ETKİNLİKLERKONFERANS & SÖYLEŞİ

Fazıl Say, Friedemann Eichhorn ve Casalquartett’ten Bir Dünya ve Türkiye Prömiyeri: “Doğanın Sesi̇”

Fazıl Say, Friedemann Eichhorn ve Casalquartett’ten Bir Dünya ve Türkiye Prömiyeri:
“Doğanın Sesi̇”

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenecek 49. İstanbul Müzik Festivali, 18 Ağustos’tan başlayarak, İstanbul’un en keyifli açık hava mekânlarının yanı sıra vapur ve parklarda düzenlenecek konserlerle, festival coşkusunu tüm şehre yaymaya hazırlanıyor.

Müzikseverlerin uzun bir aranın ardından özlem gidereceği 49. İstanbul Müzik Festivali ikinci gününde, Mercedes-Benz’in desteğiyle çok özel bir konsere ev sahipliği yapacak. Konserde günümüzün en başarılı sanatçılarından, dünyaca ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say, doğaya ve yaşama adadığı yepyeni bir programla izleyici karşısına çıkacak.

19 Ağustos Perşembe akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek konserde Say’a, bu yıl Uluslararası Klasik Müzik Ödülleri’ne (ICMA) de aday gösterilen, Say’ın tüm keman eserlerini kapsayan albümünde birlikte çalıştığı keman sanatçısı Friedemann Eichhorn ile üç ECHO Klassik ile Diapason d’Or gibi ödüllerin sahibi casalQuartett eşlik edecek.

Saat 20.00’de başlayacak “Doğanın Sesi” başlıklı konser, programıyla festivalin Başka Bir Dünya Mümkün başlıklı temasına en çarpıcı yanıtlardan birini verecek. Piyano, keman, viyola ve viyolonsellerin doğaya ve yaşama ses vereceği gecede, bir Türkiye bir de dünya prömiyeri izleyicilerle buluşacak.

Fazıl Say’ın Kaz Dağları adlı keman ve piyano sonatının Türkiye prömiyeri; pandemi döneminde bestelediği ve “en iyi eserim” diye nitelendirdiği yeni piyano sonatı Yeni Hayat’ın ise dünya prömiyeri festivalde gerçekleştirilecek.

Konserde ayrıca Say’ın, Atatürk’ün Yalova’da bulunan Millet Çiftliği’ndeki çınar ağacı ve köşkünün hikâyesini konu alan Yürüyen Köşk adlı yapıtının yanı sıra Brahms ve Barber’dan eserler de seslendirilecek.

DOĞAYA VE YAŞAMA ODAKLANAN BIR KONSER PROGRAMI

Fazıl Say, Kaz Dağları adlı eserinde, barındırdığı tüm yaşamla birlikte tahribata uğrayan Kaz Dağları’nın soluğuna odaklanıyor. Say bu eseriyle ilgili “Bu gezegende insanlar, bitkiler, hayvanlar, hep beraber gelecek için bir şey bırakmak istiyorsak, var olanı korumak zorundayız. Yaşatmaktan yana olmalıyız. Müzik de zaten bunu anlatıyor” diyor.

Yürüyen Köşk’te dinleyicilerini Atatürk’ün Yalova Millet Çiftliği’ndeki bir çınar ağacı ve köşkün dokunaklı öyküsü, doğa ve yaşam üzerine yeniden düşünmeye teşvik ediyor. Büyüdükçe dalları köşkün içine giren ve kesilmek üzere olan bir ağacı kesilmesine engel olan, köşkün ağaçtan uzaklaştırılmasını istemesinden esinle, Say, “Bir köşk nasıl yürür” sorusunun yanıtını müzikle veriyor.

Say’ın pandemi döneminde bestelediği son eseri Yeni Hayat Op. 99 piyano sonatı ise; tüm dünyayı etkisi altına alan ve yaşamı durduran pandemi döneminin izlerinin silinmeye başladığı, insanlığın yeniden hayata döndüğü günleri anlatan bir umut eseri.

