SANATTAN

Sanat Galerisi’ne Papaz Oyunu!

Eller Sanat Galerisi, tam 35 yıldır bulunduğu yerden çıkarılmak isteniyor!

Oğuz Kemal Özkan / KitaptanSanattan.com

Beyoğlu’nun en eski takı ustalarından Nurhan Acun’un sahibi olduğu Eller Sanat Galerisi mülk sahibi İtalyan Kilisesi tarafından 35 yıldır sanat ürettiği yerinden daha yüksek kira kazanma isteği nedeniyle çıkarılmak isteniyor.

Bir inanç kurumu tarafından çıkarılmak istenmesini ironik bir durum olarak niteleyen galeri sahibi Nurhan Acun, ‘Her şeyin değeri parayla ölçülüyor, eski kuşak böyle değildi, yeni gelen papazlar maalesef duruma böyle bakıyorlar. Her ne kadar konferans salonu yapacaklarını söyleseler de halihazırda Kilisenin hemen üstümüzde bir konferans salonu zaten mevcut. Diğer kiracıları da benzer mazeretlerle çıkartmak istiyorlar. Ancak bugün burası değerli ise 35 yıldır bizim emeklerimiz sayesinde.’ diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Sanatla para ilişkilerinin çok sıcak yürütülemediğini de belirten 40 yıllık takı ustası Nurhan Acun, ‘sevdikten sonra insan herşeyi aşar, bu galeri 35 yıldır bu şekilde ayakta durdu, eserlerimiz bu şekilde meydana çıktı, el emeği göz nuru olması da değerlerine değer kattı’ diyerek, uzun yıllardır el emeğiyle galeriyi nasıl açık tutmayı başardığının sırrını verdi. Bugün tek istediği bu emeğe saygı duyulması ve herkesin kolay yoldan para kazanmaya çalıştığı böyle bir dönemde bu galeride sevdiği takı ustalığına devam edebilmek.

IMG_1143

Beyoğlu’nda artık böyle mekanların azaldığını da hatırlatan Nurhan Usta, Beyoğlu’nun daha fazla bara, eğlence mekanlarına değil, insanların emeklerini sergileyebileceği, kültürünü yansıtabileceği bu tarz mekanlara ihtiyacı olduğunu vurgulayarak sanata ve kültüre değer verenlerden destek istedi.

IMG_1144

Özellikle Anadolu Medeniyetlerini Takı Sanatına taşıyan ve yansıtan, ‘burada her şey ellerle yapılır’ şiarıyla sanat üreten Eller Sanat Galerisi, Beyoğlu’nun bu alanda tek kalan ve hala eserler üretmeye çalışan tek galerisi. Ferforjelerin, antik mumların, tezhip ve minyatür örneklerinin, eski İstanbul fotoğraflarının, porselen takımlarının, bakır kapların, işlemeli aynaların, dantel örtülerin ve daha birçok ustaca üretilmiş takıların bulunduğu galeriyi herkes ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilir, Nurhan Usta ile güzel bir sohbet eşliğinde çay içebilir, çini motiflerden Tunç Çağı motiflerine Hitit Güneşi’nden Hat Sanatının inceliklerine, Roma, Bizans Dönemi formlarından İyon sütun başlıklarına kadar pek çok kültürden ve tarihten üretilmiş eserlerle tanışabilir ve satın alabilir.

IMG_1195

Nurhan Acun kimdir?

IMG_1209

Anadolu Kültürünün zenginliğini eserlerinde kullanan, geçmişi gümüş ve bakırı el işiyle geleceğe taşıyan, takı sergileri yerli-yabancı on binlerce kişi tarafından gezilen, yurt içi ve yurt dışından pek çok ödüller alan Nurhan Acun 1957’de Devlet Güzel Sanatlar Akademisi İç Mimari Bölümü’nden mezun oldu. 1962-69 yılları arasında değişik konularda iç mimari proje ve tatbikatı yaptı.

Takı sanatına el işi takılar yaparak 1969’da başladı. Ünlü firmalara modern takılar imal etti. Yurt içinde ve dışında fuarlara iştirak etti.

1983’de Avrupa Konseyi’nin 18. Anadolu Medeniyetler Sergisi’ne İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin isteği üzerine müze koleksiyonundaki takıların bazılarının imitasyonlarını başarı ile hazırladı. Bu imitasyonları İstanbul Arkeoloji, İbrahim Paşa Sarayı, Topkapı Sarayı, Ankara Anadolu Medeniyetleri ve Efes Müzeleri’nde satışa sunuldu.

1985’te Wichita, Kansas, USA’daki Book and Art Fair’in jürili karma sergisine davet edildi. Anadolu Medeniyetleri’nin takılarını ve özgün çalışmalarını sergiledi.

1996’da California’da Saddleback College’in takı atölyesinde ‘kakma’ metodu üzerine yaptığı gösteride Osmanlı çini motiflerini tanıttı.

2001-2002 senelerinde Selçuk Efes Müzesi’ndeki ‘Anadolu’dan Esintiler’ takı sergileri;

2001 yılında Kültür Bakanlığı Takı Yarışması’nda Karagöz Hacivat Kompozisyonu Özel Ödülü;

IMG_1215

2002’de Avustralya-Türkiye Kültür Enstitüsü’nün davetlisi olarak Melbourne’da düzenlenen takı sergileri coşkuyla karşılandı.

2003’te Ayasofya Müzesi Sergi Salonu’nda ‘Osmanlı’ya Özgü Motiflerle Çağdaş Takı ve Obje Sergisi’ne katıldı.

2006 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Ulusal Takı Yarışması’nda 435 eser arasında ‘Galata Kulesi ve İstanbul Laleleri’ isimli kompozisyonu özel takı ödülü aldı.

Yine 2006 yılında Polatlı Belediyesi Frig Medeniyetler’yle ilgili takı yarışmasında ‘Frig Kralı’nın Keçileri Hayat Ağacında’ isimli kemer tokası eseri mansiyona layık görüldü.

2008’de Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde Tunç Roma, Bizans, Osmanlı motifleri ile ‘Anadolu’dan Esintiler’ Gümüş Takı Sergisine katıldı.

Nurhan Acun’un 40 senedir sürdürdüğü çalışmalarının amacı Tunç Çağı’ndan beri birbirini etkileyen, kendine özgü bir dokuyu içeren motifleriyle Anadolu Medeniyetleri’nin eşsiz,  kalıcı değerlerini tanıtmak ve çağdaş kreasyonlarına da katarak yaşatmak.

IMG_1162

IMG_1200

IMG_1183

IMG_1203

IMG_1208

Başa dön tuşu