara, türkülerden gösteri sanatlarına, toplumsal uygulamalardan el sanatlarına hayatımızın her alanında insanı insan yapan tüm değerleri içermektedir. Çocuklar ilk kez annelerinden duydukları ninnilerle büyürken, hayata da masallarla hazırlanırlar. Masallar çocukların ilişkilerini sağlıklı sürdürebilmeleri için gerekli bağı kurmalarında, yeri geldiğinde özür dileyebilmelerinde, yeri geldiğinde bir ilişkiyi bitirebilmelerinde, umutlu ve sevgi dolu olabilmelerinde, kötülükler karşısında pes etmemeyi öğrenmelerinde, geleceği ön görebilmelerinde ve insanlarla empati kurabilmelerinde yardımcı olur. Üç ay sürecek olan masal, oyun, kukla ve sirk atölyeleriyle çocuklar akrobatik denge hareketlerini, toplar, labutlar ve makaralarla yapılan hokkabazlık sanatlarını, pantomim ve clown oyunculuğu sanatlarını, tahta ayakla yürüyüş ve ip canbazlığı gibi geleneksel sirk sanatı becerilerini deneyimleyerek, hem bedenlerini kullanma ve motor becerilerini harekete geçirmelerine hem de fiziksel olarak kendilerini daha güçlü hissetmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda, grup çalışmaları ve ekip oyunları, çocukların sosyal becerilerini geliştirmelerini sağlar ve duygusal destek sistemleri oluşturmalarına yardımcı olur” açıklamasını yaptı.
8 Ağustos Pazartesi günü başlayan eğitim programının yanı sıra, Gençlik Parkına kurulan 300 kişilik sirk çadırında her akşam saat 21.30’da Avrasya Kültürel Mîrâs Sirki tarafından geleneksel canbazhane gösterileri sunulacak.
Psikoloji Nasıl Bir Bilim Dalıdır ve Ne İşe Yarar? – Şükrü Alkan yazdı…