SANATTANSİNEMA

6. Orontes Uluslararası Çağdaş Sanat Festivali Yapıldı

yAntakya’da 6.Orontes Uluslararası Çağdaş Sanat Festivali düzenlendi. Türkiye’nin yanı sıra toplam 9 ülkeden 34 sanatçının katıldığı çağdaş sanat festivali Antakya’da 6 gün sürdü.

 Her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen Orontes Uluslararası Çağdaş Sanat Festivali’nin bu sene 6. Düzenlendi. Antakya Belediyesi ile ANSAM Kültür Derneği işbirliği ile düzenlenen çağdaş sanat festivalinin açılış töreninde konuşan Antakya Belediye Başkan Vekili Osman Fırlar, Festivale katılan sanatçıları Antakya’da ağırlamaktan çok mutlu olduklarını söyledi.

Antakya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Alper Yılmaz, sanatla, sanatçıyla ve sanatseverlerle bir arada olmanın, güzelliklere yer açmanın sanatı desteklemenin temel ilkeleri arasında olduğunu söyledi. Bu ilkeleri doğrultusunda ANSAM Kültür Derneği ile birlikte 6.Orantes Uluslararası Çağdaş Sanat Festivali’ne ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

Festival Açılış sergisi ve Uluslararası karma sergi Mahfelide açıldı

 Emel genç Kişisel Resim Sergisi açıldı

 Uluslararası karma sergiye Katılan sanatçılar, Ali Taş, Armağan Atadağ, Azize Atasoy Ekli, Binnur Tuncel Uruşak, Ersin Kayıkçı, Elif Nazlı Duran, Elif Tolun, Emel Genç, Emine Yorulmaz, Elif Senturk, Fatma Elvin Öztürk, Hatice Celebcioglu, Huda Al-Zaydi – Suudi Arabistan, İlker Mansuroğlu, Jahan Hanova – Türkmenistan, Kazgulov Alpsbai – Kazakistan, Khalid Alblaiteh – Suudi Arabistan, Marjana Goxhabelliu – Arnavutluk, Merve Karaman, Mustafa Arapi – Arnavutluk, Orhan Cebrailoğlu, Pınar İçemer, Pınar Yarıcı, Rüzgar Fidan, Sabahattin Köseoğlu, Samar Al-Kaabi – Umman, Sami Ben-Ameur – Tunus, Songül Torunoğlu, Şaban Tuncer, Tarek Falazi  – Suriye, Valentina Woolrych – Rusya, Yeşim Aydoğan, Zeliha Bazoğlu, Zeynep-Naim Gülbol

Resim Çalıştayı – Antakya El sanatları Müzesinde

Resim Çalıştayı 16 – 22 Kasım 2021 tarihlerinde Fatma Elvin Öztürk küratörlüğünde Antakya da düzenlendi. Katılan sanatçılar, Ayça Kumova, Aynura Mustafayeva – Azerbeycan, Emel Genç, Ersin Kayıkçı, Hadiye Kalkavan, İrada Gadirova – Azerbeycan, Muhsin Kaleli, Mustafa Ali Kasap, Nazım Balaban, Nihal Bayır – KKTC, Rana Sirkecioğlu, Selmani Baki Kocaispir, Şenol Özdevrim –  KKTC, Ünal Kuş, Xanlar Asadullayev  – Azerbeycan ve Zekiye Tellioğlu

Edebiyat Günleri Söyleşi ve İmza günü

Edebiyat Günleri kapsamında okurları ülkemizin şair ve yazarları buluşma şansı yakaladı. 16 – 22 Kasım tarihlerinde, Koordinasyonu İsmail Cem Doğru tarafından yapılan Antakya El Sanatları Müzesinde düzenlenen imza ve söyleşiler sabah saat: 10.00 dan akşam 17.00’ ye kadar sürdü. Söyleşi ve imza gününe katılan şair ve yazarlar şöyle: Adil Çetin, Aydın Zeyfeoğlu, Bedir Hatem, Cemile Cereb, Dolunay Aker, Edip Yeşil,  Ferit Sürmeli, Necla Karataş, Neslihan Seçkin, Sibel Çağlayan, Tunay Devrim, Utkun Büyükaşık

Festivali’nde Künefe Şöleni

Antakya El Sanatları Müzesinde gerçekleşen 6. Orontes Uluslararası Çağdaş Sanat Festivali’ni ziyaret eden Antakya Belediye Başkanı eşi Saadet Yılmaz, yurt içi ve yurt dışından gelen sanatçılara künefe yaparak sanatçılara keyifli anlar yaşattı.

