Yedinci Kez Karnaval Kafası Adana’da Sokakta – Salime Kaman yazdı…
İlkbahar tüm görkemiyle Adana’nın her yerini sarmış. Cadde ve sokaklar, turunç-portakal ağaçlarının beyaz çiçekleri, taze yeşil yaprakların arasında, mis kokularını dört bir yana salarken, hafiften ısıtmaya başlayan güneş gibi pırıl, pırıl parlıyor.
Yıllardır bu ağaçlar, her ilkbaharda çiçeklerini açıyor. Renkler bütün cilveleriyle hizmetinde tabiatın. Tabiatla ebedi bir vuslat içinde yaşıyoruz yine.
Hayal gücümüz, bizi rahata kavuşturuyor. Şiirler, şarkılar dökülüyor, dudaklarımızdan. Tıpkı, bir yıldıza atılan merdivenlere tırmanıyorum. Sevmek yaşamaktır diyorum kendime. Bu sevgi kainatı sevmek gibi hem de ruhun ölmezliğine inanarak sevmek! Yani ebediyet ölçüsünde bir sevgi.
Derin derin nefes alıyorum. Hayalim, mis gibi portakal çiçeği kokularını içime doldurmak. Dolduruyorum da. Rahatlıyorum. Mutlu oluyorum ve gülümsüyorum. Vücudumuzda derin etkiler yapıyor. Boğazım rahatlıyor, ciğerlerim, kalbim rahatlıyor. Hiçbir doktor, bu rahatlığı bu kadar hızlı etki sağlayan bir ilaçla sağlayamaz. Bizim portakal çiçeklerimiz, bu kadar etkili ve kokuları rahatlatıcı. Bir şekilde tedavi edici de.
Yeni doğan günü, kırlangıçları seyrederken, yalın temiz ve taze bir tablonun içinde portakal çiçeklerinin rahatlatıcı kokularını içimize doldururken yorumlanamayan düşünceler, o an görülüyor. Tıpkı vuslat gibi.
Görmek yaşamaktır, bir kucaklayıştır. Dış dünyaya atılan bir kementtir. Bu öyle bir kement ki sevmeyi bilen, kucaklamayı bilen yurt içinden ve yurt dışından binlerce kişiyi Adana sokaklarında buluşturdu. Buluşma, Türkiye’nin ilk ve tek sokak karnavalında gerçekleşti. Yedi yıldan beri Nisan ayının ilk haftasında Adana sokakları ‘Portakal Çiçeği’ için, ‘Portakal Çiçeği Kokuları’ ile ilkbahara ‘merhaba’ dedi. Yine birlikte, Adana, Samsun, Edirne, Sivas, Kayseri, İzmir, Ankara, Erzincan, Ordu ve diğer şehir insanları, Almanya, Fransa, İsveç, Belçika, Hindistan dan gelen insanlar, ‘Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda Adana sokaklarında sevgi ile, aşk ile yine buluştular.
Sahip olduklarını gören Adana halkı, karnavala öyle sahip çıktı ki, toplumun her renginden farklı kesimleri gerçek bir kardeşlik havasında, ağırladı, hoşgörüyle kucakladı. Herkesi gördü. Görmeyenlere gösterdi.
Görmek, sahip olmaktır. Bizler, Portakal çiçekleri ve kokuları ile içimizi pırıldatan karnavalımıza sahip çıkarak, misafirlerimize portakal çiçeğinin, insanlar üzerinde yarattığı sevgiyi, aşk-ı, mutluluk duygusunu, üslup sahibi Adana insanı olarak el ele teselli etmeyi başardık.
Her zaman doğruyu bulmakta isabet gösteren Adana halkı, 2019 Portakal Çiçeği Karnavalı ile yaşamımızda güçlü ve yeni/ derin etkileri ile sokaklarda da nasıl mutlu olunacağını, yollarını, ders verir gibi gösterdi. Karnavala katılan, 1.5 milyon insanın Adana sokaklarında üç gün-üç gece birlikte yaşayarak, hiçbir vukuat olmadan evine sevgi ile aşk ile dönmesi, bir bilimsel çalışmaya konu niteliğindedir.
Netice olarak; 7. Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalının bilime, alan eğitimine, uygulayıcılara ve politika belirleyicilere büyük katkıları olacağını, mutluluğa bugün olduğumuz gibi, gelecek yıllarda da büyüterek sahip olacağımızı biliyoruz ve görüyoruz. Çünkü yapılan iş, Adana halkı, sanatçısı, sivil toplum örgütleri, öğrencisi, iş adamları, yerel ve idari yönetimler ile birlikte yapılan bir iştir ve bu yüzden de çok güçlüdür.
Yazımı Platon’un sözü ile bitirmek istiyorum: ‘Hak ve doğrulukla gaip olan şahıs faziletli şahıs, hak ve doğrulukla galip olan şehir de faziletli şehirdir.’
Teşekkürler Adana.
Salime Kaman
Adana 2019