Eti Behar’ın ‘Quinns’ Adlı Sergisi BE Contemporary’de
Eti Behar’ın daire arketipinden çoğalan ikonları, “Quinns” adlı solo sergiyle BE Contemporary’de 18 Aralık-25 Ocak 2021 tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor.
Her sergisinde bir kavram üzerine yoğunlaşan Eti Behar’ın 18 Aralık-25 Ocak 2021 tarihlerinde BE Contemporary Art Gallery’de gerçekleşen ve farklı dönemlerinden seçkiler sunan “Quinns“ başlıklı sergi, sanatçının 2004 yılından bu yana üretimlerine bütün olarak bakma imkanı sunuyor.
Eti’nin sanatının figüratif ya da soyut olsun temel arketipi daire formudur. Sanatçının heykellerinde daire formu, kadın doğurganlığının yaşamı yeniden üretmesiyle tanrısallaştırılmış ikonik bedenleri yankılar. Daire, yaşam döngüsünde Kibele’den referanslı sonsuz çoğalma olanakları sunarken kendi içsel tınısını içinde taşıyan bir form olarak Eti’nin heykellerinde kadın bedeninin abartılı yuvarlaklığı, kıvrımları, akıcılığı ile lirik, karnavalesk bir neşeye dönüşür.
Kibele’den Quinns’e uzanan dişil olanın arkaik tarihselliği, kültürel ve kavramsal boyutuyla stilize ettiği “Sınırda” (2013), ”Kibele’den Sindirella’ya” (2018), “Cielo” (2019) sergilerinde Eti Behar’ın dışa doğru, kavisli dinamik formları, sadece bedenin kendisine değil fenomenolojik bir varlık olarak bedenin aşkınlığına da tekabül eder. Stilize edilen kadın bedenine ait basen, meme gibi formların abartılması, abartının uç boyutlara taşınmasıyla fantastik bir hale gelir ancak Eti Behar’ın formlarında bu abartı fantastik hale gelmiyor, aksine abartı grotesk bir bedene dönüşüyor, üreme organları kendi sınırlarını aşarak grotesk bir aşkınlığa oradan da yüceye doğru giderek ikonlaşıyor.
“Cielo” sergisinde, bedenin abartı yoluyla aşkın bir figür olarak trans-bedenden trans-estetiğe vardığını görmüştük. Uzam ve zaman kavramını, sonsuz döngüden referanslayan Eti Behar, bazı heykellerinde bedenin tek cinsiyetli varlığını aşarak ideal biçimlerine ulaşabilen aşkın bir figür olarak trans-bedenden trans-estetiğe varıyor. Eti’nin iç dünyasındaki ikonlara verdiği “Quinns” adı, bölünmüş özne düşüncesinin, kendi olgusallığı içinde estetize edilmesidir.
-Lütfiye Bozdağ
BE Contemporary Art Gallery
Yenice Mah. Park Sokak No:8/2
Urla, İzmir, Türkiye
Eti Behar Kimdir? (d.1950 İstanbul)
İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor. 1992-1996 seneleri arasında İstanbul ve Boston’da sanat tarihi eğitimi aldı. 1996-2000 arasında Batı Felsefesi eğitimi aldı. 1996’da heykel çalışmalarına heykeltraş Abdülkadir Öztürk ile başladı. 1997’den itibaren Ferit Özşen ile heykel çalışmalarına devam etti. 1997-2000 Erdoğan Sarma ve Ayla Esebik ile çalıştı. 2000-2002 Bülent Çınar atölyesinde çalıştı. 2001’de Tünel Kültür Merkezi’ni kurdu. 