Damla PektaşKİTAPKÖŞE YAZILARI

Yeni Yılda 1 Milyon Kitap – Damla Pektaş yazdı…

Son yıllarda ülkemizde çocuk edebiyatına ve çocuk kitaplarına gösterilen ilgi giderek artıyor. Bunda hem genişleyen pedagojik perspektifin hem de başarılı çizer ve yazarların bu alana yönelmesinin büyük etkisi var. Çeşitli yayınevlerinden çıkan yerli ve yabancı pek çok kitap ebeveynlerin, çocukların ve uzmanların beğenisine sunuluyor. İş bununla kalmıyor bilim insanları projeler, blogger ve youtuberlar içerikler üretiyorlar. Bugün size Prof. Dr. Selçuk Şirin’in 1 Milyon Kitap” projesinden bahsetmek istiyorum.

Projenin temel amacı her sosyo-ekonomik düzeyden tüm çocukların çocuk kitaplarına erişiminin sağlanması. Yani sosyal açıdan bakacak olursak projenin temel amacı: “Eşitlik”  Çünkü doğuştan dil öğrenme kapasitesi ile dünyaya geliyoruz ve bu dil kapasitesini bilişsel gelişim ile paralel olarak en üst düzeye çekmek “uyarıcı çevre” ile mümkün. Ancak toplumdaki sosyoekonomik düzeye bağlı farklılıklar, uyarıcı çevre açısından çocuklar arasında geri dönülmesi zor “gelişimsel eşitsizler” yaratıyor. Özellikle ilk yıllar oldukça kritik, çünkü zihin gelişiminin %90’ı ilk üç yaşta tamamlanıyor. Bu süre zarfında yeterli uyarıcı çevreye maruz kalmayan çocuklar, ilerleyen yıllarda akademik açıdan büyük sıkıntılar yaşıyor. Proje, internet sayfasında projenin bilimsel dayanaklarını anlaşılır şekilde açıklıyor ve yaşamın ilk yıllarının önemine dikkat çekiyor. Bu bağlamda Hart ve Risley’in 1995 yılında yaptıkları çalışma, 30 milyon kelime farkını çarpıcı bir şekilde açıklıyor.

Bu araştırmaya göre:

  • Üst gelir grubuna ait çocuklar 3 yaşına geldiğinde ortalama 45 milyon kelime duymuş oluyor.
  • Orta gelir grubundan çocuklar 3 yaşına geldiğinde ortalama 30 milyon kelime duymuş oluyor.
  • Düşük gelir grubundan gelen çocuklar ilk 3 yılda ortalama 15 milyon kelime duyuyor.

İşte çalışma tam olarak bunu vurguluyor: Alt ve üst grup arasındaki fark tam 30 milyon kelime!

Bununla ilgili bir kitap da var: “30 Milyon Kelime” Ancak bu başka bir yazının konusu olabilir. Özet olarak 30 milyon kelime farkının çocuklar okula başladığında başarı farkına dönüşmesinden ve bu makasın okul yılları boyunca git gide açılacağından bahsediliyor.

“1 Milyon Kitap Projesi” ilhamını tam olarak bu problemden alıyor ve tüm çocuklar için önleyici bir program öneriyor: Her Çocuk Kitap Sahibi Olsun!

1 Milyon Kitap Projesi Nasıl Çalışıyor?

Projenin web sayfasında ayrıntılı olarak açıklanıyor. 1 Milyon Kitap Projesi’nin asıl amacı, evinde kitap olmayan 1 milyon çocuğa ilk kitap setini hediye etmek. İhtiyacı olan bu 1 milyon çocuğa ulaşmak için 4 farklı şekilde destek olabilirsiniz:

  • Satın Al: Satın aldığınız her kitap seti için 1 kitap setini de, ihtiyacı olan bir çocuğa gönderebilirsiniz. 1milyonkitap.com adresi üzerinden toplanan ücretsiz kitap talepleri de bir havuzda toplanarak sırayla karşılanıyor.
  • Havuza At: Dilediğiniz kadar kitap setini havuza atabilir ve ihtiyacı olan çocuklara ulaştırabilirsiniz. Bu menüde satın aldığınız her bir kitap seti, gelirinden elde edilen diğer kitap setiyle birlikte havuza dahil edilmektedir.
  • Hoş Geldin Bebek: Yeni doğan bir bebeğe ilk kitap setini ve 1 Milyon Kitap sertifikasını hediye ederken, onunla birlikte dilediğiniz kadar çocuğa da kitap hediye ederek geleceklerine katkı sunabilirsiniz.
  • Sponsorluk: Toplu kitap siparişlerinizde sponsor olabilir ve özel imkanlardan faydalanabilirsiniz.

Proje, önemli sponsorların yanı sıra ünlü isimlerden de destek görüyor. Cem Yılmaz’ın Bir Milyon Kitap için yer aldığı ve kitap okuduğu videolar izleyenleri gülümsetiyor. 2020’de ihtiyacı olan çocuklara belki de ilk kitaplarını hediye etmeye, 1 Milyon Kitap projesine destek vermeye ne dersiniz?

Damla Pektaş
Çocuk Gelişim Uzmanı

Kaynakça – Hart, B., & Risley, T. R. (1995). Meaningful differences in the everyday experience of young American children. Paul H Brookes Publishing.

Bu yazı https://lavarla.com/yeni-yilda-1-milyon-kitap/ sitesinde yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu