“Aşk İlaçlar Ve Yan Etkileri” 2040 yılında geçen tamamen gerçek bir hikaye!
Türkiye’de ilk kez sahnelenen Grimm Kardeşler‘in “Kurbağa Prens” masalından esinlenerek, “steampunk” tarzında (Buharlı makinelerin, mekanik sanayinin hakim olduğu, bakır kaplamaların, vidaların ve çarkların bolca göründüğü atmosferiyle bilimkurgunun alt türü.) tiyatro sahnesine uyarlanan “Aşk, İlaçlar ve Yan Etkileri – Forte” oyunu, gerek atmosferi gerekse tasarımı ile bugüne kadar tiyatro sahnelerinde uygulanmamış bir yaklaşımla Kasım ayında perdelerini açtı.
Geleceği adresleyen ilginç konusuyla izleyicilerin ilgisini çeken oyun Ağustos 2012’de San Francisco’da Werx Sahnesi’nde Dünya Prömiyeri’ni yapmış ve büyük başarı kazanmıştı.
Silahsız Savaşsız Bir Dünya Mümkün – “Mü?”
Oyun, 3. Dünya savaşı sonrası dünyanın bir çöküşün eşiğinde olduğu bir dönemde geçiyor. Savaştan sonra 2040’ların üstün teknolojisi 18. yüzyıldaki seviyesine geri dönüyor. Sonrasında tüm dünya ülkeleri ortak bir deklarasyona imza atıyorlar:
– Silah kullanmak, üretmek, satmak yasaklanmıştır.
Ancak, en başında hükümetlerin bağlı olduğu bu karar sonrasında yerini daha önce görülmemiş, bilinenin dışında yeni silah üretimlerine bırakmaya başlıyor. İnsanların yaşamadığı bölgelerde kurulan laboratuarlarda gizli deneyler, araştırmalar yapılıyor. Oyun, İnsanları aşık olmaktan koruyacak bir ‘aşk aşısı’ ya da aşık olmalarını sağlayacak bir ‘aşk iksiri’ hazırlarken, ‘aşk ve ilaçlar’ hakkında tartışmalar yapan bir grup insanı anlatıyor..
Oyundu Gerçek Oldu
Oyunda anlatılan ‘kurgusal’ hikaye geçen günlerde yayınlanan bir araştırma sonucuna göre, gerçek oldu. Amerikalı bir bilim insanı olan Dr. Larry Young, insanları aşık etmeye yarayacak bir kimyasalın geliştirilebileceğini ve sonsuza kadar devam edecek bir aşkın, kalp kırıklıklarına va aşk sonrası çekilen acılara son vereceğini öne sürüyor.
İlginç bir hikayeye sahip olan tiyatro oyunu 28 Aralık 2017 tarihinde Profilo AVM‘de izlenebilir.
Yapımcı: Bülent Ekuklu
Yazar: Patricia Milton
Yönetmen: Eray Mert
Çeviri: Ceren Aksakal
Uyarlama: Bülent Ekuklu
Oyuncu Koçu: Mine Çerçi
Yönetmen Yardımcısı: Tuğçe Özdenoğlu
Kostüm ve Aksesuar Tasarımı: Oya Güner
Kostüm Uygulama: Oya Güner & DES Etnik Giyim
Müzik: Orhan Enes Kuzu
Işık Tasarımı: Utku Kara
Dekor: Eray Mert & Yeşim Türkgeldi
Makyaj: Ülkü Şahin
Afiş Tasarımı: Tuğçe Özdenoğlu
Işık ve Efekt Uygulama: Mustafa Dinç & Melis Karaman
Oyuncular: Elif Gizem Aykul, Gökçe Karaman, Mert Aydın, Arda Meriçliler