Mahalla Festivali Programı
“MURMURATION”
Sıradaki Mahalla* Festivali, Eylül 2021’de, metropolün Anadolu yakasında İstanbul – Kadıköy-Yeldeğirmeni semtinde, Avrupa yakasında Atatürk Oto Sanayı Sitesi’nde “Murmuration” başlığı altında gerçekleşecek.
*Mahalla, İstanbul merkezli Diyalog Derneği tarafından dünya çapındaki ortaklarla birlikte başlatılan bir platformdur. Mahalla Festivali ilk kez, İstanbul Sanat Bienali‘nin paralel programında 2017 yılındaki etkinlikleri ile başladı. Aralık 2020‘de festival, online etkinliklerle 250.000 kişiye ulaştı. Bu yıl bu sayıyı ikiye katlanması bekleniyor.
Mahalla, bir kelime olarak birçok dilde mahalle veya konum anlamında bir terim olarak kullanılır. Mahalla sanat ve kültür alanında çeşitlilik ve kapsayıcılık alanı meydanıdır. Bağımsız sanat platformu İstanbul merkezlidir. Uluslararası ortaklarla bir Ağı oluşturmaktadır.
Gerçek ve mesafeli, küresel çapta girişimleri ve aktörleri içeren periyodik Festival etkinlikleri etrafında gerçekleştirilir.
2021 Mahalla Festivali, Kadıköy ve Yeldeğirmeni’nde çeşitli bağımsız sanat alanlarıyla bir mahalle kuracak: Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nin arkasındaki tarihi okul binası Festival’in ana mekânı.
Adres:
İskele Sokak 43. Koli Sanat, Nadas İstanbul ve semtin zanaatkarlarının atölyeleri yer alacak.
Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nde Otonom Sanat Etkinlikleri Festival’in ortağı.
İstanbul – Eylül 8 – Eylül 26, 2021
Yaklaşık otuz uluslararası ve yerel sanatçı birlikte çalışacak. Festival, 8 Eylül – 25 Eylül tarihleri arasında bir dizi etkinlik olarak gerçekleştirilecek.
Ana Lokasyonlar: Yeldeğirmeni semtinde
Kavramsal Tema
Küresel pandemi krizi, uluslar ötesi uygulama yollarını zorluyor, fakat aynı zamanda dijital iletişim alanındaki yeniliklere de kapı aralıyor.
Murmuration; yüzlerce, bazen binlerce kuşun gökyüzünde karmaşık bir şekilde koordine edilmiş desenler halinde hareket ederek uçmasıyla sonuçlanan bir fenomeni ifade eder. Bilim adamları, çoğunlukla küçük boyutlu kuşların, birbirleriyle etkileşim halinde ve tutkuyla iletişim kurarak birbirlerini soğuktan, açlıktan ve düşman saldırılarından koruduklarını keşfetmişlerdir.
Doğadan ilhamla hareket ettiğimiz bu salınım, bağlılık ve dayanışmaya içeren kavram festivalimizin bu yıl ki ana çerçevesini çizmektedir.
Bir motivasyon olarak „Twittering“ sosyal medyada en çok dijital iletişimde mevcut: Murmuration, Mahalla 2021 çerçevesinde katılım ve dayanışma için bir metafor olarak kullanılıyor. Festival, küreselleşen dünyamızda farklı alanlarda sanatsal söylem için bir platform oluşturuyor: Kentsel ve topluluk yaşamı, paylaşım, yaratıcılık, hareket, iletişim, hava, gökyüzü ve diğer ilişkilendirilebilir varlıklar, temanın metaforik çerçevesinin parçalarıdır.
Murmuration, uluslararası ilişkilerin etkileşiminde 20. yüzyılın göç hareketlerine de bakıyor.
