Dünya Sanat Günü “Wallace Hartley” Ödülleri sahiplerini buldu
Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği'nin düzenlediği Dünya Sanat Günü "Wallace Hartley" Ödülleri bu sene Instagram'dan canlı olarak yayınlandı!
Dünya Sanat Günü, 2012’den beri dünyada sayısız ülkede giderek daha çok kutlanırken, UPSD’de bu kutlamalara, yaptığı etkinliklerin yanı sıra, her sene verdiği Dünya Sanat Günü Ödülleri ile de katılıyor. Gelenekselleşen ödüller, bu yıl 15 Nisan 2020’de AIAP/IAA Dünya Başkanı Bedri Baykam’ın resmi Instagram hesabından canlı olarak yayınlanan Dünya Sanat Günü “Wallace Hartley” Ödülleri ismiyle, 7 farklı dalda sahiplerini buldu.
Bedri Baykam’ın ödülleri sahiplerine canlı yayından bildirdiği gecede;
YILIIN SANAT KURUMU: BAKSI MÜZESİ
Yılın Sanat Kurumu Ödülü‘nü halkın bir müzeyi nasıl sahiplenebileceğini bize gösteren, kültürü Anadolu’nun en uzak bölgelerine taşıyan, yerel halk ile mükemmel bir dialog kuran, yurtdışında da dikkat çekmeye devam eden Baksı Müzesi adına kurucusu Hüsamettin Koçan aldı. UPSD’nin eski başkanlarından ve kurucularından olan Koçan, Müze’nin kendi arkadaşları tarafından bu kadar benimsenmesinin kendisi için önemini anlattı.
YILIN SANAT İNSANI: FARUK SADE FONU/FULYA-SERA SADE
Yılın Sanat İnsanı Ödülü, Türkiye’nin mimari, sanat ve kültür yaşamında eşi Fulya Sade ile birlikte büyük rol oynamış, 1994 yılında ilk sanatçı değişim programına imza atmış olan Faruk Sade‘ye, ve onun adına Faruk Sade Fonu’nu hayata geçiren değerli eşi Fulya Sade ve artık Galeri Siyah Beyaz’ı yöneten sevgili kızı Sera Sade’ye verildi. Baykam ödülü sunarken duygusal anlar yaşandı.
YILIN SANAT MEDYA İNSANI: DOĞAN HIZLAN
Yılın Basını Ödülü‘nü yıllarca çıkarttığı yayınlar ve yazdığı yazılarla kültür ve sanata yön veren Doğan Hızlan aldı. Hürriyet Gösteri dergisini çıkaran, eleştiri, resim, edebiyat, müzik ve şiir konularında duayen bir eksper olan Doğan Hızlan, Hürriyet Gazetesi’nin değişmez bir kültür başyazarı. Baykam, Hızlan’ın Türk sanat ve kültür dünyasındaki büyük yerini vurgularken, yazarlığa geçişinde, Hürriyet Gösteri dergisinin rolünü hatırlattı ve Hızlan’a tekrar teşekkür etti.
YILIN SANATÇISI: TANER CEYLAN
Yılın Sanatçısı Ödülü‘nü bu yıl uluslararası sanat ortamında kazandığı başarılar, ülkemizde gösterdiği tutarlı çizgi, Olimpos Sergileri ve genç sanatçılara verdiği destek ile doğa ve sosyal haklara olan hassasiyeti sebebiyle Taner Ceylan aldı. Ceylan konuşmasında hiçbir galerinin çalışanlarını işten çıkarmamasını ve krizin özenle aramızda çözülmesini umduğunu söyledi. Baykam ise kendisinin çok haklı olduğunu ve gerçek sanat destekçisi koleksiyonerlerin ancak bu dönemlerde belli olacağını vurguladı.
