2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde Otizme Mavi Işık Yak

Tohum Otizm Vakfı’nın öncülüğünde, 2 Nisan’da Türkiye bir kez daha ‘Mavi’ye bürünecek. Otizme dikkat çekmek ve farkındalığı arttırmak amacıyla dünyada eşzamanlı düzenlenen ‘Otizme Mavi Işık Yak’ kapsamında ülkemizdeki önemli yapılar mavi ışıkla aydınlatılacak. Siz de evde kal çağrısının yapıldığı bu dönemde, sosyal medya hesapları üzerinden #otizmemaviışıkyak etiketi ile bu anlamlı farkındalık hareketinin bir parçası olabilirsiniz.
Doğuştan gelen ve genellikle ilk yıllarda fark edilen gelişimsel bir farklılık olan otizmin geçmişe göre yükseliş göstermesiyle, Birleşmiş Milletler bu hızlı artışı ülkelerin gündemine taşımak için 2008 yılında 2 Nisan’ı Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan etti. Bu anlamlı gün sebebiyle her yıl dünyada otizme dikkat çekmek ve farkındalığı arttırmak amacı ile ‘Mavi Işık Yak’ (Light It Up Blue) kampanyası düzenleniyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Diyarbakır Surları, Galata Kulesi’nin de bulunduğu birçok ikonik yapı mavi ışıkla aydınlatılacak. Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile insanlar mavi giyecek, sosyal medya hesapları üzerinden de #otizmemaviışıkyak etiketi ile otizmin farkında ve onların yanında olduklarına dair mesajlar paylaşacaklar. Gerek dünyanın gerekse ülkemizin COVİD 19 nedeniyle zorlu bir süreçten geçtiği, evde kal uyarılarının yapıldığı bu günlerde #otizmemaviışıkyak etiketiyle paylaşım yapar ve yakın çevrenizi davet ederseniz büyük bir engelli bilinçlenme hareketine destek çıkabilirsiniz.
Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, “Bugün dünyada her 59 çocuktan 1’i otizm riski ile doğuyor ve bu rakam her yıl artış eğilimi gösteriyor. Gelişimsel bir farklılık olan otizme farkındalık yaratabilmek çok kıymetli.” diyor ve şu şekilde devam ediyor: “Otizm farkındalığında neredeyiz sorusunun cevabını bulmak amacıyla yola çıktığımız ve üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Türkiye’deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyi araştırması, farkındalığın yıllar içinde nasıl arttığını gösteriyor. Araştırma sonuçları umut verici olsa da otizmin belirtileri ile erken tanı ve eğitimin önemi konusunda farkındalık çalışmalarının arttırılmasının kritik olduğunu gördük. Herkesin bu farkındalık hareketinin parçası olması çok önemli. COVİD 19 nedeniyle zorlu bir süreçten geçtiğimiz bir dönem yaşıyoruz. Otizmlilere ışık olmak isteyen kişileri, otizmi gündeme taşıyarak Türkiye’nin otizme bakışının dönüşmesine, otizmli bireylerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmaya ve kampanyaya destek vermeye davet ediyoruz.”
Haber: Mine Bora Diri
Tohum Otizm Vakfı Hakkında
Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, “Otizm Spektrum Bozukluğu” olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla, kar amacı gütmeyen ve kamu yararını gözeten bir sağlık ve eğitim vakfı olarak 15 Nisan 2003 tarihinden bu yana çalışmalarını yürütmektedir.