Yaratıcı Kültür Endüstrilerinde Dijitalleşme Çalıştayı – Yeşer Yelmez yazdı…
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği “Yaratıcı Kültür Endüstrilerinde Dijitalleşme Çalıştayı”, 5 Mayıs 2023 tarihinde Wyndham Grand Levent Hotel’de gerçekleşti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç’un açılış konuşmasının ardından çalıştay, iki oturum dahilinde gerçekleşti.
Program kapsamında günümüz dünyasında dijitalleşmenin sektörel bazda etkisi ele alınırken, sanattan, hukuka, endüstri, ticaret gibi sektörler üzerindeki etkileri ve gelişmelerine değinildi.
Dijitalleşmedeki girişimciliğin sanatın farklı disiplinleri üzerindeki devasa ekonomi boyutun altı çizilerek tasarım, sinema, resim, müzik, tiyatro gibi alanlarda yapılan yeni dijital gelişmeler üzerinde duruldu.
Dr. Ali Taha Koç, “Ülkemizde yapay zeka teknolojisinin ilk kez 2021 yılında yayınlanarak, etki alanları ve telif haklarının ele alındığını” belirtti. ‘İnsan yaratıcılığının ürettikleri ile yapay zekaya girilen veriler doğrultusunda üretilenlerinin hangisi sanattır?’ Sorusunu akıllara getirdi.
Konuşmacılardan Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Faruk İnaltekin ise; “Teknopark’ların ülkemizde dijitalleşme alanındaki en eski yapılar” olduğunun vurgusunu yaparak ‘Teknopark’ların kurulum aşaması, yazılım, ar-ge ve devamında da tasarımın, yaratıcı kültür endüstrisine olan etkilerini” ele aldı.
Cer Modern Kültür ve Sanat Programları Yönetmeni Zihni Tümer ise farklı bir pencere açarak “Dijitalleşme sanat eseri için bir enstrüman mı?” sorusunu dile getirdi. Ayrıca “Orijinal iş ile edisyonlu işlerin kıyaslamasının nasıl olacağı ve dijitalleşme ile orijinal işin karşılığının nasıl belirlenmesi gerektiğinin” vurgusunu yaptı.
Çalıştayda, türkçe karşılığı olarak Nitelikli Fikri Tapu belirlenen NFT ve Metaverse gibi blockchain zincirlerinin sanat eserlerinin doğrudan satış sistemi ile gerçekleşmesi, gelecekte galeri ve müzecilik sektörleri üzerindeki olumlu ve olumsuz yönlerine değinildi. Türkiye’de NFT ve Metaverse üretimindeki gelişmeler ve bu alanlardaki projeleri geliştirmek üzere verilen destek fonlarının kapsamı anlatıldı.
TOMEB’i (Tiyatro, Sinema, Opera ve Bale İcracı Sanatçıları Meslek Birliği) temsilen katıldığım çalıştayda; pandemi sürecinin ardından süratle hayatımızın her alanına giren dijitalleşmenin, fikri mülkiyet kapsamında hukuki düzenlemeye gidilerek, kültür endüstrisi açısından da üretimlerin devamlılığının sağlaması için bir zorunluluk oluşturmaktadır.
Yapılması planlanan hukuki düzenleme ile üyesi olduğum meslek birliğindeki sanatçı dostlarımızın güvence altında sanat hayatlarını icra edebilmeleri için önemli bir adım olacağını arzu etmekteyim.
Yeşer Yelmez
TOMEB İstanbul İl Başkanı
Sanat Yönetmeni