ETKİNLİKLERİstanbul

Mahalla Festivali Başlıyor

Mahalla Festivali, 26 Ekim- 30 Kasım tarihleri ​​arasında “Memento” temasıyla sanatsal değişim için bir platform sunuyor.

Tiyatro gösterileri, konserler, sergiler, film gösterimleri, atölye çalışmaları ve söyleşiler için Fener’deki İoakimion Kız Lisesi, Postane Galata, Pera’daki Kıraathane Edebiyat evi ve Cihangir’deki Tatavla Sahnesi kullanılacak.

Afganistan, Almanya, Fransa, İngiltere, İran, Avusturya, Türkiye ve ABD'den sanatçılar iklim değişikliği, küresel krizler ve toplumsal hafıza gibi güncel siyasi konuları ele alıyor. Sanatsal keşif, anlatıların bağlamına ve bunların hafıza, algı ve perspektiflerin oluşumu üzerindeki etkilerine odaklanıyor.

Ayrıntılı program için:
https://mahalla.inenart.eu/

 Tatavla Sahnesi 26 Ekim’de şu etkinliklere ev sahipliği yapıyor:

AY KASH / ای کاش / IF ONLY / Keşke”

Cosmino Productions ile iş birliği içinde ‘Under the Starry Afghan Sky’ kolektifi

Tiyatro / Sanat / Aktivizm

On bir kız-Taliban’ın 2021’de iktidara gelmesinden bu yana anılarını ve deneyimlerini paylaşarak ve daha iyi bir gelecek için umutlarını ve hayallerini ifade etmek için kalemlerini ve seslerini kullanıyor.

Under the Starry Afghan Sky (Yıldızlı Afgan Göğü Altında), Taliban yönetimi altındaki Afganistan’da yaşayan 14-23 yaşları arasındaki on bir genç kadınlardan oluşuyor. Kolektif, 1992’de Afganistan’dan kaçan eğitim aktivisti Angela Ghayour tarafından kurulan Herat Online Okulu’nun çalışmalarından doğdu.  Eylül 2022’den ber  Cosmino Productions’dan Rachel Karafistan genç kadınlarla çevrimiçi çalışıyor. AY KASH / IF ONLY/Keşke yapımı, bu yıl 37. yılını kutlayan Polonya, Łomża’daki prestijli Uluslararası Tiyatro Festivali ‘Valise’de en iyi yönetmenlik ödülüne layık görüldü. Jüri, “performansın cesareti ve gazetecilikten daha gerçekçi olan sanatsal ifade etme gücü’ övdü.

On bir genç kadının çeşitli hayalleri var, onları ş,ii,rsel ve çizimlşe ifade ediyorlar, mesela yazar olmak isteyen:

On bir kız

Kalplerimiz umut ve arzuyla dolu.

Gözlerimizde yaşlarla ve titreyen bacaklarla, kaçış yolu olmadan.

Afganistan’daki yatak odalarımızda oturuyoruz ve yavaş yavaş ölüyoruz.

Kendimizi göstermek için her ayağa kalktığımızda, bacaklarımıza kurşunlar yağıyor.

Sadece ders çalışmamıza, seyahat etmemize, saçlarımızı rüzgarda uçuşturmamıza ve bu dünyadaki tüm zenginliklerden bir bisiklete sahip olmamıza izin verilmesini isteyen on bir kız. Çok mu şey istiyorum? Psikolog olmak istiyorsam çok mu? Ya da ressam?

Âşık olup kalbimin kırılmasını istiyorsam çok mu?

Özlem yerine özgürlüğü tercih ediyorsam çok mu?

Saçlarım griye dönüyor ve dudaklarım hiç öpülmüyor mu?

Gökyüzünden payımıza düşeni yatak odası pencerelerimizden aya bakabilmek için hiç istemedik.

Gökyüzünde yüzmek istiyorum. Çok mu şey istiyorum?

Kalemlerimiz, sanatımız, şiirimiz ve müziğimizle Taliban’ın zulmüne karşı duran on bir cesur savaşçı. Ay Kash, kan içinde uyuyan bir milletin sesidir, yaralı bir coğrafyanın sesidir.

Gökyüzünde yüzme arzumuzun kalbimizde çürümesine izin vermeyin.

Kalemi ele geçirip savaşma arzumuzun kaybolmasına izin vermeyin.

 #StandwithAfghanwomen #ThePeninsteadoftheGun

 Metin: ‘The Writer’

PROJE HAKKINDA:

Ağustos 2021’de Batılı güçlerin çekilmesinden bu yana, Afganistan’daki kadınların durumu umutsuzluğa sürüklendi. İhlal edilme hakları bile yok. Kadınlar öğrenme, mezun olma, aşık olma, tek başına seyahat etme, parkta yürüyüşe çıkma, bisiklete binme veya toplum içinde konuşma haklarını kaybettiler.

‘Ay Kash / ای کاش / If Only, Keşke’ hibrid bir performans.  Cosmino Productions’dan Rachel Karafistan’ın sahnede canlı performans ile Afganistan’da bulunan 15-23 yaşları arasındaki on bir genç kadınla interaktif iletişiminde. Genç Kadınların gerçek kimlikleri gizli kalmalı çünkü aksi takdirde hayatları tehlikede, ancak anlatmak istedikleri arzu ettikleri yaşamlarına şiirsel bir alan verilecek.

Ve birçok şey anlatmak istiyorlar: Taliban iktidara geldiğinden beri kişisel hikayelerini, Afgan kültürünü şekillendiren kadınların hikayelerini, annelerinin, büyükannelerinin hikayelerini ve geleceğe dair umutlarını ve hayallerini anlatmak istiyorlar. Tüm bunlar ve daha fazlası şarkı, nesne tiyatrosu, öykü anlatımı ve yapay zekanın yardımıyla hayata geçiyor. Performansta görünen görüntüler genç kadınlar tarafından filme alınmış ve yaratılmıştır. Performansta ayrıca Berlinli sanatçı Anna Benner tarafından on bir genç kadının kimliklerini korumak için tasarlanmış animasyonlar da yer alıyor.

2 Yorum

  1. I Want to participate of this festival, it’s about Afghans girls and women.

  2. I want to attend this festival because it is important as it covers issues related to Afghan girls and women. They already banned from going to school and workplaces.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu