SANATTAN

UPSD: ‘Sanat Ve Din Farklı Zeminler Üzerine Otururlar’

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2. Yeditepe Bienali konuşmasına Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği-UPSD’den yanıt geldi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2. Yeditepe Bienali konuşmasında sanat ve sanat etkinlikleri ile söylediği sözlere UPSD’den bir açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2. Yeditepe Bienali’nin açılışında ”Sanat adı altında sapkınlığı normalleştirdiler” demişti.

Açıklama şöyle:

UPSD olarak yıllardır gerek laiklik, gerek ifade özgürlüğü, gerek Cumhuriyet’in değerleri konusunda son derece kararlı duruşumuzu sürdürüyoruz.

Klasik Türk Sanatları Vakfı’nın 2. Yeditepe Bienali adı altında geleneksel sanatları, geleneksel sanatların günümüz sanatçılarının bakış açısıyla yeniden yorumlanışını Fatih’te 21 ayrı mekânda izleyicilerle buluşturması sanat ortamımızda bu alandaki boşluğu doldurması, çeşitliliğe yaptığı katkı açısından olumludur.

Ancak 2.Yeditepe Bienali açılışında Sayın Cumhurbaşkanı’nın yaptığı konuşma, bizde ve sanat çevrelerinde doğal olarak büyük bir şaşkınlık yarattı.

Özellikle medya mecraları üzerinden tüm dünyaya adeta boca edilen batı menşeli kültür sanat eserlerinin içine özenle yerleştirilen ve insanın eşrefi safilin tarafını öne çıkaran mesajların elbette bir amacı var. Bu amacın masum ve hayırlı olmadığı da açıktır. Her türlü sapkınlığı, ahlaksızlığı, marjinalliği sanat adı altında normalleştirme, hayatımızın tabi bir parçası haline getirme gayesi taşıyan bu sinsi saldırıya karşı kendi imkânlarımızı daha güçlü şekilde devreye almamız şarttır.”

Sayın Cumhurbaşkanı, ayrıca konuşmasında diğer medeniyetlerin sanat birikimlerine de ancak “hoşgörü ile tahammül eder” bir üslupta değinmeyi seçti ve “estetiğin ahlakla bütünleşmiş biçimleri ile ortaya konan yapıtlardan”bahsetti.

Çağlar boyunca düşünce özgürlüğü sanatçının kendi geleneği yanında farklı kültürlerden de etkileşimiyle ve çeşitlilikle beslenir.

Sanatçı gerek kendi bireyselliğini, ‘varoluşunu’ yani imzasını eserinin altına atarak kanıtlayan bağımsız, özgür birey olsun, gerekse Cumhurbaşkanı’nın “Allah Güzeldir, Güzel Olanı Sever” sözleriyle ifade ettiği gibi sanatın Allah’ı aramak olduğuna inanan doğu düşüncesi ile yapıtında bu olguları aktaran bir sanatçı olsun, özünde her ikisi de kendi inandığı veya hayal ettiği ışığı arar.

Sanat ortamı özgür düşünceyle yol alırken din inançtır, sanat ve din bu açıdan tamamen farklı zeminler üzerine otururlar, kıyaslanamazlar ve birbirlerine rakip olamazlar.

UPSD olarak Leonardo da Vinci’nin “Güç kullanımı şiddetten doğar, özgürlükten ölür” sözünü hatırlamak ve hatırlatmak istiyoruz. Aydın değerleriyle sanatçı özgürlük ateşini elinin yanması pahasına koruyarak evrensel iyinin ışığından bir an olsun ayrılmadan kararlı ve dik duruşuyla üretmeyi, karanlığı aydınlatmayı sürdürecektir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin özgür, bağımsız, çağdaş, demokratik ve laik bir düzenden yana olan sanatçıları olarak, dini değerlere saygı ve inanç ile sanatsal yaratım alanlarını birbirinden net olarak ayırdığımızı bu vesileyle kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.

Bedri Baykam
UNESCO -Resmi Partneri IAA/AIAP Dünya Başkanı
IAA/AIAP Türkiye Ulusal Komitesi
UPSD Başkan

Yönetim Kurulu

Denizhan Özer
Murat Havan
Melik İskender

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu