Genel

Unutulmayacaklar – 24 Ekim

Suna Pekuysal’ı, Behçet Kemal Çağlar ve Neriman Köksal’ı saygı ile anıyoruz. 

Türk sinema, tiyatro ve televizyon oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

Asıl adı Suna Belener olan Suna Pekuysal, 24 Ekim 1933 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Belediye Konservatuvarı Şan ve Bale Bölümü’nde öğrenim görürken 1949 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun çocuk bölümünde Kadri Ögelman’ın “Artist Aranıyor” adlı oyunuyla ilk kez sahneye çıktı. 1952 de İstanbul Şehir Tiyatrosu dram bölümü kadrosuna geçti.
1964 yılında gazeteci Ergun Köknar ile evlendi. 1973 yılında oğulları Sait Ali Köknar dünyaya geldi.

Suna Pekuysal, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda 1984 yılında sahnelenen, Ekrem Reşit Rey’in 1933 yılında kaleme aldığı, Cemal Reşit Rey’in bestelerini yaptığı ve Haldun Dormen’in sahneye koyduğu “Lüküs Hayat” adlı müzikalde Zihni Göktay ile 14 yıl aralıksız olarak oynadı. “Lüküs Hayat” operetindeki Zeynep rolüyle gönüllerdeki tahtını pekiştirdi.

Behçet Kemal Çağlar

Behçet Kemal Çağlar, 23 Temmuz 1908 – 24 Ekim 1969 Şair. Faruk Nafiz Çamlıbel ile Onuncu Yıl Marşı’nı yazmıştır.

Cumhuriyet döneminin ünlü şairlerinden Behçet Kemal Çağlar Kayseri’nin Şabanbeyzadeler namıyla bilinen ünlü bir ailesinden Şaban Hamdi Bey’in oğludur. Babasının memuriyeti sırasında bulunduğu Erzincan’ın Tepecik köyünde 1908 yılında doğdu. Babası Kayseri’nin Bünyan Çağlayanı kıyısında yerleşmiş Burunguz isimli Türkmen oymağındandır, annesi Balikesir’in Çepni yörüklerinden Kolağası Ahmet Ağa’nın kızıdır. Behçet ismi babasının amcasının ismi olarak, Kemal’de hürriyet kahramanı Namık Kemal’e izafetle verilmiştir.

Öncelikle Atatürk ve milli şiir temasında tanınmış, derin yurt sevgisi olan bir insandı. Gericiliği önlemede çaba harcamış, haftalık dergiler ve günlük gazetelerde bu konularda makaleler yazmıştır. Atatürk’ün ölümü Behçet Kemal’in ruhunda derin bir acı yaratmış, memleketin ve milletin kurtulmasında Atatürk’ün başarılarının hayranı olarak, kendisini Atatürk’e ve O’nun devrimlerine adamasına sebep olmuştur.

İlk şiiri arkadaşlarıyla çıkardıkları Hep Gençlik dergisinde yayımlanan Behçet Kemal, daha sonra Türk Yurdu ve Hayat (1927) dergilerinde göründü. Ulus’ta yayımlanan kimi şiirlerinde “Ankaralı Aşık Ömer” adını kullanmış, 1949’da Şadırvan dergisini çıkarmıştır. İstanbul Radyosu’nda, 27 Mayıs’tan önce ve sonra, aralıklı olarak Şiir dünyamız programını yönetmiştir.

Behçet Kemal’in şiir biçim ve öz olarak iki kaynaktan beslenir: Halk şiiri ve Kemalizm. Giderek ulusal duyguları dile getiren deyişleri ve yurt güzellikleri bile bu özle belirlenir. Hecenin olanaklarını, en yüksek sesi verebilmek için zorlar. Birey için değil, kalabalıklar içindir şiiri.

Neriman Köksal

Neriman Köksal, 17 Mart 1928 – 24 Ekim 1999 Sinema oyuncusu

Neriman Köksal, 17 Mart 1928 tarihinde, İstanbul’da hayata gözlerini açtı. Gerçek adı olan Hatice Kökçü’yü sinemaya atıldıktan sonra kullanmayı bırakarak sahne adı olarak Neriman’ı aldı.

1950 yılında, Çetin Karamanbey tarafından yönetilen Çete adlı filmdeki Rus Prensesi Nina rolü ile sinemaya adımını attı. Metin Erksan tarafından kendisine kabul ettirilenendüstrisinin kapılarını aralamış oldu.

1950-1959 yılları arasında irili ufaklı rollerle tam 36 filmde rol adı, fakat asıl büyük çıkışını ’59 yılında çekilen Fosforlu Cevriyem adlı filmle kazandı. Neriman Köksal’ın erkeklerin üzerinde hakimiyet kuran, dominant bir kadını canlandırdığı bu filmden sonra lakabı “fosforlu” olarak kaldı ve bu rol ile birlikte erkeksi kadın imajı Yeşilçam’a yerleşmiş oldu.

Yeşilçam’da sinema kariyerine devam ederken, 1965 yılında bir de plak doldurdu. Şeker Alalım / Ali Baba adındaki bu plaktan sonra müzik kariyerine devam etmeyerek tekrar sinemaya dönüş yaptı.

120’nin üzerinde sinema ve televizyon yapımında rol alan Neriman Köksal, 24 Ekim 1999 tarihinde, İstanbul’da hayata gözlerini yumdu. Sanatçının ölmeden kısa bir süre önce evlat edindiği Nazlı Buse Öylek adlı bir kızı bulunuyordu.

Haber: Nasuh Bektaş

Başa dön tuşu