Anadolu’nun Zengin Motiflerinin Doğal İpliklerle Yolculuğu ‘Geçiş II’ İle Devam Ediyor
Zeynep Öztürk’ten “Geçiş Serisinin” İkinci Sergisi

Sanatçı Dr. Zeynep Öztürk, “Geçiş” adını verdiği dördüncü kişisel sergisinin devamı niteliğinde olan “Geçiş II” ile sanatseverlerle yeniden buluşmaya hazırlanıyor.
22 Mart – 14 Nisan tarihleri arasında G&G Sanat Merkezi ev sahipliğinde kapılarını açacak sergide sanatçı, Osmanlı kaftanlarının üzerindeki bitkisel motiflerin doğal ipliklerle dokunarak yeniden yorumlandığı eserleriyle geleneksel kimliği modern sanat anlayışıyla buluşturuyor.
Yıllardır yağlı boya tekniğiyle Anadolu’nun kilim motiflerini stilize eden Dr. Zeynep Öztürk, “Geçiş” serisinin ikinci sergisinde geleneksel desenleri yeniden yorumlayarak tekstilin doğal kumaşlarını ve materyallerini sanatsal bir anlatım diline dönüştürüyor. Bu sergide, klasik tuvaller yerini doğal ipliklerle dokunmuş kumaşlara bırakırken, boyalar ise doğal ipler ve farklı materyallere dönüşerek yeni bir form kazanıyor.
Anadolu’nun zengin kültürel mirasından aldığı ilham ile benzersiz ve yeni bir dönüşümün temsili olan eserler, deformasyona uğratılan bitkisel motifleri ile de günümüz tekstilinde önemli bir konu olan sürdürülebilirlik kavramıyla buluşuyor. Geleneksel ile modernin harmanlandığı bu yolculuk, izleyiciyi sanat ve tasarımın kesif noktasında yeni bir bakış açısına davet ediyor. Bitkisel motifleri deformasyona uğratan ÖZTÜRK; günümüz sanatında ve tekstil endüstrisinde giderek daha fazla öne çıkan doğal malzemeler ve el işçiliği ile de geçmiş ve gelecek arasında bir köprü kuruyor.
22 Mart – 14 Nisan tarihleri arasında G&G Sanat Merkezi’nde ziyaretçilere açık olan sergi, yalnızca estetik bir deneyim sunmakla kalmıyor aynı zamanda geleneksel tekniklerin modern sanat ile nasıl yeniden anlam kazandığını da gözler önüne seriyor.
Zeynep Öztürk Kimdir?
1974 yılında İzmit’te doğdu. 1998 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim – İş Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu. 1998 – 2010 yılları arasında Bilfen Eğitim Kurumlarında görsel sanatlar öğretmeni olarak çalıştı. Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tekstil ve Moda Tasarım Bölümünde 2010 yılında yüksek lisansını, 2024 yılında ise doktorasını tamamladı.
2009 bahar yarıyılından itibaren Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim – İş Öğretmenliği Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Çeşitli ulusal ve uluslararası sempozyum ve karma sergilere katılmış, jüri üyeliklerinde bulunmuş, kişisel sergiler açmıştır. “Uşak Halı Müzesi”nde bir eseri bulunmaktadır.
Sanatın birçok dalı ile ilgilenen ÖZTÜRK, ilk kişisel resim sergisini 2013 yılında “Motiflerin Yanılsaması” adıyla açmıştır. 2015 yılında ilk şiir kitabı “Bakarken” ile edebiyat dünyasına adım atan ÖZTÜRK, üçüncü kişisel sergisini ve ikinci şiir kitabı olan “Bakarken II”yi Nisan 2022’de sanatseverlerle buluşturmuştur. Mayıs 2022’de farklı disiplinlerdeki sanatçıların bir araya geldiği “No:1 2022” isimli karma serginin küratörlüğünü üstlenen ÖZTÜRK, Ocak 2023’de Dolmabahçe Sanat Galerisinde “EğitimȠSanat” isimli karma serginin de küratörlüğünü yapmıştır. BUBİ, Devrim ERBİL, Kojo MARFO, Emrah YÜCEL, Orhan UMUT, Ezgi GÜNEŞTEKİN, Şahin DEMİR, Erkut TERLİKSİZ, Neriman OYMAN, Durmuş BAHAR, Güngör TANER gibi sanatçılara da küratörlük yapan ÖZTÜRK, öğretmen kimliğini sanatın bütünleyici yönlerinden biri olarak gördüğü şiir ile harmanlayarak sanatçılar adına kaleme aldığı şiirlerle bugüne kadar rastlanmayan bir tarz ile de sanat dünyasına farklı bir bakış açısı getirmiştir.
ÖZTÜRK; Osmanlı kaftanlarının üzerindeki bitkisel motifleri, doğal ipliklerle dokuma sonucu deformasyona uğratarak günümüz tekstilinde çok gündemde olan sürdürülebilirlik ile bir araya getirdiği “Geçiş I” isimli dördüncü kişisel sergisini Şubat 2025’te, “Geçiş II” isimli beşinci kişisel sergisini ise Mart 2025’te sanatseverlerle buluşturmuştur.
Açılış:
22 Mart, Saat: 15.30
G&G Sanat Merkezi
Tütüncü Mehmet Efendi Cad. Oramiral Kemal Kayacan Sok. No:2 Beyaz Köşk
Göztepe / İSTANBUL