Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi – “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”

Çankaya Belediyesi, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” etkinliklerine 20 Kasım 2017 tarihinde başlıyor.
Başta şiddet olmak üzere kadın sorunlarına ilişkin farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinlikler kapsamında gerçekleşecek panel, tiyatro oyunu, fotoğraf sergisi ve film gösterimlerinin tamamı Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenecek.
Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalarıyla rol model olan Çankaya Belediyesi, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” etkinliklerine 20 Kasım’da başlıyor. Başta şiddet olmak üzere kadın sorununa ilişkin farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerin tamamı ücretsiz olarak Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenecek.
20 Kasım 15.00’de, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’yle birlikte düzenlenecek “Nefret Sarmalında Trans İntiharları”, “Yerel Yönetimler Dönüşüyor” başlıklı panellerle başlayacak etkinlikler, 19.30’da Seyhan Arman’ın “Küründen Kabare” adlı tiyatro oyunuyla devam edecek. Oyunda, toplumsal şiddete maruz kalan bir transın hikayesi anlatılacak.
“Dayağa karşı yürüyüşten bugüne”
Kadın Dayanışma Vakfı ile birlikte düzenlenen, “Dayağa Karşı Yürüyüş’ten Bugüne” paneli ise 21 Kasım 17.30’da başlayacak. Kadın sorunlarının ve mücadelesinin ele alınacağı panelin ardından, 19.30’da Yeşim Ustaoğlu’nun “Tereddüt” filmi gösterilecek.
22 Kasım 17.30’da “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Erkeklerle Çalışma Üzerine Bir Deneme” panelinin ardından ise 19.30’da Anne Çocuk Eğitim Vakfı ve İsveç Başkonsolosluğu ile birlikte düzenlenen “Babalık Anları” fotoğraf sergisi açılacak. Sergide, Türkiye ve İsveç’ten “babalık” manzaralarını gözler önüne seren kareler yer alacak.
“Şiddet varsa dayanışma da var”
23 Kasım 17.30’da Ankara Nar Kadın Dayanışması ile düzenlenen “Şiddet Varsa Dayanışma da Var” panelinin ardından ise “Can Kırıkları” tiyatro oyunu 19.30’da başlayacak. Şirin Aktemur’un yazdığı, Murat Atak’ın yönettiği oyun, kadının varlığını, sorunlarını, toplum içindeki gücünü, yaralarını, aşklarını ele alıyor.
24 Kasım 19.30’daki “Antabus” tiyatro oyunu ise, Leyla Taşçı adlı karakterin hayata dair yaşadığı güçlükler üzerinden, şiddetin nasıl meşru hale getirilmeye çalışıldığı anlatılacak.
20 Kasım 2017 – Saat: 15.00
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği-Panel
15.00-16.30: Nefret Sarmalında Trans İntiharları
Konuşmacılar:
-Koray Başar (Psikiyatrist)
-Özgür Gregorsamsa
-Janset Kalan
17.00-18.30: Yerel Yönetimler Dönüşüyor – Konak ve Akdeniz Örnekleri
Konuşmacılar:
Elif Tuna Şahin (Akdeniz Belediyesi)
Demet Yanardağ (Konak Belediyesi)
“Küründen Kabare”- Tiyatro
Saat: 19.30
21 Kasım 2017 – Saat: 17.30
“Dayağa Karşı Yürüyüşten, Bugüne” – Panel
Kadın Dayanışma Vakfı
Konuşmacılar:
-Candan Dumrul (Avukat)
-Gülsen Ülker (Kadın Dayanışma Vakfı Gönüllüsü)
-Melek Fidan (Kadın Dayanışma Vakfı Gönüllüsü)
Kadın mücadelesi içinde pek çok “ilk”e imza atan Vakfın geçmişi, 1987 yılında Ankara’da bilinç yükseltme toplantıları ile bir araya gelen kadınlar tarafından “Kadın Tartışma Grubu”nun oluşturulması, 1991 yılında ise bir yerel yönetim işbirliği ile Kadın Danışma Merkezinin açılmasına dayanıyor. Resmi kuruluş tarihi 1993 yılı olan Vakıf, aynı yıl Türkiye’nin ilk bağımsız kadın sığınağını yine bir yerel yönetim işbirliğiyle hayata geçirdi.
Kadın Dayanışma Vakfı, kurulduğu günden bugüne kadına yönelik şiddet ve kadın ticareti ile mücadele ediyor, çalışmalarını feminist bakış açısı ve ilkelerle sürdürüyor. Vakıf bünyesinde faaliyetleri süren Kadın Danışma Merkezi’nde, şiddete maruz kalan kadınlara ücretsiz olarak sosyal, hukuki ve psikolojik destek veriyor.
Sinetopya
“Tereddüt”-Film Gösterimi ve Söyleşi
Saat: 19.30
22 Kasım 2017 – Saat: 17.30
“Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Erkeklerle Çalışma Üzerine Bir Deneme” – Panel
Konuşmacılar
-Prof. Dr. Özlem Cankurtaran (Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü)
-SHU Umut Yaşar Göç (ASPB Ankara İl Müdürlüğü Kadın Hizmetleri Şubesi)
-Arş. Gör. Görkem Kelebek (Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü)
AÇEV & İsveç Başkonsolosluğu
“Babalık Anları” Fotoğraf Sergisi
Saat: 19.30
23 Kasım 2017 Saat: 17.30
“Şiddet Varsa Dayanışma Da Var” Panel
Ankara Nar Kadın Dayanışması
Konuşmacılar:
Fatma Yaşın (Ankara Üniversitesi Cinsel Tacize ve Cinsel Saldırıya Karşı Destek Birimi)
Damla Yıldrım (Avukat)
Ezgi Ergen (Avukat)
“Can Kırıkları”-Tiyatro
Saat: 19.30
24 Kasım 2017
“Antabus” Tiyatro
Saat: 19.30