Erhan US’un ABD’deki Üçüncü Sergisi ‘Tetikleme Uyarısı’
Erhan US’un İntrospektif Sergisi ‘Tetikleme Uyarısı’, Düşünceler, İnançlar ve Ahlaki Sistemler Arasındaki Karmaşık Etkileşimi Ortaya Koyuyor
‘Tetikleme Uyarısı’ sergisinde, düşünceler, inançlar ve ahlaki sistemler arasındaki karmaşık ilişki merkez sahneye çıkarak kendini yansıtma ve düşünme yolculuğuna çıkın. Geleneksel eleştiri anlayışlarına, ifade özgürlüğüne ve ulaşılmaz ideal dile meydan okumaya hazır olan sergi, Türk sanatçı ve yazar Erhan US’un on dördüncü kişisel ve ABD’deki üçüncü sergisi.
1987 doğumlu olan Us, Ankara’dan gelen ve Türkiye’deki kavramsal sanatın alanında öncü bir figür olarak duruyor; protest/ateist eserleri ve kitapları, otoriter yönetim altındaki 20’den fazla ülkede suç öğeleri içeriyor. 26 ülkede 140’ten fazla sergide eserleri sergilenen Us’un, 14 kişisel sergisi de dahil olmak üzere yaratıcı izleri tüm dünyayı kapsıyor. Us, Bilkent, İstanbul ve Anadolu Üniversiteleri üniversitelerinden Felsefe, TH İşletme ve Sosyoloji alanlarında derecelere sahip olup, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde ders vermekte ve multidisipliner sanat çalışmalarına MICA (Maryland Institute College of Art)’da devam etmektedir.
‘Tetikleme Uyarısı’, ziyaretçileri rahatsızlığı kucaklamaya, farklı bakış açılarına katılmaya ve
sonunda insan düşüncesinin içsel karmaşıklıklarına daha derin bir takdirle çıkana kadar düşünce
dünyasının içsel karmaşıklıklarını sorgulayan zamansız ve düşündürücü bir keşif olarak tanımlanıyor. ‘Tetikleme Uyarısı’, 24 Ağustos – 24 Eylül tarihleri arasında Night Owl Gallery’nin Station North, Baltimore, Maryland’deki yeni mekanında, eşzamanlı sanat, müzik ve performans etkinlikleriyle gerçekleşti.
Düşünceler, inançlar ve ahlaki sistemler arasındaki karmaşık etkileşimin içe dönük bir keşfi olarak; Tetikleme Uyarısı, eleştiri, ifade özgürlüğü ve ‘ideal’ dil üçgenindeki arafı araştırıyor. Antropologların tahmin ettiği üzere insanlar tarafından oluşturulan 3000 ~18000 inanç ve sayısız ahlaki sistem dünyamızda mevcutken, her düşünce, ne kadar masum görünse de, karşıt bir inanç veya ahlaki çerçeve için ya saldırgan ya da rahatsız edici. Bu bağlamda, herhangi bir inanç sistemi karşısında ‘saygılı’ duruş, yeni bir ‘Engizisyon Avrupa’sının yeniden inşasıdır.
Bu her zaman değişen hassasiyetler manzarasını gezinirken, hoşgörü kültürünün yerini alması gereken herhangi bir önerilen doğruluk trendi, zihni düşünsel manzaramızın nüanslı doğasını tanımaya teşvik eder, insan fikirleri ve inançlarının karmaşık desenini daha iyi anlama fırsatı sunar.