BİR SANATÇI BİR ESERSANATTAN

Bir Sanatçı Bir Eser : Melis Boyacı ‘Dirimsel Bellek 15’

Çalışmalarında “ben”, “birey” ve “varoluş” kavramları üzerine yoğunlaşan akademisyen ve sanatçı Melis Boyacı, insanın kendine yabancılaşması yani evren ile birlik – varoluş sorununa odaklanıyor.

Melis Boyacı ