Aydın Gün’e Saygı Konseri

Aydın Gün’e Saygı Konser dizisinin ilki Kadıköy Süreyya Operası’nda gerçekleştirildi.
Konserde F.Chopin şarkılarını sanatçı Esra Abacioğlu Akcan, F.Liszt şarkılarını sanatçı Dilruba Bilgi Akgün seslendirdi. Piyanoda ise sanatçı Aydın Karlıbel vardı. Konserde konuşmaları Aydın Büke yaptı.
Saygı Konserinin ikincisi 9 Aralık 2016 saat 18:00 ‘da yine Kadıköy Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek.
Haber-Foto: Nasuh Bektaş
Aydın Gün Kimdir?
1917 yılında Adana’da doğan ve müzik eğitimine Ankara Devlet Konservatuarı’nda devam eden Aydın Gün, 1941’de bu okulun ilk mezunları arasında yer aldı. Türk operası ve konservatuarının kurucusu sayılan Carl Ebert’in 1942’de sahneye koyduğu, Türkiye’deki ilk opera gösterisi olan Puccini’nin “Madame Butterfly” adlı eserinde oynayan Aydın Gün daha sonra birçok operada baş tenor olarak rol aldı ve on yıl süreyle Carl Ebert’in asistanlığını yaptı.
1951 yılında “Rigoletto” operası rejisiyle kazandığı büyük başarıdan dolayı devlet tarafından Viyana’ya gönderilen Aydın Gün, dönüşünde Ankara Devlet Operası başyönetmenliğine atandı ve 1950’li yılların sonlarından itibaren opera klasiklerinden 40’ın üzerinde yapıtın rejisini gerçekleştirdi.
Aydın Gün 1959 yılında bugünkü İstanbul Devlet Opera ve Balesi olan İstanbul Şehir Operası’nı kurdu; 1965’te önce Ankara Devlet Operası Başyönetmenliği’ne, ardından Atatürk Kültür Merkezi’nin tamamlanması üzerine İstanbul Devlet Opera ve Balesi Başyönetmenliği’ne atandı. Ankara ve İstanbul Devlet Konservatuarları’nda da 25 yıl süreyle ders veren Aydın Gün, yakın dostu Leyla Gencer’in adını taşıyan Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması’nın da fikir babası ve kurucuları arasında yer alıyor.
İtalya Cumhurbaşkanlığı’nın ‘’Commendatore’’ nişanı, Avrupa Konseyi Kültür Ödülü (1974), Çekoslovakya’nın Smetana Ödülü’nü (1975) alan Aydın Gün 1988 yılında Devlet Sanatçısı unvanıyla onurlandırıldı.