SANATORIUM Sergi – Yağız Özgen, Alex Anikina “Sistemler / Görünürlük”
SANATORIUM, 9 Kasım – 9 Aralık 2017 tarihleri arasında Yağız Özgen ve Alex Anikina’nın çalışmalarından oluşan ve küratörlüğünü Yasemin Keskintepe’nin üstlendiği “Sistemler / Görünürlük” adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.
“Sistemler / Görünürlük”, dijital diyarların şiirselliğini ve akışkan bir şekilde değişen kartografyasını inceliyor. Sergi, dijitalin üretken peyzajlarından türeyen bit ve baytların maddeselliği tarafından oluşturulan imgeler dünyasını keşfediyor. Serginin iki sanatçısı Alex Anikina ve Yağız Özgen‘in işleri, teknolojik sistemler ve bunların maddi yapılarına yönelik yeni bir duyarlılığı üstleniyor. Genellikle insan gözü tarafından görülmeyen imgelerin figürasyonları, biçimlenmelerinin çeşitliliğiyle sergileniyor.
Açılış günü, Anikina tarafından “Kronik Film” adlı eserine eşlik edecek bir konuşma performansı da sunulacak. Performans, bir algoritmanın aracılık ettiği üretken sinemanın potansiyeli etrafındaki düşlemeleri sunacak.
Açılış: 9 Kasım 2017 Perşembe saat 18.30
SANATORIUM
Kemankeş Mah. Mumhane Cad. Laroz Han No:67
Karaköy – İstanbul
Giriş ücretsizdir.
Yağız Özgen Kimdir?
1987 İstanbul doğumlu sanatçı, 2005 yılında başladığı Marmara Üniversitesi G.S.F Resim Bölümü Lisans Programı’ndan 2009 yılında mezun oldu. Aynı yıl başladığı yüksek lisans programını, “Yeni Teknoloji ve Dijital Temsilin Estetiği: Chris Cunningham” adlı tez çalışmasıyla 2012’de bitirdi. Marmara Üniversitesi Resim Anasanat dalında Sanatta Yeterlik programına devam eden sanatçı, lisans mezuniyetinden bu yana “C://Still_Life”, “Spectrum” ve “Metadata” adlı üç kişisel sergi gerçekleştirdi. Çalışmalarının içinde yer aldığı “Hypologie”, “aRb” ve “28.Günümüz Sanatçıları Sergisi” katıldığı grup sergileri olarak sayılabilir. 2011’den bu yana Sanat Tanımı Topluluğu Kavramsal Sanat Etkinlikleri’ne düzenli olarak katılan Özgen, sanat alanındaki etkinliğine ve kuramsal çalışmalarına İstanbul’da devam etmektedir.
Alex Anikina Kimdir?
Alex Anikina, 1989 yılında Rusya’nın Kolomna şehrinde doğdu. Sanatçı ve araştırmacı olan Anikina şu sıralar Goldsmiths, University of London’da doktora adayıdır. Sanatsal pratiği, deneysel film ve dil bazlı işler aracılığıyla insan olmayan öznellik, makine estetiği, medyumun ömrü ve bilgi teknolojilerini keşfeder. Anikina, VI. Moskova Güncel Sanat Bienali ile IV. ve V. Moskova Uluslararası Genç Sanat Bienalleri’ne katılmış, işleri HKW, Berlin, Anthology Film Archives, New York, NCCA Moscow’da gösterilmiş ve uluslararası festivallere katılmıştır. Eserleri, Moskova Ulusal Güncel Sanat Merkezi’nin koleksiyonunda yer almaktadır. Ödülleri arasında 2014 Londra Bağımsız Film Festivali En İyi Deneysel Kısa Film, 2016 Video Art Arte Laguna ödülü bulunmaktadır ve Dubai Uluslararası Çıkış Yapan Sanatçı Ödülü son listesinde yer almıştır.
Yasemin Keskintepe Kimdir?
Küratör ve araştırmacı olan Yasemin Keskintepe, çalışmalarında dijital durumun ontolojisini incelemektedir. Londra’daki Goldsmiths College’da Güncel Sanat Teorisi alanındaki eğitimini 2015’te bitirmiştir. Daha öncesinde Kültür Politikası alanında eğitim gören Keskintepe, hukuk alanında lisans derecesine sahiptir. İstanbul Bienali, Contemporary Istanbul ve ICA London için çeşitli projelerde yer almıştır. 2016’dan beri, ZKM | Centre for Art and Media Karlsruhe’de Open Codes. Living in Digital Worlds sergisinin eş küratörü olarak çalışmaktadır.