“Yeni Orta Sınıf – Sinik Stratejiler”

Ali Şimşek’in “Yeni Orta Sınıf – Sinik Stratejiler” isimli kitabının yeni baskısı Tekin Yayınevi’nden çıktı.
1991 sonrası genç üniversiteli bir okur profiline sahip “Leman Dergisi”nde üretilen ve kısa sürede medya tarafından yaygınlaştırılan sinik ironi; aynı yıllarda palazlanan ve 2000’li yıllardan itibaren kriz yaşayan, işçileştiğinin farkında olmaya başlayan, yeni orta sınıfa (YOS) “kültürel sermaye” ve “mırıldanma” stratejileri sağlayan en büyük kaynaklarından biriydi.
YOS yani “dünyanın en parlak on yılı”nın parlak vitrini, neoliberal hizmetler sektörüne akın eden neşeli beyaz yakalılardı. Monitörlerden akan borsa bantları ve Maslak’ta yükselen plazalar, “soylulaştırma”yla dönüşen, Sex and City, dünya mutfağının sembolü Sushi onlar içindi. Akışkan, esnek, ironik ve “bıktırıcı” ölçüde siniktiler. Leman bu kırılmayı büyük bir eleştirellikle yakalamayı iyi bildi. Ali Şimşek’in “Yeni Orta Sınıf – Sinik Stratejiler” isimli kitabı işte bu “örtüşmeyi” ve “dönüşümü” anlamaya çalışıyor.
Sayfa Sayısı: 232
Fiyat: 25 TL
Ali Şimşek Kimdir?
1970, Gaziantep doğumlu. Marmara Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi’nde ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okudu. Çeşitli yayınevlerinde editörlük yaptı. Yazıları Pasaj, Evrensel Kültür, Yeni Sinema, Yeni Film, soL, Cumhuriyet, Varlık, Sanat Eylemi, Üç Nokta, Bağımsız’da yayınlandı. 2008-2012 yılları arasında BirGün gazetesinde kültür sanat editörlüğü yaptı ve yazılar yazdı. Yurt Gazetesi Kültür Ek yayın yönetmenliğinde bulundu. 2004-2012 yılları arasında Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Kültürel Çalışmalar Yüksek Lisans programında ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde medya, küreselleşme, popüler kültür ve sinema üzerine dersler verdi. AICA-Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği üyesi.