ZAMANINI AŞAN MEDENİYET: ÖZBEKİSTAN
Türkiye’den Özbekistan’a ortak medeniyetimize bir yolculuk başlatan İnsan ve Medeniyet Hareketi’nin T. C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlediği, “Zamanını Aşan Medeniyet: Özbekistan Sergisi ve Sempozyumu’nun açılışı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.
Açılış programına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay‘ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Serdar Çam, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut AK, Özbekistan Büyükelçisi Alisher Botirov, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, belediye başkanları, bürokratlar, sanatçılar, akademisyenler ve sanatseverler katıldı.
İnsan ve Medeniyet Hareketi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özden, açılışta yaptığı konuşmada, İnsan ve Medeniyet Hareketi’nin nitelikli insan, nitelikli kurum ve nitelikli iş anlayışını kendisine temel düstur edinmiş bir hareket olduğunu söyledi. Hep birlikte kendi medeniyetimizin yeniden inkişafı hedefi ile yola revan olduklarını belirten Özden, “Amacımız Yüce Mevla’nın bizlerden razı olacağı bir kul olabilmektir. Sanatın kimin için olduğu tartışmaları bir yana icra ettiği sanatı ibadet olarak gören bir düşünce ancak bizim medeniyetimize mahsustur. Zira orada da Allah’ın rızasını kazanma arzusu ve niyeti vardır. Bu sebeplerle İnsan ve Medeniyet Hareketi Sanat birimi hem özgün eserler, projeler ortaya koymaya devam ediyor, hem bu alanda değerli sanatçılarımız eliyle gelecek nesillere bir miras biriktiriyor, hem de geleceğin sanatçılarını yetiştirmeye gayret ediyor” dedi.
Sergi, iki yıllık titiz ve yoğun çalışmanın sonucunda ortaya çıktı
İki yıl önce Mukaddes Emanetlerin ülke topraklarımıza getirilişinin 500. Yılı münasebeti ile “Mukaddes Emanetler Işığında” isimli sergiyi düzenlediklerini hatırlatan Başkan Özden, şunları kaydetti: “Bu değerli projenin ardından İnsan ve Medeniyet Hareketi Bahariye Sanat Atölyelerimiz yine hepimizi heyecanlandıran bir proje ile karşımızda. İki yıllık titiz ve yoğun çalışmalarının sonucunda bugün “Zamanını Aşan Medeniyet Özbekistan” temalı projenin takdim ve icrası için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Projemizin hususiyet veren tarafı “zamanını aşan” düşüncesinin yanında “ülkemiz topraklarını da aşmış olması”. Bidayeti bugün itibariyle İstanbul’umuzda başlayacak olan açılış, sergi, sempozyum sürecinin hitamı da -inşallah- Özbekistan’da gerçekleşecek şekilde planlandı. Her biri birbirinden değerli Türk ve Özbek sanatçılarımızın yoğun emekleri ile ortaya çıkan eserlerin anlam bütünlüğü, kendine has hikayesi “Neden Özbekistan” sorusunun cevabını da tatmin edici bir şekilde bizlere vereceği kanaatindeyim. Buna ilaveten yine çok kıymetli akademisyenlerimiz sunumları ile gerçekleştirilecek olan sempozyumun da aynı medeniyetin iki parçasını tarihsel, kültürel, siyasi ve geleneksel açılardan ele alarak iki ülke arasında kültürel ve siyasi bağların daha güçlü dokunmasına, tanışmaya ve kardeşliğimize katkı sunacaktır.”
Türk ve Özbek 28 sanatçı ve 34 akademisyenin katıldı
İnsan ve Medeniyet Hareketi Sanat Birimi’nin Kültür Bakanlığı ve Tika’nın destekleri, İstanbul ve Marmara Üniversitesi işbirliği ile düzenlediği, “Zamanını Aşan Medeniyet: Özbekistan Sergisi, 15-30 Haziran 2019 tarihleri arasında Bahariye Mevlevihanesi’nde sanatseverler tarafından gezilebilecek.