2007-2009 arasında Genco Gülan ile atölye çalışmalarında bulundu. Eti Behar çalışmalarına İkitelli’deki atölyesinde devam etmektedir. Seçili solo sergileri arasında; Cielo, İmoga Art Space, Kuzguncuk, İstanbul, Türkiye (2019); Art Ankara Çağdaş Sanat Fuarı, Türkiye (2018, 2015); Kibele’den Sindirella’ya, Barış Manço Kültür Merkezi, İstanbul, Türkiye (2018); Sınırda, Galeri Miz, Nişantaşı, İstanbul, Türkiye (2013); Siyah-Beyaz, Home İç Mimari Fuarı, Lütfi Kırdar Sergi Merkezi, Harbiye, İstanbul, Türkiye (2012); Masal Anlatıcısı, AdaEv Galeri, Büyükada, İstanbul, Türkiye (2008); 16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, Genco Gülan’ın “Yeni” adlı projesi için heykel ve kostüm tasarım, Pera Müzesi, İstanbul, Türkiye (2008); Eti Atölye 1996-2004 Video Sunum, AdaEv Galeri, Büyükada, İstanbul, Türkiye (2004) yer almaktadır. Seçili grup sergileri arasında; IAAF İstanbul Sanat Antika Fuarı, İmoga Art Space, İstanbul, Türkiye (2020); Hafif Uyku, Ark Kültür, Cihangir Beyoğlu, İstanbul, Türkiye (2017); Art Ankara Çağdaş Sanat Fuarı, Türkiye (2017, 2016); Karma sergi, Galeri Fe, İstanbul, Türkiye (2015, 2014, 2012); Karma sergi, Galeri Niş, Nişantaşı, İstanbul, Türkiye (2015, 2014); Art Expo Arezzo, İtalya (2012, 2011); No.9, Kuledibi Çıkmazı Sokak, no. 9, Galata İstanbul, Türkiye (2010); Crossections, AKM, İstanbul, Türkiye (2010); No.2, Hacı Ali Sokak no. 2/3, Galata, Beyoğlu, İstanbul, Türkiye (2010); Haz, Adress Istanbul Hotel, Türkiye (2009); 1555 On beş mayıs saat beş, Ark Kültür, Cihangir, İstanbul, Türkiye (2009); Küf/Mold, , da Centrale ve farklı sergi alanları, Rotterdam, Hollanda (2009) ve Oudburg Sleepstraat ve farklı sergi alanları, Gent, Belçika (2008) ve ArtBosphorus Çağdaş Sanat Fuarı, Lütfi Kırdar Sergi Merkezi, Harbiye, İstanbul, Türkiye (2008) bulunmaktadır.
Urla’nın Yeni İlham Noktası: BE Contemporary Art Gallery
BE Contemporary Art Gallery, 2020’nin Kasım ayında Bahar Eriş Soyoğuz tarafından Urla’da açıldı. Dinamik, yenilikçi ve cesur bir çizgiye sahip BE Contemporary, sanatın kucaklayıcılığına, çağdaş sanatta farklı sorulara ve bakış açılarına yeni bir alan açmayı amaçlıyor. Galeri, Urla’da konumlanan mekanında, eserleriyle ilham kaynağı olan, sanatta ve hayatta sınırları zorlamaktan çekinmeyen ve sanatı yeniden tanımlayan sanatçıların sergilerini sanatseverlerle buluşturuyor.
BE Contemporary çağdaş sanatta kültür, toplum, kimlik gibi daha geniş içeriksel çerçevelerle ilgilenen kültürel diyaloğun bir parçası olarak konumlanıyor. Zengin tarihinden miras eklektik bir kültüre sahip topraklarda yaşayan, günümüzde global olarak etkilenen, teknolojik olarak gelişen bir dünyada çalışan ve eser üreten Türk sanatçıları uluslararası çağdaş sanat alanında temsil etmeyi hedefliyor. Galerinin beraber çalıştığı sanatçılar arasında, çalışmaları hem yurtiçinde hem de yurtdışında önemli kurumların koleksiyonlarında yer alan isimler bulunuyor.
Ziyaretçilere, üç katlı 120 m² iç mekan galeri alanına ek olarak, dış mekan sergilemeleri için kullanılan ve ziyaretleri esnasında keyifle dinlenebilecekleri 24 m² bir bahçe ile Urla’da çağdaş sanatı temsil etmek için önemli bir alan sunuyor.
Galerinin konumlandığı, alternatif bir yaşam arayan birçok kişinin hayali ve yaratıcılığın merkezi olmaya aday Urla, her geçen gün sanat ve gastronomiyle bir kültür merkezine dönüşüyor. BE Contemporary lokal misyonunu da üstlenerek daha fazla izleyicinin çağdaş sanatı deneyimleyebilmesini sağlamak, kültürel alışverişi artırmak ve bir ilham noktası olma amacıyla çağdaş sanat sergilerinin yanı sıra sanatçı rezidansı programları ve çeşitli sanat etkinlikleri de düzenliyor.