Festivalde Antakya’ya özgü bir tatlı olan “künefenin yapım aşamalarını anlatarak, tanıtımını yapan Saadet Yılmaz, sanatçılara bu tatlıdan ikram etti.

Antakya’mızın lezzetlerinin tanınmasına katkı sağlayan Saadet Yılmaz, bu yıl altıncısı düzenlenen Orontes Uluslararası Çağdaş Sanat Festivali’nde yaptığı künefeyle festivale renk kattı. Antakya’mızın geleneksel tatlısı künefeyi elleriyle pişiren Saadet Yılmaz, ilçemizin ulusal ve uluslararası tanıtımına katkı sağladı.

Antakya’nın meşhur tatlısı künefenin yapımı sanatçılar tarafından da yoğun şekilde takip edildi.

Oldukça beğenilen künefe için sanatçılar Antakya Belediye Başkanının Eşi Saadet Yılmaz’a teşekkür ettiler.

Onur Ödülü Töreni ve Çalıştay Resim Sergi Açılışı

Antakya El Sanatları Müzesi’nde düzenlenen ödül töreninde konuşan Antakya Belediye Başkan Vekili Mehmet Hanifi Tolu, 6. Orontes Uluslararası Çağdaş Sanat Festivali ile sanatçıları Antakyalı sanatseverlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Antakya’nın sanat yelpazesini genişleten sanatçılara ve işbirlikçileri ANSAM Kültür Derneği’ne teşekkür eden Tolu, “Antakya’yı kültür ve sanat kenti yapmak için büyük bir gayretimiz var. Bu gayretimize destek veren başta işbirlikçimiz ANSAM Kültür derneğine ve festivalimize katılan tüm sanatçılarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Çağdaş Sanat Müzesi

Ansam Kültür Derneği Başkanı Mehmet Oflazoğlu ’da, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz’a teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Antakya Belediyesi’nin vermiş olduğu destek sayesinde böylesine güzel bir festivali gerçekleştirdik. Amacımız Antakya’yı kültür ve sanat şehri haline getirmek. Antakya Belediyesi ile bu konuda ortak yol alıyoruz. 6. Orontes Uluslararası Çağdaş Sanat Festivali’nin, Çağdaş Sanat Müzesi’nin temelini oluşturmasını diliyoruz. Bu amaçla festivalimize katılan sanatçılarımıza birer tane eser sertifikası vereceğiz. Bu eserleri koruma altına alıp, açacağımız müzede sergileyeceğiz. Tüm sanatçı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.

Antakya’ya Âşık Olduk

6. Orontes Uluslararası Çağdaş Sanat Festivali’nin Küratörü Fatma Elvin Öztürk, “Sanatçı dostlarımla birlikte Antakya’da çok güzel ağırlandık. Çok güleryüz gördük ve yeni dostluklar geliştirdik. Hepimiz Antakya’ya tekrar tekrar âşık olduk. Antakya çok güzel bir şehir Sanatla, Kültürle, insanlıkla, kardeşlikle sevgiyle ve aşkla dolu bir şehir. Ben kendi adıma ve sanatçı dostlarım adına Antakya Belediye Başkanımız İzzettin Yılmaz’a çok teşekkür ediyorum. Bu festivalin bir amacı daha var. Sanatçılarla buluşturup o şehre bir müze kültürü yerleştirmek. Antakya zaten müzeleri ile çok meşhur. Neden bu müzeler arasında bir çağdaş sanatlar müzesi olmasın. Bugün bu sergi ile bu yolda ilk adımı atmış oluyoruz. Bizi kırmayıp Antakya’ya geldikleri için Sanatçı arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Onur Ödülleri Verildi

