SANATTAN

‘UYANIŞ’a hazır mısınız?

Bude Art & Architecture’ın, Feride Çelik küratörlüğünde düzenlediği sanatçılar Fulya Okbay, Hülya Küpçüoğlu, Nermin Ülker’in eserlerinden oluşan resim ve heykel sergisi “UYANIŞ” Bude Psikoterapi Merkezi’nde açıldı.

Sanatçılar Fulya Okbay, Hülya Küpçüoğlu, Nermin Ülker, ‘Uyanış’ başlıklı sergide insanın ve doğanın uyanışını ortak kaderlerine ve ayrılmaz tekliğine bağlarken, insanın ve doğanın ihtiyacı olan noktaları eserlerine yansıtıyorlar. Nermin Ülker’in uyanışın simgesi ve aracı olan ‘Pencere’sinden, Fulya Okbay’ın insanı doğanın parçası yapan işlerine ve Hülya Küpçüoğlu’nun kültürel ögeler taşıyan tespih toplarından oluşan enstalasyonuna kadar bütün işler izleyiciyi doğa ile birlikte bir ‘uyanış’a davet ediyor.

Heykeltraş Nermin Ülker ‘Pencere’ olarak isimlendirdiği çalışmalarında insanların bakmak istedikleri pencereleri tanımlar. Sınırlandırılmış çerçeveler insanın bakış açısını belirler. Bakmak, baktığını görebilmek ve görebildiğini hissedebilmek kişiyle ilgili olarak değişkenlerdir. Çizilen sınırlar bazen köşeli bazen yuvarlaktır. Bireyin her sabah baktığı uyanışın simgesi olan pencerenin çerçevesi genişler, daralır ya da sonsuzlaşır.

Sanatçı Fulya Okbay çalışmalarında doğadaki uyanışı insan yüzleriyle tanımlar. Yarı insan yarı bitki çalışmaları insanı doğa ile bütünleştirir. İnsan yüzlerinin yarısında yer alan bitki örtüsü yerini bazen bina iskeletine bırakır. Fulya Okbay bu çalışmalarıyla canlıların nefes alacak yerinin kalmadığı, yüksek apartmanlarla kaplanan şehirlerimize kısaca çevre felaketine de parmak  basmak ister. Çevreye karşı duyarlı olmaları için insanlığa seslenir, onları uyandırmaya çalışır.

Sanatçı Hülya Küpçüoğlu ise gerek yaptığı enstalasyon gerekse resimsel çalışmalarında bizlere adeta ağacın hikayesini anlatır. Dili olsa da keşke konuşabilse doğadaki ulu ağaçlar. Onlara tercüman olan Küpçüoğlu yaptığı enstalasyon çalışmasında Türk kültüründe sıklıkla kullanılan tespihten esinlenir. Müslüman halkın, dualarında elinden düşürmediği tespih imgesel olarak kağıttan üretilir ve tespih toplarının üzerine ağaçların resmi yapılır. Yaşadığımız beton yığını şehirlerimizde böyle bir doğa duasına ihtiyaç duymak şüphe götürmeyen bir gerçektir.

Yaşadığınız toplumda ve içsel dünyanızda ‘uyanış’ı tetikleyecek bu sergiyi 31 Mayıs 2019 tarihine kadar Bude Psikoterapi Merkezi‘ndeziyaret edebilirsiniz.

Bude Psikoterapi Merkezi
Halaskargazi Cad. No:86/5 Osmanbey Şişli İstanbul

Giriş ücretsizdir.

Başa dön tuşu