Dünya Kendisine Benim İçimden Bakıyor
Maddeyi dıştan değil içten tanımaya yönelik modern mistik bir araştırma
Küratörlüğünü Tuba Kocakaya’nın üstlendiği Özge Horasan’ın ilk kişisel sergisi “Dünya Kendisine Benim İçimden Bakıyor”, 16 Eylül – 10 Ekim 2021 tarihleri arasında KOLİ Art Space’te izleyici ile buluşuyor. Sergi, Kadıköy Belediyesi’nin desteği ile gerçekleşecek olan Mahalle Festivali kapsamındaki paralel etkinliklerden biridir.
Özge Horasan’ın nedensellik ve bağlantılar üzerinden doğa ile kurduğu ilişki, malzemeyi ve süreci iş üretme pratiğinin merkezine alan bir meditasyon biçimini andırıyor. Biyoloji eğitiminin ardından bitki biyolojisi üzerine master yapan Horasan’ın doğa ile ilişkisi karşılaşmalar, kendiliğindenlik ve doğal malzeme ile uyumlanma içeren açık bir oyun.
“Dünya Kendisine Benim İçimden Bakıyor” sergisi sanatçının doğaya olan hayranlığının bir dışavurumu gibi, titiz, derinlikli ve hassas. Yaşamın büyüsünü yüceltirken, kendi içgüdülerinin sesini dinleyerek kadın olmanın verdiği üretkenliği kutluyor. Kendi cümleleri ile; “Doğal malzeme ile kurduğum ilişki, beni terbiye ediyor. Dolanıyorum, bitkiler, taş ve toprak buluyorum. Beni çağırdıkları yerlere gidiyorum, vermek istedikleri kadarını alıyorum. Nereden geldiği belli olmayan düşünceleri izliyorum. Eziyor, parçalıyor, yeniden bir araya getiriyorum. Uzaktan bakıyor, içine dalıyor, kendi küçük laboratuvarımda çalışıyorum. Suyunu çıkarıyor, özünü ödünç alıyor, çoğaltıyor, dağıtıyorum. Renk alıyor, renk veriyorum. Cismini ve şeklini özümsüyor, onu elimin düşüncesine dönüştürüyorum. Maddenin ağırlığı bende böyle hafifliyor.”
Bu düşünceler ekseninde sanatçının ürettiği; tekstil, fotoğraf, toprak ve kağıt işleri 10 Ekim’e kadar Kadıköy Yeldeğirmeni’nde KOLİ Art Space de görülebilir.
*Serginin ismi Clarice Lispector “Yaşam Suyu” kitabından bir alıntıdır.
ÖZGE HORASAN KİMDİR?
1986 yılında Ankara’da doğan Özge, tüm eğitim hayatını burada tamamladı. 2007’de Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu ve aynı bölümde bitki biyolojisi üzerine yüksek lisans yaptı. Daha sonra akademiden ve bilimsel çalışmadan ayrılarak bağımsız sanat alanına yöneldi. 2011-13 yılları arasında Ankara’da ana akım dışı konserler ve bağımsız sergiler düzenleyen oluşumlar kurdu ve aktif olarak bu alanda çalıştı. 2013 yılında kent hayatından uzaklaştı ve Seferihisar’da doğal malzemelerle çalışarak küçük bir yaşam sürmeye başladı. Biyoloji eğitimi almış olmanın katkısıyla, doğal boyama konusunda kısa sürede ilerledi, kendi teknik ve reçetelerini oluşturdu. 2014 yılında çalışmalarını sat-suma adı altında toplayarak, sadece doğal malzemeler ve boyalar kullanan ürünler üreten markasını kurdu.
2017 yılından beri Datça’daki stüdyosunda üretimine devam etmektedir. Pratiğinde sadece doğal malzemelere yer veren Özge, özellikle bitkiler, bitkisel elyaflar ve toprak ile çalışmaktadır.
KÜRATÖR TUBA KOCAKAYA KİMDİR?
Lisansını Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sanat Tarihi, yüksek lisansını ise Bahçeşehir Üniversitesi Kültür Politikası Sanat Yönetimi (MBA) programında tamamladı. Sanat Galerileri ve özel sanat kurumlarında çalışmalarına devam etti. Bir yıl Moda’da kendi erken yaş çocuk sanat atölyesini yönetti. 2013 – 2021 yılları arasında Mamut Art Project’in sanat direktörlüğü yaptı. 2011 yılında İstanbul’da kurulan, mimarlık ve dijital çözümler üzerine her ölçekte fikir yürüten ve geliştiren multi-disipliner bir tasarım stüdyosu olan Apollo’nun sanat yönetmenliğini yapmaktadır. 2021 yılında Yeldeğirmeni Aparman 52 sanat alanını faaliyete sokmuş ve Apartman adlı serginin küratörlüğünü üstlenmiştir. Halen İstanbul’da bağımsız sanatçılar, kolektifler ve üretim yapan topluluklarla iş birlikteliklerini sürdürmektedir .
KOLİ ART SPACE
Kadıköy/İstanbul‘da yer alan KOLİ Art Space, Yasemin Kalaycı ve Elçin Acun tarafından kurulmuş kar amacı gütmeyen, bağımsız bir çalışma, üretme ve sergileme alanıdır. Sanatsal deneyim ve işbirliği ekseninde dolaşan KOLİ, feminist ve queer sanatçılar arasındaki diyaloğun desteği ile var olur. Kapsayıcılık ve çeşitliliğin gücü ile beslenir, kimliğin ve cinsiyetin akışkanlığına odaklanarak değişim ihtiyacının zorunluluğu inancından doğmuş bir sanat alanıdır