BİR BİLENE SORDUK

Bir Bilene Sorduk: Esra Demiröz Yanıtladı

Kültür-sanat emekçilerine sorduk: Bu yaz ne okuyalım?

Ara Güler Müzesi Ziyaretçi İlişkileri ve Mağaza Satış Sorumlusu Esra Demiröz yanıtladı:

İstanbul Resimli Hatıralar ve Şehir, Orhan Pamuk, YKY, 2016

Osmanlıda Günlük Yaşam Nesneleri, M. Şinasi Acar, Norgunk Yayınları, 2011

Görme Biçimleri, John Berger, Metis Yayınları, 1974

İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’den mezun olan Esra Demiröz, İBB Atatürk Kitaplığı şehir müzesi envanterinde, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve İznik Çini Fırınları kazılarında çalışmıştır. Demiröz günümüz müzeciğinde ve envanter çalışmalarında kullandığı kitaplardan birini ve okumaktan keyif alınabilecek iki ayrı kitabı bizlere şu şekilde anlatıyor:

“Ara Güler Müzesi ekibinin bir parçası olunca fotoğraf ve fotoğraf tarihine ayrı bir ilgi duymaya başladım. Bu süreçte Ara Güler’in de fotoğraflarının yer aldığı Hatıralar ve Şehir isimli kitabı bir solukta okudum diyebilirim. Kitap hem duygusal hafızayı kuvvetlendirirken aynı zamanda içinde bulunan İstanbul fotoğrafları görsel hafızamda çok güzel tatlar ve dokular bıraktı. Kitap anlatım olarak tipik Orhan Pamuk üslubunda masalsı bir havada geçiyor. İstanbul’un sokaklarında gezmiş hissiyatı veriyor ve çıkıp bir sur içi tarihi yarımada gezme isteği uyandırıyor diyebilirim. Herkesin kendinden bir parça bulacağı birçok konuya değinmiş olması da bence kitabı özel kılıyor. Keyifle önerebileceğim bir kitap ancak resimli olan halinde İstanbul görsellerine yer verilmiş iki ayrı kitap mevcut buna dikkat ederek alınmasını öneririm.

“Osmanlı’da Günlük Yaşam Nesneleri” kitabını daha çok Osmanlı günlük yaşamında nesneleri kullanım biçimlerini merak eden biraz daha bu alanla ilgili kişilere önermek isterim. Kitabı bu alanda envanter yazarken kullandım ve gerçekten hobi olarak da okunması gerektiğine inanıyorum. Oldukça enteresan yaşam nesneleri ve kullanım alanları olduğunu gördüm. Görsellerle desteklenmiş olması ayrıca önemli. Bir berber makasının üzerinde Osmanlıca kazasız iş yapılması gerektiğini gösteren söz olduğunu görmek oldukça enteresandı. Osmanlı’nın çeşitli dönemlerinde kullanılmış takvimlerden koyun saatlerine, terazilerden rubu tahtalarına, buhurdan ve gülâbdanlardan körüklü fenerlere, kemer tokalarından dikiş nakış araçlarına, mühürlerden kamış kalem ve kalemtıraşlara, hokka ve divitlerden elyazması kitaplara, sancak Kurânları’ndan rahle ve çekmecelere, ferman ve beratlardan kale anahtarlarına kadar soyut ve somut nesnelere ilişkin 31 bağımsız bölümden oluşuyor. Bu nedenle biraz daha araştırmaya yönelik bir kitap sayılabilir. İlgili olan kişilerin mutlaka edinmesi gerekli. Ayrıca bu tip alanlarda araştırma yapan kişilere kesinlikle tavsiyemdir çünkü çok ince elenip sık dokunmuş, malzemenin türüne kadar araştırılmış bir kitap.

Son olarak John Berger’in ‘Görme Biçimleri’ adlı kitabı, sanat tarihi ve görsel sanatların tüm alanlarına ilgi duyan kişiler için önerebileceğim bir başlangıç kitabı… Karşılaştığımız her imgenin (reklamlar, sanat eserleri vb.) arkasında neler yattığını anlamanızı sağlayan ve başka bir görme biçimi ile görmenize neden olacak mutlaka okunması gereken bir kitap. Konular kısa, anlaşılır ve açık bir şekilde anlatıldığı için okuması da çok rahat. Belgeselini de izleyip kitapla desteklerseniz daha verimli bir bakış açısı kazanmış olabilirsiniz.”

Bir bilene Sorduk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu