Sanat Eğitimi Alanında SAHA İle The Alternative Art School ve Octopus Programme İşbirliği
SAHA, sanat eğitimi alanında The Alternative Art School ve Octopus Programme ile ortaklık başlattı.
SAHA, küresel ve alternatif bir okul olarak dünyanın farklı yerlerindeki sanatçıları diğer sanatçılar, eğitmenler ve kuruluşlarla buluşturmayı amaçlayan The Alternative Art School ile başlattığı işbirliğiyle, Türkiye’den iki sanatçının uluslararası programa katılımını sağlıyor. Programa daha önce katılan sanatçı Vahap Avşar, SAHA Direktörü Çelenk Bafra ve Alternative Art School’un kurucusu küratör ve yazar Nato Thompson’dan oluşan seçici kurul, Mart’ta yapılan açık çağrıya gelen 36 başvuru arasından Ege Okal ve Ozan Atalan’ı davet etti. 30 Nisan – 18 Haziran ve 22 Ekim – 17 Aralık 2021 tarihleri arasında iki ayrı dönemde sanatçıları ağırlayacak The Alternative Art School, “Dünyanın dört bir yanından sanatçılar dünyanın dört bir yanından sanatçılara öğretiyor” mottosuyla çizim, resim, heykel, performansın yanı sıra küratöryel çalışmaların da dahil olduğu disiplinler arası bir program sunuyor. Program kapsamında ders veren sanatçılar arasında Yael Bartana, Jeremy Deller, Mark Dion ve Ahmet Öğüt yer alıyor.
Sanat Eğitimi Ve Programı 2022 Yazına Dek Sürecek
SAHA’nın Avrupa, Akdeniz ve Afrika’dan 10 sanat akademisi ve kültür kurumuyla işbirliği yaptığı Octopus Programı’nın ise 2022 yazına dek sürmesi planlanıyor. Octopus Programı, akademik kurumların ve çağdaş sanat kurumlarının bakış açılarını, olanaklarını ve faaliyetlerini kullanarak, özerk ve ilerici bir eğitim yöntemi geliştirmeyi amaçlıyor. Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak çalışan küratör Doç. Dr. Başak Şenova tarafından yürütülen programa Türkiye’den Bengü Karaduman sanatçı olarak, Çelenk Bafra ise küratör ve eğitmen olarak davet edildi. Octopus Programı, akademiler, sanat kurumları, öğrenciler ve profesyoneller arasında sanatsal araştırmayı ve üretime dayalı işbirliklerini teşvik eden ve farklı coğrafyalarda ve farklı coğrafyalardan beslenen çeşitli sunum biçimleri, araştırma ve belgeleme süreçlerini içeren, rehberli, araştırmaya dayalı bir eğitim programı. Octopus Programı’nı 9 uluslararası küratör ortaklaşa içerik ve müfredat geliştirerek tasarlıyor: Anne Klontz, Başak Şenova, Bronwyn Lace, Çelenk Bafra, Johan Thom, Karim Sultan, Marti Manen, Tina Sherwell, Paul O’Neill. Octopus Program ortakları ise,University of Applied Arts Vienna; Kamel Lazaar Foundation, Tunis; Konstfack University of Arts, Crafts and Design, Stockholm; Index – The Swedish Contemporary Art Foundation; The University of Pretoria; The Centre for The Less Good Idea, Johannesburg; Birzeit University, the Palestinian Museum, Birzeit; Khalil Sakakini Cultural Center, Ramallah; SAHA, Istanbul; Publics, Helsinki; ve Saastamoinen Foundation, Helsinki.
Octopus Programı’na katılan sanatçılar:
Alina Rentsch (Almanya/İsveç), Bengü Karaduman (Türkiye), Bochra Taboubi (Tunus), Els van Houtert (Hollanda/Avusturya), Jannis Neumann (Almanya/Avusturya), Kim M. Reynolds (ABD/Güney Afrika), Maarit Mustonen (Finlandiya), Nondumiso Lwazi Msimanga (Güney Afrika), Noor Abed (Filistin), ve Sofia Priftis (İsveç).
Bengü Karaduman: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sahne ve Kostüm Tasarımı’nın ardından Hochschule der Bildenden Künste Saar’da Yeni Artistik Medya eğitimi alan sanatçı çalışmalarını Ocak ayından beri SAHA Studio’da sürdürüyor. Bilinçli ve bilinçaltı deneyimlerinden beslenerek dünyanın ekonomik, sosyal, politik, sistem ve mekanizmalarını anlamlandırmaya çalışan sanatçının ana temaları arasında gerçeklerin nasıl inşa edildiği ve bunun orta yerinde bulunan birey yer alıyor. Üretme metodu olarak gözlemlemek, biriktirmek, parçalarına ayırmak, deşifre etmek ve tekrar birleştirmeyi kullanan Karaduman’ın enstalasyonları, video, 2 & 3 boyutlu animasyon, performans, desen ve ses gibi medyalar üzerine kurulu.
The Alternative Art School’a Türkiye’den davet edilen sanatçılar:
Ege Okal: Yüksek lisansını 2020 yılında Cornell Üniversitesi’nde tamamlayan sanatçı, New York’ta yaşıyor ve çalışıyor. Çalışmaları şiddet, mekân, cinsiyet, dil, diplomasi ve hafızanın maddi ve deneyimsel niteliklerini film, animasyon, yerleştirme ve heykel aracılığıyla değerlendiriyor, yeniden tasarlıyor ve yeniden yapılandırıyor. Tek bir çalışmada birden çok anlamı açığa çıkarmanın ve çağrıştırmanın potansiyel yollarını ararken ve farklı derecelerde güvencesizliği ve korku ile mizah arasındaki gerilimi araştırıyor. Hem sanatsal hem de küratöryel uygulamaları işbirliğine dayalı düşünme, katılım, hikâye anlatımı içerir.
Ozan Atalan: İzmir Ekonomi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışan sanatçı, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Bölümü’nde doktora çalışmalarını sürdürmektedir. Ozan Atalan’ın sanat pratiğine, özellikle yabancılaşmaya dayalı bir insan doğası keşfi üzerinden insan merkezci olmayan bir yaklaşım hakimdir. İnsan ve insan olmayanın değerleri ile içe dönüş ve dışa dönüş bir arada var olacak şekilde, çoğunlukla, multimedya yerleştirmeleri yapan Atalan, gerçeklikten kopmayacak kadar gerçekçi, ancak onu eleştirmeye yetecek kadar uzak, alternatif deneyimler oluşturuyor.
SAHA Hakkında
Bir sivil toplum kuruluşu olarak 2011 yılında kurulan SAHA, Türkiye’nin çağdaş sanat üretimini ve uluslararası tanınırlığını artırmak amacıyla kâr amacı gütmeyen uluslararası sanat projelerine karşılıksız destek veriyor. Ayrıca kurduğu uluslararası ortaklıklarla yurtdışındaki misafirlik (residency) programlarına Türkiye’den sanatçı ve küratörlerin katılımını sağlıyor. SAHA’nın 2019 yılında İstanbul’da kurduğu SAHA Studio ise sanatçılara çalışma ortamı ve küratöryel desteğin yanı sıra projeleri için üretim, araştırma ve sunum bütçesi ile çalışmalarını sürdürebilecekleri bir mekân sağlıyor.