KÖŞE YAZILARIOğuz Kemal ÖzkanSANATTAN

Bu Müze Bir Başka Müze! – Oğuz Kemal Özkan yazdı…

Müzeler bildiğiniz üzere bir kültürün, bir toplumun belleğinin saklandığı ve sergilendiği yerlerdir ama bu müzede hayatın acımasız yönünün insan belleğine oynadığı oyun sahneleniyor. Meşhur Louvre Müzesi‘nin bir benzerini adeta belleğin doğaçlama olarak kurduğu bir piramit içinde geçiyor bu oyun.. Bir ailenin üç kuşak hikâyesinden arta kalan mektupların, kaybolan eşyaların, insanların, mesafelerin ve fotoğrafların ardında bıraktığı yas. Ve bunun dramını yansıtan hafızasını kaybeden bir müze!

Metnini Ferdi Çetin’in yazdığı, konsept ve yönetmenliğini Yusuf Demirkol’un üstlendiği oyunda Nilay Erdönmez’in tek kişilik performansına sesiyle Turan Özdemir eşlik ediyor. Yazan anlaşılmayı değil tattırmayı, yönetmen kendi dünyanızdan başka dünyalar yaratmayı, oyuncu acıyı yüreğinizde hissettirmeyi başarırken eski teypten çıkan o ses ise sizi geçmişinize sürüklüyor hafızasını kaybeden müzenin mahzenlerinde..

Oyuncu Nilay Erdönmez konsept, sahne, dekor ile öyle bütünleşiyor ki; acıların, hasretlerin, kayıpların kurbanı rolünde hafızasını kaybeden müzenin ayrılmaz bir parçası olarak büyülüyor. Oyunda da anlatıldığı gibi mesafeler her şeyi bitirirken yazıya aktarılan keder ise hiçbir şeyi değiştiremiyor. Bu müzede acıları hatırlamaktansa hafızayı kaybetmek yegdi belki de..

“Bellek”, “Yas”, “Kayıp” ve “Aile” gibi konuları elen alan oyun, seyirciyi kendi yasının da izlerini sürmeye davet ederken hayatın herkese sunabileceği acıların, ayrılıkların yarattığı travma sürecini dramatik bir şekilde bir film şeridi gibi izleyiciye sunuyor. Ama herkese kendi hayatının filmini..

Bu oyunu izlerken belki gülmeyecek, belki eğlenmeyeceksiniz ama oyunun son sahnesinde olduğu gibi sizin de üstünüze beyaz karlar yağacak, hayatın zihninizin üzerinde oynadığı oyunlar devam edecek.

Bu sezon 8. kez izleyici karşısına çıkan “Hafızasını Kaybeden Müzeden Bir Traktöre Mektuplar” oyunu garajistanbul‘da sahnelenmeye devam edecek. Müze-traktör sürreal ilişkisinin gerçeğe dönüşümüne tanıklık etmek için takipte olun.

Oğuz Kemal Özkan

Başa dön tuşu