Yapılan konuşmaların ardından Festivale katılan sanatçılara katılım belgesi verildi. Ardından Antakya Belediye Başkan Vekili Mehmet Hanifi Tolu, Fotoğraf Sanatçısı Gültekin Çizgen’e, Ressam Nazım Balaban’a, Heykeltraş Şenol Özdevrim’e, Müzisyen Murat Özdemir ve Yazar Zeynep Uzunbay’a onur ödüllerini verdi. Onur ödüllerinin verilmesinin ardından 6. Orontes Uluslararası Çağdaş Sanat Festivali, karma resim sergisinin gezilmesi ile son buldu.

Gültekin Çizgen, 1940’ta İstanbul’da doğdu. 43 yıldır ülkemizde fotoğraf ve sanat için üretiyor. … Fotoğraf yayınlarının sahibi, Yeni Fotoğraf dergisinin kurucusu Çizgen, Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü kurucu onur üyesi ve Profesyonel Tanıtım fotoğrafçıları Derneği kurucu başkanıdır.

Hasan Nazım Balaban 1955 Bursa doğumlu, Doğduğundan itibaren resim ve sanat ortamı içinde büyüyüp yetişen sanatçı, kendini bildiğinden beri resim yapmakta olup, 1997 yılından beri tamamen resimle uğraşmaktadır. Babasının ‘’Sanat yaşantının izdüşümüdür’’ kuramına bağlı kalarak toplumcu, somut, figüratif çizgide eserler üretmektedir. Bununla birlikte eserlerine geleneksel resmin süslemeci unsurlarını ve minyatür sanatının detaycı tadını katarak kendi tarzını oluşturmuştur.

Şenol Özdevrim, 1959 Limassol doğumlu olup İlk ve öğrenimini burada yaptıktan sonra Lefkoşa Türk Lisesi’ne devam eder. Liseden sonra Azerbaycan Devlet Ressamlık Üniversitesini bitirir. Girne’de yaşayan sanatçı Kıbrıs Amerikan Üniversitesinde başarılı bir öğretim üyesidir.

Murat Özdemir, Film ve dizi müzikleri bestecisi ve yapımcısı müzisyen Murat Özdemir, makine mühendisliği okuduğu halde müzik alanında başarı grafiğinin yükselmesi eğitimin ve ailenin yönlendirmesiyle olduğunu söyler. Özdemir; “Her hikâyenin bir şarkısı vardır” sloganıyla çalışmalarına devam ederken, “Sinemada müziğin yerinin, düşünülenden çok daha önemli olduğunun altını çiziyorum’’ diyerek Sinema ve TV dizilerine müzik yaparak hayatını sürdürüyor.

Zeynep Uzunbay, 1961, Sivas doğumlu, Türk şair, yazar ve öğretmendir. İlkokulu, ortaokulu ve Sağlık Meslek Lisesi’ni Kayseri’de okudu. Turhal ve Tokat’ta iki yıl hemşirelik yaptı. 1985’te Ankara’da Gazi Eğitim Fakültesi Edebiyat Bölümü’nü bitirdi. Çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra, 2006 yılında emekli oldu

Ferhat Zidani, 1971 Almanya doğumlu. Hacettepe Üniversitesi Radyoloji bölümünden mezun oldu. TYS’nin bünyesinde uluslararası Edebiyat Günleri Antakya etkinliklerinde görev almakla birlikte Antakya Film Festivali’nde moderatör ve Koordinasyonlar yaptı. Yerel TV kanalları BRT ve HRT de Hataylı şairleri tanıttığı programlar yaptı. Öykü ve denemelerin yanı sıra senaryoları da bulunmaktadır. Sinema film senaryoları ve muhtelif dergilerde yayın kurulu üyeliğinin yanı sıra temsilcilik yaptı. Şiirleri muhtelif dergilerde yayımlanmıştır. Aşkın Mührü adlı şiir kitabı bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu