Merve Dündar, ‘Zihinde Bir Dalga’ İle Mixer’de
Mixer, proje odasında Merve Dündar’ın Zihinde Bir Dalga başlıklı kişisel sergisine 22 Ekim – 26 Kasım 2022 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.
Sergi, ismini Ursula K. Le Guin’in “Zihinde Bir Dalga” isimli kitabından alıyor. Sergi, Merve Dündar’ın 2020-2021 yılları arasında üzerinde çalıştığı “anlam ağları” serisi ile kesişmeler içeren ve bu serinin devamı niteliğinde olan çalışmalarını izleyici ile buluşturuyor. Sergide, sanatçının tekrar eden jestlerle, hafızasındaki anılarının izini sürerek ürettiği “duyumsal kaynaklarının haritasını” oluşturduğu desenleri; duygu ifade eden kelimelerden oluşan kâğıt kolajları; toplumsal kodların katmanlarını araştırdığı baskıları ve mekana özgü müdahaleler içeren çalışması izleyici ile buluşuyor. “Anlam ağları” serisini oluşturan kafesler ise aynı sinir sistemimizi oluşturan nöronlar gibi karmaşık bir iletişim ağı ile sergi mekanına yayılıyor.
Sergi, dış dünya ile etkileşimimiz üzerinden zihnin sınırlarının ve anlam dünyalarının nasıl oluştuğuna, duygu ve davranışların nasıl şekillendiğine odaklanıyor. Çalışmalarında iç dünyanın dışarıyla ilişkisini merkeze alan sanatçı, kendi kişisel tarihinden yola çıkarak ortak duygu ve deneyimlere ulaşmaya çalışıyor. Sergi farklı form, doku ve ifade biçimleriyle bir yandan kişisel anılar üzerinden ilerlerken diğer yandan da toplumsal normların anlam dünyamıza etkileri üzerine düşünmeyi öneriyor.
Zihinde Bir Dalga sergisi, izleyiciyi “Zihnimizin sınırı nerede?”, “Bu sınırlar duygu ve davranışlarımızı nasıl şekillendiriyor?”, “Anlam dünyamız nasıl oluşuyor?”, “Kararlarımızı nasıl etkiliyor?”, “Dil, sözcükler bunun neresinde?” soruları eşliğinde bir deneyime davet ediyor.
Merve Dündar’ın kişisel sergisi Zihinde Bir Dalga, 22 Ekim – 27 Kasım 2022 tarihleri arasında Mixer proje odasında görülebilir.
Zihinde Bir Dalga
22 Ekim – 26 Kasım 2022
Açılış:
22 Ekim, Cumartesi
18.00-20.00
Mixer
Mumhane Cad. No:50, Kat-1
Karaköy, İstanbul
Merve Dündar Kimdir?
Merve Dündar çalışmalarında iç dünyanın, dışarıyla ilişkisini, bireysel ben ile sosyal ben arasındaki sınırları ve etkileşimleri, benlik ve gerçeklik kavramlarını sorgulamaktadır. Toplumsal normların ve duyularla algılanan dış dünyanın, duygu ve düşünceleri şekillendirerek benliği ve gerçekliği nasıl inşa ettiğine odaklanır. Kendi kişisel kazısından yola çıkarak ortak duygulara ve deneyimlere ulaşmaya çalışır. Bakış kavramına yoğunlaşan sanatçı gerçekleştirdiği işlerinin akabinde son dönem çalışmalarında dili/sözü/sözcüğü merkeze almaktadır. Birçok farklı teknik ve malzeme ile çalışmasına rağmen kâğıt ve kâğıdın farklı formları ana çalışma malzemesidir. Çalışmalarında tekrarlar ve tekrarla yakalanmaya çalışılan ritim ön plana çıkmaktadır. Bu bir anlamda iç benlik ile dış benlik arasındaki ritmi yakalama çabası olarak tanımlanabilir.
Merve Dündar Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde lisans eğitimini, Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölümü’nde “Fragmanlar, sınırlar, beden ve anlam” konulu tez çalışmasıyla yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. İstanbul’da yaşayıp, üretmektedir.