Deniz Aktaş, Üçüncü Kişisel Sergisi İle .artSümer’de

Deniz Aktaş’ın .artSümer’deki üçüncü kişisel sergisi ‘Noktanın Cebinden Çıkan Virgül İhtimalleri’, 21 Şubat’ta açılıyor.
Deniz Aktaş, bu sergisinde yok oluş yerine dönüşümü, kesinlik yerine ihtimalleri koyarak belirsizlik ile süreklilik arasındaki ince çizgiyi araştırıyor.
Noktanın yüzünde duran kesinliğe rağmen ceplerini yoklasak ihtimaller taşıdığını görür müyüz? Bir son, bir bitiş gibi görünen, algılanan her şey, devam eden bir sürecin parçası olabilir mi? Bu devamın temsiliyetini bir virgül üzerinden düşünebilir miyiz?
Deniz Aktaş’ın bu sergisinde izleyicileri çalılar, su birikintileri, dağılmış yapılar, deve dikenleri, doğanın ücra ve tekinsiz yerlerinde yetişen “yabanıl, tuhaf ve meçhul bitkiler” karşılıyor.
Noktanın Cebinden Çıkan Virgül İhtimalleri sergisinde Yazar Mehmet Mahsum Oral, insan eliyle yapılmış bahçelerin “ötekileri, istenmeyenleri, ahenk bozucuları, sivilceleri” diye tanımladığı bitkilere kulak vermeyi deniyor.
Sanatçının SAHA derneği desteği ile ürettiği ve 15. Gwangju Bienalinde sergilenen eserlerinin de yer aldığı sergi, 21 Mart tarihine kadar .artSümer’de ziyaret edilebilir.
Açılış:
25 Şubat Salı
artSümer
İstiklal Mah. Piyalepaşa Bulvarı, Baruthane Deresi Sok. No: 32/A
Beyoğlu-İstanbul
Giriş ücretsizdir.
Deniz Aktaş Kimdir?
Yaşamını ve çalışmalarını İstanbul ve Diyarbakır arasında sürdüren Deniz Aktaş, mürekkeple çizdiği eserlerinde durağan anlara ait gelip geçici mekânları tasvir eder. Çizimlerinde kent hafızasında yer eden travmaları, insan ve mekan ilişkisi üzerinden irdeler. Sanatçının büyük bir titizlikle betimlediği sahneler, çetrefilli, derinlikli ve dağınık bir kentin yapılarında kentsel dönüşümün, tahliyenin, yıkımın ve hatta çatışmanın bıraktığı izleri taşır.
Farklı görüntüleri birleştirerek oluşturduğu kompozisyonlar ile izleyicinin mekan algısını soyutlaştırırken “yer”in belirsizliğini ve insanın yokluğundan kaynaklanan bir huzursuzluğu da ortaya çıkarır. Sanatçının özenle resmettiği görüntüler, içinde yaşayanları yutan, boğan sarmalayan ve görünmez kılan duygusu ile izleyicide adeta bir labirentte kaybolma hissi yaratır.
Deniz Aktaş (1987 Diyarbakır, Türkiye) Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi resim bölümü ardından Yeditepe Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı.
Seçilmiş kişisel ve karma sergileri arasında 15.Gwangju Bienali, Küratör: Nicolas Bourriaud, Güney Kore (Eylül 2024); “Soyutlamalar, İmâlar, Mütalaalar”, Küratör: Duygu Demir, İMALAT-HANE, Bursa (2023); “Within the Shadows of Time”, Odapark Center for Contemporary Art, Limburg (2023); “Sanat Umudun En Yüksek Biçimidir”, Müze Evliyagil & Papko Koleksiyonu, Küratör: Beral Madra, Müze Evliyagil, Ankara (2022); “Symbiosis” (Metin Çelik ile) Makro-Scope and Museum für Fotokopie (2022); “Tesadüfi Bir Kronolojinin 76 Parçası”, Küratör: Duygu Demir, (solo) .artSümer, İstanbul (2022); “O!”, Galeri Nev, Ankara (2022); “Burası”, Küratör: Kevser Güler, Yapı Kredi Kültür Sanat, İstanbul (2021); “Permafrost”, Küratör: Vincent Honoré, La Panacée MOCO, Montpellier (2020); “Yedinci Kıta”, 16. İstanbul Bienali, Küratör: Nicolas Bourriaud, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, İstanbul (2019); “Yokyerler”, (solo) .artSümer, İstanbul (2018); “Şimdinin Peşinde”, İstanbul Modern, İstanbul (2018-2020); “İmkansız Uzam”, Küratör: Derya Yücel, Kasa Galeri, İstanbul (2017); “Poser Son Temps”, On-Off Site, Paris (2017); “Wider den Grautönen”, Küratör: Ceren Erdem, Pasinger Fabrik Gmbh, Münih (2016); “Açık Şehir”, Pilot Galeri, İstanbul (2016) ve “Mitolojiler”, 3. Mardin Bienali, Mardin (2015) bulunur.
Aktaş, 2016 yılında Paris’te gerçekleşen “Cité Internationale des Arts”, 2022 yılında Mülheim an der Ruhr’da gerçekleşen “Urbane Künste Ruhr & Macroscope” misafir sanatçı programına ve 2020 yılında ARTER Araştırma Programı’na katılmıştır. Thames & Hudson’ın 2023 tarihli “Drawing in the Present Tense” yayınında ve Phaidon’un 2021 tarihli “Vitamin D3: Today’s Best in Contemporary Drawing” yayınında yer almaktadır.