Filozof Martin Vialon, 20. yüzyılın başlarındaki göçmenler Traugott Fuchs ve Erich Auerbach‘ın hayat hikayesini örnek alarak, Festival sırasında göç, sürgün ve vatanın karşılıklı etkilerini tartışıyor.
Ana mekân, Bağdat Demiryolu‘nun Haydarpaşa tren istasyonu‘nun yapımında yardımcı olan Alman mühendislerin yaşadığı Kadıköy semtindeki Yeldeğirmen Sanat merkezin arkasındaki tarihi okul binası. Yüzyıllardır çeşitlilik gösteren bir semt olan Yeldeğirmeni, Birinci Dünya Savaşı‘nın eşiğindeki askeri ve ticari ilişkiler nedeniyle ilçeye bir Alman mahallesi de ekledi.
LOKASYON
Sivil toplum girişimleri son yıllarda Yeldeğirmeni semtinde yerleşmiştir. Burada, özellikle ekolojik ve sanatsal yönelimli insanların stüdyoları, bağımsız toplantı yerleri ve sergi alanları ve kafeleri bulunmaktadır.
Buna göre, Diyalog Derneği, tarihi ve güncel referansları birbirine bağlamak için Mahalla Festivali‘nin dördüncü edisyonunu (Murmuration) kullanacak. Daha açıklanacak tarihi bir mekanın yanı sıra Koli Art Space ve Nadas gibi çeşitli kültürel girişimler ve çeşitli perakendeciler yer alıyor.
İstanbul merkezli küratör Tuba Kocakaya, Festival kapsamında bu hareketli mekanlara halka açık bir sanat turu düzenleyecek.
Ayrıca İstanbul’un ilk ve en eski yerleşim yerleri Kadıköy semtindeydi. Tarihi Haydarpaşa tren istasyonu‘nun arkasındaki kazılar buna tanıklık ediyor. Sanat yürüyüşü sırasında yenilerin ve yeni gelenlerin eski yapıları nasıl zenginleştirebileceğini örnek olacak şekilde deneyimliyoruz.
Mobilistan sanat projesi Manaf Halbouni ve Christian Manss tarafından gerçekleştirilen Berlin Istanbul arası bir sanat etkinlik turu. Sanatçılar, Eylül ayında İstanbul’un farklı lokasyonlarda çalışan yerli ve uluslararası sanatçılar tarafından karşılanacak. Örneğin İstanbul Maslak‘taki Atatürk Oto Sanayi Sitesi yeni kurulan sanatçı stüdyo alanları ile oldukça büyüleyicidir. Mahalla Festival orada Otonom Sanat Etkinlikleri ile işbirliği içerisinde. Kadıköy’de merkezli bir yerde Mahalla Festival Mobilistan performansla sona erecek.
FESTİVAL’IN AMAÇLARI
Mahalla, yanında çalışan çeşitli yardımcı etkinliklerle, gezici bir Çağdaş Sanat, Müzik, Tiyatro, Film, Edebiyat, Festivalidir.
Festival, yerel ve uluslararası katılımcıları, çağdaş sanatla müzik, film ve tartışmaları birleştiren etkinliklere davet eden ve ziyaretçileri, toplulukları yeni bir bakış açısıyla keşfetmek için harekete geçmeye davet eden bir platformdur.
Festivalin genel vizyonu, göçmen, yoksul, karşı cins, hayvan, çevre ve bilinmeyen biçimindeki “öteki”ni dışlayan distopik bir gerçekliği sorgulamaktır.
Mahalla başlığı, Arapça mähallä kökenli mahalle veya yer anlamına gelen birçok dilde ve ülkede kullanılan mahalla kelimesini ifade eder. Kökeni Halla (bağı çözmek) kelimesinden gelen yerleşmek, işgal etmek olan bu kelime tıpkı bir beygir ya da devenin bağını çözüp kamp yapmak gibidir.
