Türkiye Tiyatro Vitrini TheatreİST
İstanbul’dan bağımsız tiyatroların oyunları, 25-31 Mayıs tarihleri arasında ilk kez gerçekleşecek “Türkiye Tiyatro Vitrini TheatreİST” etkinliğiyle, 17 ülkeden gelen festival yöneticileri, tiyatro yapımcıları ve eleştirmenleriyle buluşuyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen etkinlik, Türk oyunların uluslararası tiyatro festivallerine davet edilmesinin yolunu açacak.
Türkiye’de ilk kez 25-31 Mayıs 2022 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek “Türkiye Tiyatro Vitrini TheatreİST”, İstanbul’dan yenilikçi tiyatro prodüksiyonları ile yaratıcı performansların uluslararası arenaya açılmasına ve böylelikle Türk sanatçıların ve yapıtların uluslararası alanda görünür olmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın (TGA) katkılarıyla Kanada, ABD, Kosova, Romanya, İngiltere, Slovakya, Gürcistan, Azerbaycan, Almanya, Macaristan, Yunanistan, İspanya, Arnavutluk, İran, Polonya, İsrail, Çekya’dan 20 festival yöneticisi ve eleştirmenin katılacağı etkinlik, 25 Mayıs Çarşamba günü saat 16:00’da Müze Gazhane’de Emine Fişek’in moderatörlüğünde, Eylem Ejder ve Deniz Başar’ın sunacağı “Çağdaş Türk Tiyatrosu” paneliyle başlayacak. Panelin ardından İBB Şehir Tiyatroları’nın “Yaftalı Tabut” adlı oyununun etkinlik konuklarına özel gösterimi yapılacak. Proje tasarım grubu tarafından beirlenen ilk yılın seçkisinde, “Şatonun Altında” (Fiziksel Tiyatro Araştırmaları), “Nihayet Makamı” (Kumbaracı50), “Zabel” (BGST-Tiyatro), “Dansöz” (Mek’an Sahne), “Macbeth-İki Kişilik Kabus” (Tiyatro BeReZe), “Biz” (mdtİST), “On İkinci Ev” (Melek Ceylan), “Saloz’un Mavalı” (Cihangir Atölye Sahnesi), “Gomidas” (Yolcu Tiyatro), “Godot Bize Gelmez” (Karagöz Sanat Atölyesi & Öteki Tiyatro), “Sar” (Çıplak Ayaklar Kumpanyası) ve “Köpek Kalbi” (Küçük Salon) oyunları yer alıyor. Gösterimlerin ev sahipliğini, İBB Şehir Tiyatroları Müze Gazhane Sahnesi ve BAU Pera Sahnesi üstleniyor.
Vitrin paralelinde tiyatro akademisyenleri ve öğrencilerin katılımına açık bir dizi konferans da düzenleniyor. Toronto Scarborough Üniversitesi’nden Ass.Prof. Barry Freeman’ın “Belongings, Reimagining a Liberal Arts Theatre Education in Canada” başlıklı konferansı 24 Mayıs’ta İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde, Malta Üniversitesi’nden Marco Galea’nın “The Ottoman Turk in Maltese Theatre and Drama” başlıklı konferansı 28 Mayıs’ta SALT Galata’da, Toronto Üniversitesi’nden Art Babayants’ın “Embodied English: An Actor’s Challenge” başlıklı konferansı da 31 Mayıs’ta Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuvarı’nda gerçekleşecek. Söz konusu konuşma ve konferanslara katılım için theatreshowcaseturkey@gmail.com adresinden kayıt yaptırılması yeterli.
Her yıl düzenlenerek sürdürülebilir uluslararası etkinlikler arasında yer alması planlanan “Türkiye Tiyatro Vitrini TheatreİST”, medeniyetler başkenti İstanbul’un, uluslararası kültür haritasına entegrasyonunu sağlayarak kültür ekonomisine artı değer yaratacak. TheatreIST bir sosyal girişimcilik örneği olarak, Nihal Kuyumcu, Zerrin Yanıkkaya, Hasibe Kalkan, Senem Cevher, Handan Salta ve Ragıp Ertuğrul’dan oluşan bir grup tiyatro akademisyeni ve eleştirmen tarafından tasarlandı.