E-C-O-E-X-I-S-T Sergisi İzmir Cleantech Hub’ta
The Letter Art Gallery, farklı sanatçıların doğayla birlikte varoluşa dair çalışmalarını E-C-O-E-X-I-S-T sergisi kapsamında, 24 Ekim’den itibaren İzmir’de Cleantech Hub’ta sunuyor.
The Letter Art Gallery’nin 24 Ekim – 3 Aralık 2022 tarihlerinde, temiz teknoloji merkezi Cleantech Hub ev sahipliğinde ve sponsorluğunda gerçekleştirdiği E-C-O-E-X-I-S-T sergisi, farklı nesillerden on üç sanatçının; insanın diğer canlılarla birlikte varoluşuna ve ilişkilerine dair imgelemlerine, bunun yanı sıra yüzleşmeler içeren çalışmalarına odaklanıyor.
E-C-O-E-X-I-S-T, Cleantech Hub’ın açılış sergisi olmakla birlikte, sergiye mural sanatçısı Berkanfo’nun binanın ön cephesine gerçekleştirdiği çalışması eşlik ediyor.
21. yüzyıl çevrebilimciler tarafından doğayı restore etme çağı olarak değerlendiriliyor. Sanayi devriminin tarihsel evriminin vahşi kapitalizmle ve doğanın tahribatıyla sonuçlanması, insanın çevreyle ve diğer canlılarla ilişkisini kaçınamayacağı ve acil çözümler bulması gereken bir konu haline getirmiştir. Çevre sorunlarının fiziksel ve psikososyal sağlık üzerindeki tehdidi literatürde eko-kaygı olarak yerini almıştır. Gelecek vizyonunun değiştiği, yeni dünyanın belirdiği bu eşikte insan sadece doğayla beraber var olabileceğini tekrar hatırlıyor.
Sergi, ismini birlikte varoluş (coexistence) kavramından ve canlılarla çevreleri arasındaki yaşamsal ilişkileri inceleyen ekolojiden alıyor. Ekolojinin öncü düşünürü Aldo Leopold’un “toprak etiği” olarak adlandırdığı “doğadaki canlıları etik alana dahil ederek insanın da içinde yer aldığı genişletilmiş bir toplum anlayışı” fikrinden esinlenerek, E-C-O-E-X-I-S-T sergisi sanatçıların doğayla ve diğer canlılarla birlikte varoluşa dair imgelemlerinden ve düşüncelerinden güncel bir kesit sunuyor.
Sergi, izleyiciyi bu düşünsel bağlamda sanatçılarla beraber doğayla ilişkilenmeye davet ediyor. Ali Kanal’ın insan ve ağaç suretlerini birleştirdiği masklarında (Suret, 2020), Ceylan Eşit’in ağaç ve kadını bir bedende bir araya getirmesinde (Akl-ı Kaynak, 2022), Gizem Güler’in ağaca sığınmış figüründe (İçeriye Yolculuk, 2018) ve Gizem Hız’ın gökyüzü ve denizi dünyayla bağ kurmanın bir yolu olarak soyutladığı çalışmasında (Eutierria: Mavi, 2022) okunabileceği gibi, sanatçılar doğayla tekrar birleşmeye yönelen yollar arıyor. Benzer şekilde Başak Özkutlu’nun kâğıt üzerindeki çalışması (Kurtlar, 2019) hayvanlarla paylaştığımız duyguları yansıtıyor. Öte yandan, Emirkan Cörüt’ün pandeminin ilk imgelerini belgelediği fotoğraf serisinde (Disinfection, 2020); Murat Ateşli’nin insanın hayvanlarla ve doğayla ilişkisinin son halini Life dergisinin kapağında plastik giydirilmiş bir ceylan ile gösterdiği resminde (Life, 2022) ve Borga Kantürk’ün doğadan kopmuş insanın kendi yarattığı yaşam alanında bir halının kenarındadoğayı düşlemesine atıfta bulunduğu fotoğraflarında olduğu gibi, sergide insanın doğayla olan sorunlu ilişkisinin farklı yüzleri gösteriliyor. Hazal Arol’un balık şeklindeki gemisi insanları kurtarmak için yola çıkarken (Cruise, 2022); Kaybid’in video çalışmasında Foça Foku (Silent Steps Of Some Wild Instincts In The City, 2021)yaşayabileceği bir yer bulma ümidiyle şehri dolaşıyor. Berkanfo’nun bina yüzeyine resmettiği illüstrasyon tasarımırobotik kaplumbağa doğa için çalışıyor. Mehmet Dere, yaprak imgesinde kendi “yüce” arayışını ortaya koyma çalışırken imgelerin makineler tarafından üretildiği günümüz gerçekliğine bir meydan okumada bulunuyor(Self Drawing, 2021).Son olarak, Talha Demiral kullandığı toprak ve kemik materyallerinin sadeliği ve kuvvetiyle bir memento mori oluşturarak (Küp, 2022), insanın doğada tüm diğer canlılarla beraber yaşam ve ölüm döngüsünde yer aldığını hissettiriyor.
The Letter Art Gallery
E-C-O-E-X-I-S-T
24 Ekim – 3 Aralık 2022
Açılış:
24 Ekim 2022, 17.00 – 20.00
Adres:
Cleantech Hub
Umurbey mah., İşçiler cad., no: 143
Alsancak/İzmir
The Letter Art Gallery
Goyahub – Deren Plaza,
Şht. Nevres Blv. No: 10, 35289 Alsancak/Konak/İzmir
www.theletterartgallery.com
IG: @theletter.artgallery
The Letter Art Gallery
The Letter Art Gallery yeni nesil ve gezgin bir sanat galerisi. 2022’nin Haziran ayında İzmir’de kuruldu. Farklı fiziksel mekânları süreli sergiler düzenlemek üzere değerlendiriyor ve çevrimiçi imkânlardan daha çok sanatsevere ulaşmak için faydalanıyor. Galerinin düzenlediği sergilerde ve web sitesinde, yurt içi ve yurt dışındaki güzel sanatlar fakültelerinden mezun kariyerlerinde ilerlemekte olan sanatçıların ve eğitimlerini sürdüren genç sanatçıların çalışmalarını keşfedebilirsiniz.
Cleantech Hub İzmir
Cleantech Hub, temiz bir geleceğin olması için genç bir ekip tarafından 2022 yılında İzmir- Alsancak’ta kuruldu. Türkiye’ de temiz teknoloji alanında çalışan kurumsal şirketleri ve startupları aynı çatı altında buluşturarak iş birliklerini arttırmayı ve ekosistemi geliştirmeyi amaçlıyor. Temiz bir geleceğin olabilmesi için aynı hedeflere koşan girişimcilerin bir araya geldiği lider bir merkez olma hedefi ve vizyonu ile çalışmalarına hızla devam ediyor. Geleceğin dünyasına dokunmak isteyen girişimciler, kurumsal şirketler ve yatırımcılar arasında güçlü bağlar kurarken sanatetkinlikleri de düzenleyerek yaratıcılık, enerji ve teknolojiyi birlikte geliştirmeyi hedefliyor.
www.cleantech-hub.com
IG: @cleantechub
Sergi tasarımı: H. Cenk Dereli (NOBON)
Hasan Cenk Dereli yaratıcı üretimi radyo programcılığından, tasarım araştırmalarına, müzik ve etkinlik organizasyonuna uzanan doktora sahibi bir mimar. Mimari etkinlikler ve tasarım fikirleri üzerine çalışırken bir yandan da kentsel politika ve kentte yaratıcılığa odaklanıyor. İzmir’in tasarım kenti olma hedefini UNESCO Yaratıcı Kentler Ağı Tasarım Kenti kriterleri kapsamında değerlendiren doktora çalışmasını 2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi‘nde tamamlayan Dereli, 2013 yılından beri İzmir’de yirmiden fazla farklı yaratıcı alandan yüz doksanın üzerinde ilham veren kişiyi meraklı kentlilerle buluşturan PechaKucha Night İzmir etkinliğini düzenliyor. Kendi yarattığı NOBON markasını yönetiyor, mimari fikirler ve etkinlikler odağında çalışıyor. Çizim ve mimari yerleştirme ağırlıklı sanat işleri üretiyor. Çizimleri 2018 yılında Moskova Mimarlık Bienali’nden, İzmir Kemalpaşa Nif Bağları’nda uyguladığı “Zorunlu Göç” adlı yerleştirmesi 2019 Bükreş Trienali’nden ödül aldı.
www.nobon.net
IG: @hcenkdereli