“Doğu Bloku”nun dağılmasından ve Berlin’deki duvarın yıkılmasından 30 yıl sonra, insanları hapseden başka bloklarımız, sınırlarımız, çitlerimiz ve duvarlarımız var. Mahalla Festivali bu gerçekleri sorguluyor ve göçün kaynaklarını ayırt ediyor. Sanatsal program ve söylem platformu, sanat ve kültürün zihindeki zincirleri havaya uçurma potansiyelini keşfediyor.
Festival, ütopik vizyonlarla distopik gerçekliklerle savaşmak ve sürdürülebilir bir tek dünya geleceği için dönüştürücü değişimi tetiklemek için gerçekleştirdiği mekanlarda bir ağ ve altyapı oluşturuyor.
ETKİNLİKLER
Nereden Nereye? 08 – 22.09.2021
Çanakkale‘den Türk sanatçı grubu Sub, tarihi bir bina’da gençlerin ilham, motivasyon ve özgürce düşünebilecekleri alternatif ve güvenli bir alan yaratacak. İzleyicilerin katılımıyla tersine çevrilmiş bir dünya haritası üzerinde gerçekleşecek yerleştirme, Türkiye’nin iç göç hareketlerini haritalayacak.
Lokasyon: Tarihi okul binası, Yeldeğirmen Sanat Merkezin arkasında, İskele Sk 43
Private Woe 08 – 22.09.2021
İtalyan şair Ilaria Boffa ve Türk Sanatçı Esin Aykanat Avcı’nın ortak projesi.
Video ve Yerleştirme.
“Private Woe” şiiri, Antroposen’de yaşayan ve yaşamayan cansız varlıkların hoşgörü ve şefkatle buluşup paylaşabilecekleri bir alandan bahsediyor. Dil,kültür, doğa, çevre, nesneler ve özneler, ekosistemleri, devam eden bir dönüşüm sürecinin parçasıdır.
Lokasyon: Tarihi okul binası, Yeldeğirmen Sanat Merkezin arkasında, İskele Sk 43
M.A.’nın Goblenleri 08 – 22.09.2021
Toplu olarak üretilenin Gobleni on İskele Sk. üzerine yerleştirme. Konsept geliştirme ve prodüksiyon, sanatçılar Mathilde Melek An tarafından yönetiliyor.
Lokasyon: İskele Sk.
Performans: Murmuration – Bir Deneme 08 -10.09.2021
İki icracı, Milenko Laziç ve Myriam Perrottet, neşeyle birbiriyle etkileşim kuruyor. Bu interaktif performansa seyirciler de katılabilir. Bu, bir kolektif içindeki tekil bireylerin birleştiğini izlemekle ilgilidir. Bir sosyal dokunun farklı seviyeleri araştırılır. Basit gereçler kullanılarak geçici, hayali ve karşılıklı bir bağlılık yaratılır.
Lokasyon: İskele Sokak
Antikor, Uygun Vatandaşlar 08.-22.09.2021
Maltalı Sanatçı Raphael Vella‘nın Antikor Video Enstalasyonu, tarihi ve çağdaş anlatıları karıştıran kısa bir hikâye anlatmak için yüzlerce çizim kullanır. Küçük bir ada, bir salgın ve toplum üzerindeki etkisi hakkındadır.
Uygun Vatandaşlar Malta Üniversitesi‘nde fotoğrafçılık, serigrafi, işbirlikçi moda, şablonlama üzerine 50 saatlik bir atölye programıydı. Kolektif olarak üretilen bir goblen serginin bir parçası. Habtom Tsigehans, Tesfay Simon, Helen Adhanom, Edith Flore, Precious Orogun ve Daniel Okoegwale ile Raphael Vella tarafından yapılmıştır. Sanatçılar Giola Cassar ve Sarah Maria Scicluna ve moda tasarımcısı Luke Azzopardi tarafından destekleniyor.
