İz Öztat ile Eleştirel Sergi Turu: Ten, Beden, Ben
İpek Duben’in SALT Beyoğlu’ndaki Ten, Beden, Ben sergisi, farklı disiplinlerden davetlilerin katkısıyla yürütülecek SALT Yorumlama programlarıyla tartışmaya açılıyor. Bu kapsamda düzenlenen ilk eleştirel sergi turunda sanatçı İz Öztat, Duben’in işlerinde kullandığı belgesel niteliğindeki metin ve fotoğrafları katılımcılarla birlikte yorumlayacak. İpek Duben’in 1978 ile 2010 yılları arasında Türkiye’deki sanat üretimi ve sergileri inceleyen yazılarında ortaya koyduğu düşüncelerin sanatçının pratiğine nasıl yansıdığı irdelenecek.
Ten, Beden, Ben sergisi, erkek şiddetinden toplumsal cinsiyete, yerinden edilme ve göçten tüketim alışkanlıklarına uzanan konuları irdeleyen İpek Duben’in üretimine yeni bir bakış sunuyor.
Tur dili Türkçe’dir ve katılım 20 kişiyle sınırlıdır.
İz Öztat ile Eleştirel Sergi Turu: Ten, Beden, Ben
22 Ocak Cumartesi, 15.00
SALT Beyoğlu
Eleştirel tura katılmak isteyenler ad, soyadı ve iletişim bilgilerini public.programs@saltonline.org adresine göndererek kayıt yaptırabilirler.
SALT Beyoğlu yapısına girişte, misafirlerin HES kodu üzerinden aşılı veya COVID-19 geçirmiş oldukları bilgisini veya en fazla 48 saat önce alınmış negatif PCR testi sonucunu sunmaları gerekmektedir.
İz Öztat görsel sanatlar alanında lisans eğitimini Oberlin University’de (Ohio), yüksek lisansını Sabancı Üniversitesi’nde tamamladı. Bireysel ve kolektif süreçleri kapsayan pratiğinde; bastırılmış geçmişin bugüne musallat oluşuna, resmî anlatıların kurmacanın olanaklarıyla sorgulanmasına, suyun özgür akabilmesi için verilen mücadelelere, sanatçının inşasında eğitimin etkilerine ve güç ilişkilerinin rızaya dayalı müzakeresine odaklanır. Pratiğini, araştırdığı konuların belirlediği farklı mecralar aracılığıyla sürdüren sanatçının akademik makaleleri, denemeleri ve kurmaca metinleri yayımlandı. Amman, Berlin, Londra, Madrid, Meksiko, Oslo, Paris ve Erivan’da misafir sanatçı programlarına katıldı.
SALT Yorumlama, katılımcıların açık diyalog ve eleştirel düşünceye dayalı yaratıcı ve deneyimsel öğrenme olanaklarından yararlandığı programlar düzenler. Farklı disiplinler aracılığıyla ele alınan sergi turlarında, mevcut sergilerdeki işler yakından incelenerek katılımcılarla çok yönlü tartışmalar yürütülür. Sanatçı, mimar ya da araştırmacılar tarafından yürütülen atölyeler, katılımcılara araştırma, uygulama ve öğrenme ortamı sağlar.