Bude Art & Architecture Resim ve Heykel Karma Sergisi – “UYANIŞ”
Bude Art & Architecture’ın, Feride Çelik küratörlüğünde düzenlediği Resim ve Heykel Karma Sergisi “UYANIŞ” 4-31 Mayıs 2019 tarihleri arasında Bude Psikoterapi Merkezi’nde…
Sanatçılar Fulya Okbay, Hülya Küpçüoğlu, Nermin Ülker Bude Psikoterapi Merkezi‘nde gerçekleşecek ‘Uyanış’ başlıklı resim ve heykel karma sergisinde sanatseverlerle buluşuyor.
Heykeltraş Nermin Ülker ‘Pencere’ olarak isimlendirdiği çalışmalarında insanların bakmak istedikleri pencereleri tanımlar. Sınırlandırılmış çerçeveler insanın bakış açısını belirler. Bakmak, baktığını görebilmek ve görebildiğini hissedebilmek kişiyle ilgili olarak değişkenlerdir. Çizilen sınırlar bazen köşeli bazen yuvarlaktır. Bireyin her sabah baktığı uyanışın simgesi olan pencerenin çerçevesi genişler, daralır ya da sonsuzlaşır.
Sanatçı Fulya Okbay çalışmalarında doğadaki uyanışı insan yüzleriyle tanımlar. Yarı insan yarı bitki çalışmaları insanı doğa ile bütünleştirir. İnsan yüzlerinin yarısında yer alan bitki örtüsü yerini bazen bina iskeletine bırakır. Fulya Okbay bu çalışmalarıyla canlıların nefes alacak yerinin kalmadığı, yüksek apartmanlarla kaplanan şehirlerimize kısaca çevre felaketine de parmak basmak ister. Çevreye karşı duyarlı olmaları için insanlığa seslenir, onları uyandırmaya çalışır.
Sanatçı Hülya Küpçüoğlu ise gerek yaptığı enstalasyon gerekse resimsel çalışmalarında bizlere adeta ağacın hikayesini anlatır. Dili olsa da keşke konuşabilse doğadaki ulu ağaçlar. Onlara tercüman olan Küpçüoğlu yaptığı enstalasyon çalışmasında Türk kültüründe sıklıkla kullanılan tespihten esinlenir. Müslüman halkın, dualarında elinden düşürmediği tespih imgesel olarak kağıttan üretilir ve tespih toplarının üzerine ağaçların resmi yapılır. Yaşadığımız beton yığını şehirlerimizde böyle bir doğa duasına ihtiyaç duymak şüphe götürmeyen bir gerçektir.
Açılış: 4 Mayıs Cumartesi Saat: 18.00
Bude Psikoterapi Merkezi
Halaskargazi Cad. No:86/5 Osmanbey Şişli İstanbul
Giriş ücretsizdir.
BUDE ART & ARCHITECTURE HAKKINDA
Bude, Gürcü dilinde “kuş yuvası” anlamına geliyor. Bude Art & Architecture mimarları da yuvalarını özenle, sabırla ve ustalıkla inşa eden kuşlardan ilham alarak yaşam alanlarını güzelleştirmek için çalışıyor. Doğal malzemeler kullanmaya özen göstererek hayalini kurduğunuz mekanları, ihtiyaçlarınız ve konforunuz doğrultusunda dizayn etmeyi vaat ediyor.
Mimarlık çalışmalarının yanı sıra sergi gezmenin ve sanat eserlerine bakmanın insan ruhuna iyi geldiğini ve sanatın yaşam alanlarına kattığı değeri göstermek amacıyla sergiler düzenleyen Bude Art & Architecture, sergilerinde ustalara yer verdiği gibi, genç sanatçılara, sanat okuyan öğrencilere ya da sergi açma imkanı henüz bulamamış sanatçılara destek olmak, onların isimlerini ve işlerini de duyurmayı hedefliyor.
FULYA OKBAY Kimdir?
1978’de İstanbul’da doğdu. Erenköy İntaş Lisesini bitirdi.Uzun bir süre kendi işiyle ilgilendikten sonra 2011 yılında Yeditepe Üniversitesi Plastik sanatlar Bölümüne (Resim-Heykel-Seramik) burslu olarak girmeye hak kazandı.2015 yılında okuduğu bölümü üstün başarı ünvanıyla bitirdi. Ertesi yıl Plastik Sanatlar Bölümünün yüksek lisansına yine burslu olarak başladı ve 2017 yılında mezun oldu.Galeri M Bebek’te Çağdaş sanat semineri eğitmenliği yaptı.Pera Müzesinde çocuklara çeşitli eğitimler verdi.2016’dan itibaren İstanbul Suadiye’de kendi atölyesinde çalışmalarını sürdüren Fulya Okbay aynı zamanda çocuklara ve yetişkinlere,sanat semineri ve resim dersi vermektedir.
HÜLYA KÜPÇÜOĞLU Kimdir?
Adapazarı’nda doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Hülya Küpçüoğlu 1993-2007 yılları arasında Konstrüktivist resimler, kolajlar ve üç boyutlu çalışmalar yaptı. 2000’ler sürecinde video art ve posta sanatı projelerine katılan Küpçüoğlu, ulusal ve uluslararası video ve posta sanatı projeleri düzenledi. Bu süreçte popüler kültür ve güncel olaylarla ilgilenmeye başlayan sanatçı, 2007 yılından itibaren bu konularda resimler üretmeye başladı. Özellikle eski Türk filmlerinde rol alan sanatçı portreleri, film kareleri yanında güncel olaylarla ilgili resimler yaptı. Sanatçı halen populer kültür imgeleri ve güncel olaylar üzerine çalışmalar yapmaktadır.
Küpçüoğlu İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.
NERMİN ÜLKER Kimdir?
1974 Karadeniz Ereğli doğumludur. 2012 yılında İstanbul ‘da Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel Sanatlar Heykel Bölümün‘ den mezun olmuştur. Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Kuramı ve Eleştiri Programı’nda Yüksek Lisans eğitimine devam etmektedir. Nermin Ülker, 2’si kişisel olmak üzere 20’ye yakın ulusal ve uluslararası karma sergiye katılmıştır. İstanbul Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nde bulunan atölyesinde sanat çalışmalarına devam etmektedir.
KÜRATÖR FERİDE ÇELİK Kimdir?
Lisans öğrenimini Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde tamamlamıştır..Yüksek Lisansını Yeditepe Üniversitesi Sanat Yönetimi bölümünde Marcus Graf danışmanlığında tezli olarak bitirmiştir. Işık Üniversitesi Sanat Bilimi Doktora programını bitirmiştir. Prof. Balkan Naci İslimyeli danışmanlığında “Türk Sinemasında İç Göç Filmlerinde Birey ve Mekan Algısı (1960-2009)” başlıklı tezi yazmıştır. Halen çok sayıda galeriyle sanat projeleri ve sergi küratörlüğüne devam etmektedir. Avrupa Parlementer Meclisi Ödüllü Baksı Müzesi’nde proje koordinatörü ve Baksı Kültür Sanat Vakfı’nda yönetim kurulu üyesidir.