Lokasyon: Tarihi okul binası, Yeldeğirmen Sanat Merkezin arkasında, İskele Sk 43
Gövdeler, 08 – 22.09.2021
İstanbul’da yaşayan Amerikalı Sanatçı Nora Byrne etkileşimli bir performansa davet ediyor. Çeşitli mahallede çizilen portreler serginin ana mekanında yerleştirilecek.
Lokasyon: Tarihi okul binası, Yeldeğirmen Sanat Merkezin arkasında, İskele Sk 43
İzleri aramak,10.09.2021, 19:00
Pandeminin başlangıcından bu yana İstanbul merkezli kültürlerarası Diyalog Derneği, Suriyeli/Kanadalı film yapımcı Kutaiba Hajira ile iş birliği içinde Kanada, Eritre, Almanya, Irak, Malta, Suriye, Hollanda ve Türkiye‘den katılımcılarla Zoom üzerinde deneysel Video prodüksiyonu için uluslararası bir platform yürütüyordu. Cep telefonları ile oluşturulan kısa filmlerin konusu göç, hareketlilik, sürgün ve pandemi günlerinde yaşamdır. Festival boyunca gösterimin öne çıkan filmi, Malta’ya yaptığı yolculuk, sürgün ve mobil olma arzusu hakkında müşterileriyle cıvıldayan Eritre‘den bir Malta taksi şoförü hakkında kısa bir film olan Taxi Malta filmi olacak.
Raphael Vella İstanbul’da, Martina Camilleri, Major Sium ve Izleri aramak atölyenin katılımcıları Çevrimiçi katılacak.
Yer: Wanderlust Café, Karakolhane Cd. No:55, Yeldeğirmeni
Organizasyon
Diyalog Derneği Istanbul
Video Gösterimi: Üç kadın için Salomé Dans Performansı, 11.09.2021
Üç Kadın için Salomé Oscar Wilde‘ın tiyatro oyununun bir uyarlamasıdır. Erdem Gündüz‘ün bu yıl geliştirdiği koreografi, İncil hikayesinin Oscar Wilde anlatısıyla birleştiği bir alan yaratıyor. Gösterime üç Polonyalı kadın dansçı katılıyor: Elzbieta Milczenko, Julia Adamczyk, Kasia Pałanka-Kałuszka.
Lokasyon: Yeldeğirmen Sanat merkezi, Iskele Sokak 43
Benim elim senin elin benim elim, 14.-19.09.2021
Avusturyalı sanatçı Barbara Eichhorn, seyirciyi dinlenmeye, soru sormaya, düşünmeye ve katılmaya davet ediyor. Hedeflenen gruplar sadece yerleşikler değil, aynı zamanda dil, yaş, cinsiyet veya kültürel geçmişe bakılmaksızın yoldan geçenlerdir. Çizim, kolektif bir sosyal pratik olarak araştırılır; açılmak, üretmek, meydan okumak için bir durum yaratır ve katılımcıların bir yaratma eyleminin parçası olmalarını sağlar.
Lokasyon: Yeldeğirmen Sanat Merkezin önünde, İskele Sk 43
All Jewish, 14.09.2021
Lucian Plessner, Solo Gitar Konseri,
Müzisyen, Köln’de belgelenmiş 1700 yıllık Yahudi Tarihinin yıldönümüne atıfta bulunarak, Salomone Rossi‘den John Williams‘a kadar Klasik Yahudi Besteciler Konseri.
Müzik programı: Salomone Rossi’den başlayarak John Williams’a kadar
Yer: Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, İskele Sk 43
Dünya Kendisine benim içimden bakıyor, 16.09.2021 – 10.10.2021
Datça merkezli sanatçı Özge Horasan’ın sergisi.
Koli Art Space, Yurttaş Sk. No:14/A
Mobius Sanat Turu, 17.09.2021, 15:00
İstanbul merkezli küratör Tuba Kocakaya, Yeldeğirmeni’de bir Sanat Yürüyüşü gerçekleştirecek. Sergi alanlarını içeren bu kapsamlı macerada dev duvar resimleri, tematik kitapçılar, sanatçı atölyeleri, yerel tasarım dükkânları, zanaatkarlar ve izleyiciler hazırlanan harita ile izleyici karşısına çıkıyor. Tur boyunca Yeldeğirmeni‘nde 16 farklı noktayı ziyaret edecek.
Lokasyon: Yeldeğirmeni / Çeşitli bölgeler, Buluşma yeri: Yeldeğirmeni Sanat merkezi, İskele Sk. 43
Göç ve Sürgün 22.09.2021
Almanya’dan Prof. Martin Vialon, 20. yüzyılın başlarındaki göçmenler Traugott Fuchs ve Erich Auerbach‘ın yaşam öyküsünü örnek alarak göç, sürgün ve vatanın karşılıklı etkileri üzerine çevrimiçi bir konuşma yapıyor.
Lokasyon: Çevrimiçi Konuşma
Mobilistan 24 – 26.09.2021
Mobilistan, 15 Eylül 2021’de Suriyeli Alman ve Alman sanatçılar Manaf Halbouni ve Christian Manss tarafından bir Limuzin mekânında Berlin‘de ilan edilen bir eyalettir. Sanatçılar, Berlin kentinden yola çıkacak ve kamusal alana sanatsal bir müdahale olarak İstanbul’a gidecek. Yolda sanal olarak paylaşılacak farklı duraklar ve etkinlikler olacak: devlet eylemleri, kamu müdahaleleri, toplantılar ve meslektaşlar ve Mobilistan için vize veya vatandaşlık başvuru sahipleri ile görüş alışverişi. Yerel ve uluslararası sanatçılar, 24-26 Eylül tarihlerinde Mahalla Murmuration kapsamında sanatçıları ağırlayacak.
Lokasyon: Kadıköy medydanı / Atatürk Oto Sanayı Sitesi- Maslak
Festival Mathilde Melek An(FR/TR), Melih Aydemir (TR), Mahmut Aydın (TR), Esin Aykanat Avcı (TR), Ilaria Boffa (IT), Nora Byrne (US/TR), Yağmur Çalış (TR), Martina Camilleri (MT), Gökhan Deniz (TR), Barbara Eichhorn(DE/AU), Dinçer Eşgel (TR), Banu Germenli (TR), Berçem Gözde Ölmez (TR), Erdem Gündüz (TR/PL), Manaf Halbouni (DE/SY), Mustafa Horasan (TR), Özge Horasan (TR), Tuba Kocakaya (TR), Milenko Laziç (CH/BA), Christian Manss (DE), Orhan Mert (TR), Myriam Perrottet (CH), Lucian Plessner (DE) Barbara Repe (DE/HR), Major Sium (MT/ER), İlayda Tunca (TR), Derin Uludağ (TR), Raphael Vella (MT), Martin Vialon (DE) ve diğerlerinin katılımıyla gerçekleşecek.
İletişim
Sabine Küper-Büsch (Eş Kuratör), sabine@inenart.eu, +90 539 7732866
Thomas Büsch (Genel Sekreter), thomasbuesch@diyalog-der.eu, + 90 541 145 19 59
COVID-19 pandemisinin gelişimine bağlı olarak tüm etkinlikler Türk hijyen kurallarına uygun olarak gerçekleştirilecektir. Beklentilerin aksine, Türkiye’deki pandeminin durumu kötüleşirse ve daha büyük kısıtlamalar oluşursa, tüm etkinlikler de benzer bir yanıtla çevrimiçi olarak yapılabilir.
Güncellemeler ve tarihler için lütfen Mahalla Festivali’ne göz atın:
http://mahalla.inenart.eu/
Konsept: Thomas Büsch, Sabine Küper-Büsch, Mahalla Festivali Eş Küratörü, İstanbul