60 özgün eser sergileniyor
Sergide; İpek Yolu’nun zenginleştirdiği asırlık birikim, birbirinden kıymetli isimlerin emeği ile yeniden hayat buluyor. Sergi için 28 Türk ve Özbek sanatkâr projeye özel 60 özgün eser hazırladı. Sergide yer alan sanat branşları ve sanatçılar ise şöyle;
Hüsn-i Hat: Hasan Çelebi, Hüseyin Gündüz, Gürkan Pehlivan, Faruk Dinçer Eratlı, Tezhib: Mamure Öz, Nilüfer Kurfeyz, Faruk Taşkale, Münevver Üçer, Mustafa Çelebi, Selim Sağlam, Kaatı’: Meryem Güney, Ebru: Hikmet Barutçugil, Mahmut Peşteli, Minyatür: Gülçin Anmaç, Cihangir Aşhurov, Kamol Mirzaev, Betül Bilgin, Kalem İşi: Semih İrteş, Kaya Üçer, Davron Fattokhov, Kamoliddin Abdullaev, Cilt: İslam Seçen, Çini: Güvenç Güven, Nursen Güven, Ahşap Oyma: Hüsamettin Yivlik, Tokhir Gaziev ve Abdimajit Abdurakhmonov.
Ortak medeniyetimizin izleri ve geleceği masaya yatırıldı
Sempozyum programı ile de kadim medeniyetimizin “zamanı aşan” etkisi bugüne aktarıldı. Türkiye ve Özbekistan’dan çok kıymetli akademisyenlerin katılımıyla; günümüz Özbekistan coğrafyasının medeniyet ve kültür tarihimiz üzerindeki etkilerini;
Geçmişten Günümüze Özbekistan, Kadim ve Ortak Düşünce Geleneğimiz, Kültürel Ortaklıklarımız, Ortak Halk Mirasımız Dilimiz, Geleneksel Sanatlar ve Ortaklıklarımız, Geleneksel Mimari ve Ortaklıklarımız başlıkları altında; tarih, dil, kültür, sanat, mimari, edebiyat, felsefe ve düşünce geleneği gibi konular ele alındı.
Prof. Dr. Hayrunnisa Alan, Dr. Öğr. Üyesi Seher Aşıcı, Dr. Öğr. Üyesi Osman Aydınlı, Dr. Öğr. Üyesi Şehnaz Biçer Özcan, Prof. Dr. Demet Binan, Prof. Dr. Mustafa Budak, Doç. Dr. Muhammed Bilal Çelik, Prof. Dr. Hayati Develi, Prof. Dr. Mehmet Seyfettin EROL, Doç. Dr. Selami FEDAKAR, Prof. Dr. Nadirhan Hasan, Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Prof. Dr. Şükrü Özen, Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan Öztürk, Prof. Dr. Fırat Pürtaş, Prof. Dr. Gözde Ramazanoğlu, Doç. Dr. Nuri Seçgin, Prof. Dr. Ömer Türker, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Üçer, Dr. Öğr. Üyesi Kadriye Figen Vardar, Dr. Öğr. Üyesi Veli Savaş Yelok, Doç. Dr. Hüseyin Yıldırım, Dr. Öğr. Üyesi Necdet Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Seda Yılmaz Vurgun’un bildirileri ile zenginleştireceği sempozyuma; Prof. Dr. İsmail COŞKUN, Prof. Dr. Fehmi Yılmaz, Prof. Dr. Mahmut Kaya, Prof. Dr. Murteza Bedir, Prof. Dr. Aziz Doğanay, Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Doç. Dr. Özlem Deniz Yılmaz, Prof. Dr. Gülşen Seyhan Alışık ve Dr. Fahri Solak da oturum başkanı olarak katkı verdi.
İkincisi Taşkent’te Yapılacak
Sergi ve sempozyumun tekrarı, 7 – 15 Eylül 2019 tarihlerinde Özbekistan Taşkent’te gerçekleştirilecek. 7 Eylül’de açılışı yapılacak sergi 15 Eylül 2019 tarihine kadar ziyarete açık olacak. Türk ve Özbek akademisyenlerin katılımı ile gerçekleştirilecek sempozyum 7 Eylül 2019 tarihinde düzenlenecek ve Türkiye Özbekistan ilişkileri, ortaklıkları ve geleceği; ekonomi, ticaret, siyaset. Sosyal ve kültürel ilişkiler, edebiyat konuları üzerinden değerlendirilecek.
Zamanını Aşan Medeniyet “Özbekistan” Sergi kataloğu ve sempozyum kitabı Türkçe, Özbekçe ve İngilizce yayınlanacak ve sergiye ve sempozyuma gelenlere takdim edilecek.
Proje ile ilgili ayrıntılı bilgi zamaniniasanmedeniyet.com adresinden edinilebilir.