SANATTANTİYATRO

BİNBİR GECE TÜRKİYE’Yİ DOLAŞIYOR!

Kitabı, dizisi, filmi dillere destan olan, evrensel boyutuyla dünyadaki insanlara ulaşan Binbir Gece Masalları, bu kez oyun olarak şehirden şehre perde açıyor.

Haber: Melike Birgölge

Çiğdem Tunç Tiyatrosu’nun (ÇTT) yeni oyunu ‘Binbir Gece Masalları’, Türkiye’nin gerek merkezdeki gerek en uzaktaki şehirlerine giderek izleyicilerle buluşuyor.

Eray Yasin Işık’ın yazdığı oyunda; Çiğdem Tunç ve Ergün Demir‘in yanı sıra Sema Aras, Abidin Yerebakan, Deniz Salman, Alper Çorumluoğlu, Soykan Kişioğlu, Ezgi Küçük, Savaş Özkartal, Derya Yıldız, Gökmen Göçbeyli, Gülben Başer, Tunahan Çilingir ve Balca Aydoğdu rol alıyor. Müziklerde ise Nida Şan‘ın imzası var. Çiğdem Tunç’un yönettiği oyunun dekoru Cihan Aşar’a, ışık tasarım Yüksel Aymaz’a ait. Şehrazat’ın kostümleri Yıldırım Mayruk tarafından hazırlandı.

12 Ekim’de İstanbul’da ‘perde’ diyen oyun, bugüne kadar; Van, Merzifon, Keşan, Osmaniye gibi şehirlerdeki sanatseverlere ulaştı.

Sırada Kadıköy, Bandırma, Isparta, Ayvalık, Bakırköy ve Başakşehir var.

10 Şubat Pazar – Kadıköy Halk Eğitim Merkezi

14 Şubat Perşembe – Bandırma Barış Manço Kültür Merkezi

15 Şubat Cuma – Ayvalık Sanat Fabrikası

16 Şubat Cumartesi – Isparta Belediye Kültür Merkezi

21 Şubat Perşembe – İBB Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi

26 Şubat Salı – İBB Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi

Oyunun konusu:

Binbir Gece Masalları doğu kökenli eserler olup Şehrazat’ın Hükümdar kocası Şehriyar’a anlattığı hikayelerden oluşur. Doğu Halk Edebiyatı’nın baş yapıtları arasında yer alan Binbir Gece Masalları, yazılış tarihleri ve yazarı bilinmeyen iki yüzü aşkın anonim hikayenin bir araya getirilmesiyle oluşmuştur.

Eray Yasin Işık tarafından kaleme alınan özgün bir tekst olarak seyirciye sunulan masalda; hükümdar Şehriyar her gecenin sabahında gelin ettiği kadınların boynunu cellatlarına vurdurmaktadır. Sıra vezir-i azam’ın büyük kızı Şehrazat’a gelince işler değişir.

Akıllı Şehrazat, her gece Şehriyar’a bir masal anlatır ve sabah olduğunda masalı en heyecanlı yerinde keserek canını kurtarır. Bu masallar, binbir gece boyunca sürecek, dinledikçe Şehriyar, gaddar bir hükümdardan sevgi dolu, iyi bir insana dönüşüyor.

Sırasıyla; “Ali Baba ve Kırkharamiler”, “Balıkçı ve İfrit”, “Alaaddin’in Lambası” ve “Denizler Hükümdarı Simbat” gibi halk tarafından en çok bilinen masallar seyirciye fantastik bir kurgu ile sunuluyor.

Masallar; iyilik ve kötülüğün, hırs ve sağduyunun, kibir ve tevazunun bitmeyen mücadeleleri sürdükçe sonsuza kadar yaşayacaklardır. Binbir Gece Masalları, Zümrüd-ü Anka Kuşu misali çırptıkça kanatlarını ateşe, daima küllerinden doğacak ve kalplerde var olacak.

Bir varmış bir yokmuş…

Başa dön tuşu