YILIN GENÇ SANATÇISI: ALPİN ARDA BAĞCIK
Yılın Genç Sanatçısı Ödülü‘nü, kuvvetli resimleri ve gösterdiği başarı sebebiyle Alpin Arda Bağcık aldı. Fotorealizme yakın çalışmalarla, realizm çıkışlı soyut “imrendiricisi” işlere kadar, ilginç bir yelpazede seyreden Bağcık, 12 yıldır sürekli resim yapıyor. Baykam Bağcık’ın duygularını dinledikten sonra, onlardan da ilerdeki yıllarda kendi dönemlerinin gençlerine destek verip önlerini açmalarını rica etti. Bağcık da bu ödülün ve kuşaklararası diyalogun kendisi için önemini vurguladı.
YILIN SANAT ONUR ÖDÜLÜ: TURAN EROL
Onur Ödülü‘nü, ömrü boyunca Türk sanatına omuz vermiş, kuşaklar boyu sanatçı yetiştirmiş olan, sanatçımız Turan Erol aldı. Ankara’da oturan değerli duayenimiz, bir renk üstadı olarak yıllardır öne çıkıyor. Erol, çok duygulu anlar yaşadı ve büyük bir tevazuuyla bu dönemde bu ödüle neden layık görüldüğünü bilmek isteyince, Baykam “Turan Bey, ömrünüzde kaç resim yaptınız?” diye sordu. Erol, “Bilmiyorum, çok, sayısız” ifadesinde bununca da Baykam, “Bizim de bu ödülü size vermemizin sebebi sayısız Turan Bey” cevabını verdi.
UPSD ÖZEL ÖDÜLÜ: ODATV VE “BARIŞLAR”
UPSD Özel Ödülü ise her zaman demokrasiyi ve düşünce özgürlüğünü en cesur şekilde halka ileten, son dönemlerde yaşadığı tüm haksızlıklara rağmen çizgisinden asla taviz vermeyen OdaTV ve maalesef yine hapiste bir “demokrasi nöbeti” tutan Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu adına, OdaTV kurucusu Soner Yalçın aldı. Daha önce Ergenekon döneminde de ifade özgürlüğü, ödünsüz laik Cumhuriyet ve demokrasi savunması adına hapse giren OdaTV ekibi, bu yıl yine hak etmediğine inandığımız zor bir dönemde yeni hedef haline getirildi. Soner Yalçın, “Yalnız olmadığımızı hissettirdiğiniz için size çok teşekkür ederim” dedi. Sanat ve demokratik eleştiri/özgür düşüncenin ancak beraber ilerleyebilecekleri, Yalçın ve Baykam tarafından vurgulandı.
Değerli sanat insanları, basın ve sanatçılarımız, Dünya Sanat Günü “Wallace Hartley” Ödüllerini almak için yayına Instagram üzerinden 15 Nisan saat 20.00 de canlı olarak katıldılar. Katılımcılar “en zor zamanlarda sanat nefestir” sloganıyla içinden geçtiğimiz bu zorlu dönemde sanatın her zaman bizimle olduğunu hatırlattılar. 1912 tarihinde trajik bir şekilde batarak 1514 kişinin ölümüyle sonuçlanan Titanic faciasında, dev gemi sulara gömülene kadar vazgeçmeden çalmaya devam eden Wallace Hartley ve Orkestrası’nın anısına adanmış bu ödüller sahiplerini bulurken ise, bu müzisyenler bize “the show must go on” (gösteri devam etmeli) sloganının anlamını bir kez daha en çarpıcı ve kalıcı şekilde göstermiş oldular.
UPSD Yönetim Kurulu’nun bu yıl aldığı bir kararla Dünya Sanat Günü Ödülleri bu yıldan itibaren artık Dünya Sanat Günü “Wallace Hartley” Ödülleri olarak anılacak.
Canlı yayını kaçıran ve tekrar izlemek isteyenler için Instagram hesapları:
@bedribaykam
@iaa.upsd
@piramidsanat