Konser programında ayrıca Brahms’ın FAE Sonatından Scherzo ile Samuel Barber’ın Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nden Adagio op.11 başlıklı eserleri de yer alıyor.

USTA ADLAR AYNI SAHNEDE BİR ARAYA GELİYOR

2016 Uluslararası Beethoven İnsan Hakları, Barış, Özgürlük, Yoksullukla Mücadele ve İçselleme Ödülü’nün sahibi olan besteci ve piyanist Fazıl Say, geçtiğimiz yılın Ocak ayında Beethoven’ın 32 sonatını içeren ve iki yıllık yoğun bir çalışmanın ürünü olan dokuz CD’lik albümünü müzikseverlerle buluşturdu. İçinde Kaz Dağları’nın da bulunduğu ve Say’ın tüm keman eserlerini kapsayan Friedemann Eichhorn’un seslendirdiği albüm ise, Naxos’tan yayımlandı ve bu yılın Uluslararası Klasik Müzik Ödülleri’ne (ICMA) aday gösterildi.

Friedemann Eichhorn, Berlin’den Hong Kong’a ve oradan Roma’ya uzanan programında, Christoph Eschenbach yönetimindeki Konzerthausorchester Berlin ve Hong Kong Filarmoni, ardından Antonio Pappano yönetimindeki Orchestra di Santa Cecilia di Roma ile konserler veriyor; hızını kesmeden ABD, Çin ve Kore’yi kapsayan turnelere çıkıyor. Sayısı 30’u aşan albüm çalışması, Gidon Kremer ve Yuri Bashmet gibi sanatçılarla oda müziği alanında birbirinden parlak işbirlikleriyle adından sıklıkla bahsettiriyor.

Felix Froschhammer (keman), Rachel Späth (keman), Markus Fleck (viyola) ve Sebastian Braun’dan (viyolonsel) oluşan casalQuartett ise izleyicisiyle kurduğu yoğun duygusal bağla benzerlerinden farklılaşıyor. Say ile birlikte verdiği sayısız konsere bir yenisini daha ekleyecek topluluk, üç ECHO Klassik ve Diapason d’Or’un yanı sıra birçok prestijli ödülün de sahibi.

KONSER BİLETLERİ NEREDE?

Konser biletleri passo.com.tr ile İKSV ana gişeden (pazar günleri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) temin edilebilir.

Bilet fiyatları 200 TL, 300 TL, 400 TL ve 500TL.

Lale Kart üyeleri tüm konser biletlerinde özel indirimlerden faydalanıyor; Siyah ve Beyaz Lale Kart üyeleri biletlerini %25 indirim; Kırmızı ve Sarı Lale Kart üyeleri ise %15 indirimle satın alabiliyor.

Öğrenciler için 80 TL’lik indirimli biletlerin satışı devam ediyor.

Konservatuvarların müzik ve şan bölümü öğrencileri de bu yıl da festival konserlerini ücretsiz olarak takip edebiliyor. Bilgi ve rezervasyon için: rezervasyon.iksv.org

KONSER PROGRAMI

➢ Fazıl Say / “Yeni Hayat” Piyano Sonatı, op.99

Süre: 15’

➢ Fazıl Say / Keman Sonatı No.1, op.7

Süre: 15’

I Introduction: Melancholy. Andante misterioso

II Grotesque: Moderato scherzando

III Perpetuum mobile: Presto

IVAnonymous: Andante

V Epilogue: Melancholy. Andante misterioso

➢ Fazıl Say / “Kaz Dağları” Keman Sonatı No.2, op.82

Süre: 23’

  1. Doğa Katliamı
  2. Yaralı Kuş

III. Umut Ayini

➢ Johannes Brahms / FAE Sonatından Scherzo

Süre: 4’

➢ Samuel Barber / Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nden Adagio op.11

Süre/ Duration: 8’

➢ Fazıl Say / “Yürüyen Köşk” Atatürk Anısına, op.72

Süre: 15’

  1. Aydınlanma
  2. Karanlığa Karşı Mücadele
  3.  Yaşamaya İnanç
  4. Çınar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu