ETKİNLİKLERSERGİ

Fevzi Karakoç, ‘Ata’a Senfoni’ İle Zeytinburnu KSM’de

Zeytinburnu, Kültür Sanat Sezonunu Ressam Fevzi Karakoç’un farklı dönemlerini içeren özel bir sergiyle açıyor. 

17. İstanbul Bineali”nin tanıtım ve basın toplantısına ev sahipliği yapan Zeytinburnu Kültür Sanat 8 ay sürecek 2022 – 2023 kültür sanat sezonunun başlangıcında Zeytinburnuluları ve İstanbulluları Ressam Fevzi Karakoç’la buluşturuyor.

8 Ekim Saat: 19.00’da açılışı yapılacak küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı “At’a Senfoni” sergisi 20 Kasım’a kadar haftanın her günü 10.00 – 20.00 saatleri arasında sanatseverlere açık olacak.

Fevzi Karakoç Resim Sergisi “AT’A SENFONİ”
Açılış: 8 Ekim 2022 Saat: 19.00
Sergi Süresi: 8 Ekim – 20 Kasım
Yer: Zeytinburnu KSM

Fevzi Karakoç, 1972 yılında Tatbiki Güzel Sanatlardan mezun olduğu günden bugüne 50 yıldır ülkemizin plastik sanatlar alanında kendi coğrafyasının birikimlerinden yol çıkarak oluşturduğu yaratıcı özgün resim diliyle sonraki kuşak ressamlarımız için kaynak olmuştur. Prof. Fevzi Hoca olarak da yarım asırdır yetiştirdiği öğrencileriyle ülkemiz sanatına büyük akademik katkılar sağlamaktadır.

AT’A SENFONİ

Gelenek kendi içerisinde sınırsız potansiyel bir enerji barındırır. Onunla doğru ilişki kurabildiğimizde bize geleceğimizin yol haritasını söyleyen mürşite dönüşür. Gelenekle kurulacak dinamik bir diyalog onu çağdaş dünyada yeniden yaratmakla mümkündür ve geleceği belirler. Octavio Paz’ın poetik metinlerinde altını çizdiği zaman algısındaki gibi, geleneğin oluşumu kesin bir tarihte değil, zamanla mekânın birbirine karıştığı eşzamanlı gelecek olan bir geçmiştedir. Gündelik hayatımızda zaman, geleceğe doğru düz bir çizgi gibi akarak ve kaçınılmaz olarak geçmişte kümelenen şimdiki anlardan oluşur. Ama medeniyetleri besleyen gelenekler bu tanımı ters-yüz eder. Bir sanatçının bu kadim oluşumla taklitten uzaklaşarak kurduğu yakın ve yaratıcı temas, geçmişi, şimdiki anda oluşturarak geleceğe dönüşen bir sihre sahiptir. Coğrafyaya ait olmanın yolu, söz konusu yaratıcı dokunuşla, o coğrafyada deneyimlenen tüm geleneksel birikimden yola çıkarak, özgün ve çağdaş yaklaşımlarla geleceği belirlemekten geçer. Ressam Malik Aksel’in deyimiyle, en kudretli sanatkârlar muhiti iyi görmüş ve tetkik etmiş kimselerdir. Bu sanatçıların eserleri hangi muhitin ürünü olursa olsun başka bir yerde, başka bir muhitte ve beynelmilel sanat sahasında da kendini gösterebilir.

İlginize sunduğumuz “At’a Senfoni” sergisi, yukarıda özetle altını çizdiğim entelektüel sanatçı yaklaşımının öncülerinden Fevzi Karakoç’un, ülkemizdeki sanat algısının gelişimini sağlayan çalışmalarından oluşuyor. Sanatçının erken dönem ve güncel çalışma örneklerinin yer aldığı serginin ana öznesi At. Karakoç’un tuvallerinde at her zaman özgün ve özgür oldu. Bu anlamda sanatçının At’a yaklaşımı atın ehlileşme öncesi kadar keskin özgürlüklerin bitmeyen senfonisi gibi. Sanatçı, sanat yaklaşımıyla yeryüzündeki “At” türlerine bir yenisini “Fevzi Karakoç Atı’nı” eklemiş oldu.  Buradan baktığımızda At üzerine “At’a Senfoni” ismi verdiği özel bir kitap yazan Necip Fazıl Kısakürek’in kitap ismi, bizim sergimizin de ismi oldu.

Bütün yoğunlukları arasında sergi talebimizi kabul eden kendisinden çok şey öğrendiğimiz hocamız Ressam Fevzi Karakoç’a gönülden teşekkür ediyorum. “At’a Senfoni” Sergi projesinin sizlerle buluşmasının imkânlarını oluşturan Zeytinburnu Belediye Başkanı Sn. Ömer Arısoy’a, Karakoç’un sanat üretimlerine dair pek çok detaya yer verdiği kritik yazısını sergi kataloğuna taşıdığımız Sayın Emin Çetin Girgin’e ve emeği geçen tüm dostlarıma şükranlarımı sunuyorum.

 –Mehmet Lütfi Şen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu