SANATTAN

Bedri Baykam, Çin Uluslararası Kültürel ve Yaratıcı Endüstriler Fuarı’nda konuştu.

UNESCO resmi partneri Uluslararası Sanat Dernekleri (IAA) Dünya Başkanı ve Türkiye Ulusal Komitesi (UPSD) Başkanı Bedri Baykam, 13. Beijing-Çin Uluslararası Kültürel Ve Yaratıcı Endüstriler Fuarı’nda açılış konuşması yapmak üzere onur konuğu olarak davet edildi.

Çin eski Kültür Bakanı, Council of the the China National Arts Fund Başkanı Cai Wu, Çin Yayıncılar Birliği Başkanı Liu Binjie, UNESCO Yönetim Kurulu Başkanı Lee Byong-hyun, Çin Dijital Kültür Grup Başkanı Liu Jie, Animasyon Oyunlar Başkanı Tuo Zuhai, Sırp yönetmen ve Uluslararası Animasyon Film Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bozidar Zecevic, Çin Sanat ve Eğlence Grup Başkanı Chen Chunmei’nin de konuşmacı olarak katıldığı fuar, 25-28 Ekim 2018 tarihinde Beijing’de düzenleniyor.

KONUŞMASINA MAO İLE BAŞLADI

Bedri Baykam, Beijing’in tarihsel önemini belirttiği ve Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD)’nin önerisiyle kabul edilen ve tüm dünyada 15 Nisan’da kutlanan Dünya Sanat Günü’nü de içeren konuşmasında, sanat alanında batı ve doğunun etkilerini, teknolojik gelişmelerin sanata olan katkılarını ve dezavantajlarını vurguladı. Sanatın ırkçılık, mezhepçilik ve savaş ile kuşatılmaya çalışılan dünyada, barışa ulaşmaya çalışılan en önemli yol olduğunu hatırlattı. Sözlerine Mao’dan yaptığı alıntıyla başlayan Baykam, konuşmasını Atatürk’ün “Yurtta barış, dünyada barış” cümlesiyle tamamladı.

ÇİN’İN KÜLTÜR ÖNCÜSÜ OLMA KARARLILIĞI

Konuşmalarda kültürün, tarihin en önemli getirisi olması, dünya ekonomisinde kültür alanının giderek artan milli hasıla içinde yükselmesi, özellikle gençlere yönelik yeni iş imkanlarıyla artan sektörel gücü, Çin’in kültür konusunda dünya liderliğine yükselme kararlılığı ve teknolojik gelişmeler ne kadar yoğun olursa olsun, asıl önemli olanın içerik olduğu konusuna değinildi. Çin Halk Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Beijing Belediye Başkanlığı ve Basım, Yayıncılık, Radyo ve Televizyon İdaresi’nin ortak organizasyonu olan fuarda, teknoloji ve sanatın birleştiği, farklı kültürleri temsil eden kültürel imgelere de yer verildi.

(Aydınlık)

Başa dön tuşu