Kültür Sanata Döngüsel Ekonomi: ‘Sahneyi Sürdür!’
ArtsMap’in 2. Eğitmen Eğitimi Programı “Sahneyi Sürdür!” İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında ve iş birliğinde 26-27-28 Ekim tarihlerinde DasDas Gösteri Sanatları Merkezi’nde gerçekleşti.
Hollandalı ve Türkiyeli katılımcıların bir araya geldiği programa, Hollanda’dan ve Türkiye’den, 10 farklı şehirden 25 sahne sanatları profesyoneli ve döngüsel ekonomi uzmanları katıldı.
Sahne sanatları, pandemi boyunca varlığını sürdürmek ile ilgili birçok sorunla baş etmek durumunda kaldı. Kimi sahneler kapanır ve bazı performans grupları dağılırken; kimileri üretimleri ve seyirciyle temas adına farklı çözümler geliştirdi. Sürdürülebilirliğin ağızlara pelesenk bir kavramdan fazlası olduğu ve kültür sanatın da bu kavramla ilişkisi bu süreçte sorgulandı. Döngüsel ekonomi kavramı ise, en azından bir söylem olarak birçok sektörde karşımıza çıkmasına rağmen, kültür sanat alanında bunun önemi göz ardı ediliyordu. Döngüsel ekonominin kültür sanatla ilişkisi üzerine yeni bir pencere açan Sahneyi Sürdür! Eğitmen Eğitimi programında, kültür sanat profesyonelleri bu kavram çerçevesinde, sahne sanatlarında nasıl sürdürülebilir stratejiler oluşturabileceklerini tartışarak, projeler geliştirdiler. Kültür ve sanat dışında her sektörde yaygın olarak kullanılan ve tartışılan sürdürülebilirlik ve döngüsellik temalari böylece, bu etkinlikte derinlemesine incelendi.
Etkinliğin ilk günü, oyuncu Alper Baytekin moderatörlüğünde, İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz ve Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ataşesi David Naves tarafından yapılan açılış konuşmalarıyla başladı. İlk oturumda ArtsMap’in proje ortakları olan InogarArt Kurucu Ortağı/oyuncu Mert Fırat ve Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Başmüşaviri İpek van Dijk ile bir söyleşi gerçekleştirildi. Mert Fırat ve İpek Sür van Dijk, ArtsMap’in ortaya çıkışındaki motivasyonlarının, kültür sanat sektörünün ortak ihtiyaçlarından olan diyalog kurma, kapasite geliştirme ve ağ oluşturmayı sağlayacak organik bir yapı geliştirmek olduğunu ifade ettiler. Söyleşide, ArtsMap örneği üzerinden sürdürülebilir diyalogların ve amaçlar için ortaklıkların önemi vurgulandı.
İlk gün, Hollanda ve Türkiye’den en iyi uygulama örnekleri sunumlarıyla devam etti. Hollanda’dan Nite-Hotel ve Nineties Producties ile Türkiye’den Fringe Istanbul ve Galata Perform, pandemi sürecinde değişen koşullara, teknolojik çözümler ve seyirciyle kurulan yeni iletişim biçimleriyle nasıl uyumlandıklarını anlattı.
İkinci gün, ArtsMap’in sürdürülebilir sahneler yaratma hedefleri kapsamında, döngüsel ekonomi stratejisi oluşturma amacıyla önerilecek yeni çözümler için, Hollanda ve Türkiyeli sahne sanatları profesyonelleri konunun uzmanları ile bir araya geldi. “Sahne sanatlarının geleceği için sürdürülebilir sahne stratejilerini nasıl oluşturabiliriz?” sorusu çerçevesinde, ortak tasarım (co-design) ve tasarım düşüncesi (design thinking) yöntemi kullanılarak grup çalışmaları yapıldı. Bu tasarım süreci sonunda gruplar, tespit ettikleri sorunlara yönelik buldukları çözümleri tüm katılımcılara sundu.
Etkinliğin üçüncü ve son gününde ise Dutch Culture, Dutch Performing Arts ve Prince Claus Fund iş birliği ile “Hızlı Tanışma” (speed dating) etkinliği hibrit olarak gerçekleştirildi. Hızlı tanışma yöntemi ile, ArtsMap topluluğu Hollanda ve Türkiye’den sahne sanatları profesyonelleri ile yeni bağlantılar ve iş birlikleri geliştirdi.
ArtsMap Hakkında
ArtsMap, kültür ve sanatın birleştirici gücünü kullanarak sanatçılar, kurumlar, sivil toplum örgütleri, kamu ve bireyler arasında kültürel bağlar kurmayı amaçlayan sanat ve kültür aktörlerine yönelik bir dijital platformdur. Hollanda Ankara Büyükelçiliği, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu ve InogarArt iş birliği ile hayata geçen ArtsMap projesi ile sürdürülebilir diyaloglar yaratılmaktadır. www.artsmap.info adresi üzerinden kayıt olunabilen bu toplulukla, kültür sanat ve yaratıcı sektör aktörleri uluslararası bir ağa dahil olarak network ve kapasite geliştirme imkanı bulmaktadır.