SANATTAN

‘YerelÖtesi İş Birlikleri’ sergisi Londra’da!

Connect for Creativity projesi kapsamında 12 Mart'ta Londra, Furtherfield'da açılan 'YerelÖtesi İş Birlikleri' başlıklı sergi; Birleşik Krallık, Sırbistan, Türkiye ve Yunanistan'dan sanatçıların eserlerini bir araya getiriyor.

British Council tarafından yürütülen, Türkiye’den ATÖLYE ve Abdullah Gül Üniversitesi, Yunanistan’dan BIOS ve Sırbistan’dan Nova Iskra iş birliğiyle düzenlenen Connect for Creativity projesi kapsamında düzenlenen ‘YerelÖtesi İş Birlikleri‘ başlıklı sergi, 12 Mart Perşembe akşamı yapılan bir lansman ile Londra’nın en uzun süredir varlığını devam ettiren sanat ve teknoloji merkezi Furtherfield’da açıldı.

13 Mart – 19 Nisan tarihleri arasında Perşembe – Pazar günleri boyunca 12:00 – 18:00 saatlerinde gezilebilecek olan sergi, birbirine hiper güçlü ağlarla bağlanmış bir dünyada yerelötesi bir dayanışma kurmayı hedefleyen Birleşik Krallık, Sırbistan, Türkiye ve Yunanistan’dan sanatçılar arasındaki iş birliği ve bilgi paylaşımından doğan çalışmaları barındırıyor.

Sanatçıların, sanat ve teknoloji rezidans programlarında yarattıkları çalışmalardan bir seçki

Dünyamız hiper güçlü bağlarla birbirine bağlandıkça çok sayıda gerçek ve sanal mekânda eşzamanlı olarak bulunmak ya da bunların arasında seyahat etmek mümkün hâle geldi. Küreselleşmenin bu sosyal ve kültürel boyutu, genellikle belli bir yerde düzenlenen etkinliklerin, o yere özgü koşulların ve niteliklerin büyük bir hızla başka bir yeri etkilemesi ve o yerle bağlantı kurulmasını sağlaması anlamında ‘yerelötesilik’ şeklinde tanımlanıyor. Bu tanımdan yola çıkan sergi ve bünyesindeki eserler, yerelötesi topluluklarla ve onların kendileri arasındaki mesafelerini ve farklılıklarını dikkate alarak nasıl örgütlenebileceğimizi ele alıyor.

Sergi; Birleşik Krallık, Sırbistan, Türkiye ve Yunanistan’dan sanatçıların, Türkiye’de ATÖLYE, Yunanistan’da BIOS ve Sırbistan’da Nova Iskra yaratıcı platformlarının ev sahipliğindeki sanat ve teknoloji rezidans programları sırasında yarattıkları çalışmalardan bir seçkiye yer veriyor. Sanatçılar Theo Prodromidis, Ioana Man, Yağmur Uyanık, Emmy Bacharach, Tamara Kametani ve Georgios Makkas tarafından hazırlanan eserler, sanal gerçeklikten üç boyutlu baskıya, probiyotik fermantasyondan etnografik dokümantasyona uzanan çok farklı araç ve teknolojilerden yararlanarak yaratıldı.

Sanatçılar, zaman ve mekândan koparılmış insanların, kültürlerin ve fikirlerin karşı karşıya oldukları güçlükleri görselleştirerek bu güçlüklerin hızla değişen bir dünyada yerelötesi dayanışma ve bilgi alışverişi için nasıl yeniden değerlendirileceğini ve oluşturulacağını inceliyor.

Küratörler Ruth Catlow, Lina Džuverović, Diana Georgiou ve Huma Kabakçı tarafından seçilen eserler, Türkiye’de Hasankeyf’in sular altında kalması ve Sırbistan’ın Belgrad şehrinde yaşayanların evlerinden tahliye edilerek yerlerinden edilmeleri gibi benzer geçişkenliklere değiniyor ve bu proje vesilesiyle, küreselleşmenin belli yerel topluluklar üzerindeki etkilerini yansıtıyor.

Emmy Bacharach’ın sanal gerçeklik deneyimi biçiminde tasarlanan eseri ‘Bilinç Akışı/Hasankeyf’in Mağaraları‘, Yağmur Uyanık’ın üç boyutlu baskı sonucu elde edilmiş kumtaşı heykeli ‘Öz Yaratım: Birlikte Oluşmanın Katmanları‘, Iona Man’ın artırılmış gerçeklik arayüzü, bir internet sitesi ve bir dizi ritüelden oluşan ‘Probiyotik Ritüeller‘i, Tamara Kametani’nin mermere işlenmiş ‘Taşa Kazınmış‘ eseri, Theo Prodromidis’in gazete kağıdına dijital baskısı ‘Açık Bir Gazete (Bir hareketi tahliye edemezsiniz.)‘ ve Georgios Makkas’ın çok kanallı videosu ‘Kurtuluş’a Dört Durak’, 13 Mart-19 Nisan 2020 tarihleri arasında Londra Furtherfield’da görülebilir.

Connect for Creativity projesi, Yunus Emre Enstitüsü’nün geliştirdiği Kültürlerarası Diyalog Programı’nın bir parçası olarak, Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti’nin finansman desteği ile hayata geçiriliyor.

connectforcreativity.eu
#connectforcreativity

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu