MÜZİKSANATTAN

YAPI KREDİ BULUŞMALARI’NDA 90’LI YILLAR MASAYA YATIRILDI

Yapı Kredi Buluşmaları kapsamında gerçekleştirilen ‘’Günahıyla Sevabıyla 90’lar’’ etkinliğinde, dönemin en popüler isimleriyle birlikte 90’lı yıllar masaya yatırıldı.
90’lı yıllarda popüler kültür denince akla gelen  önemli isimlerden Grup Vitamin üyeleri, Hakan Küfündür, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı ve  Reyhan Karaca’nın konuşmacı olarak katıldığı buluşmada, Burak Ünaldı’nın moderatörlüğünde  90’lı yıllar analiz edildi.

2005’ten beri 90’lar müzikleri çaldığını söyleyen DJ Hakan Küfündür, 2012 yılında 90’lar müziklerinin artan taleple birlikte fenomen haline geldiğini aktardı.  Küfündür, “90’ların başında inanılmaz bir üretim başlıyor. Özlenilen o günlerin belki de heyecanını tekrar yaşamak istiyoruz. Bu nedenle 90’lara ilgi var diye düşünüyorum” dedi.

90’lı yıllara olan ilgiyi sosyolojik açıdan inceleyen Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Ipsos’un yaptığı bir araştırmada, Türkiye’deki trendlere bakıldığında; barometrelerdeki trendlerden birisinin ‘nostalji’ olduğunu ifade ederek  90’lı yılların önemli dönüşümlerin olduğu bir dönem olduğunu ve bu nedenle o yıllara olan ilginin halen devam ettiğini söyledi. 90’lı yıllarda hayatın daha yavaş aktığını belirten Narlı, “Şu anda öyle bir döneme girdik ki, çok hızlı bir değişim içindeyiz. Bu nedenle insanlar da artık hızla tüketmek istiyor. Her türlü tüketimde bir hızlanma var” dedi. 90’lı yılların, İstanbul’da kültür sanat hayatının geliştiği ve güçlendiği bir dönem olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Nilüfer Narlı, 90’lı yıllarda Taksim’in yükselişi ve yeniden doğmasında İstanbul Film Festivali’nin önemli rolü olduğununu da ekledi.

‘‘Müzik değişti ama gelişmedi’’

90’lı yıllardan günümüze müziğin dönüşümünün de tartışıldığı etkinlikte Grup Vitamin üyelerinden Tolga Sünter, 90’lı yıllardan bu yana müziğin değiştiğini ancak gelişmediğini belirtti. Sünter, “Müziğin bazı temel zevkleri yavaş yavaş siliniyor. Artık uzun gitar sololarına rastlamak mümkün değil, zaman kaybı olarak görülüyor” dedi. Sosyal medyanın ‘’idollük’’ kavramını ortadan kaldırdığını ifade eden Sünter, buna sebep olarak sosyal medyanın sağladığı ulaşılabilirliği gösterdi.

‘Sevdik Sevdalandık’ şarkısının o dönemdeki popülaritesinden bahseden Reyhan Karaca, “Ben şarkıyı radyoya götürüp arabaya bindiğimde radyolarda tüm frekanslarda duymaya başlıyordum. ‘Sevdik Sevdalandık’ şarkısı 72 hafta bir numarada kaldı” dedi.

Yapı Kredi Buluşmaları kapsamında Yapı Kredi bomontiada’da ücretsiz olarak gerçekleştirilen etkinlikler yıl boyunca farklı isimlerin katılımıyla devam edecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu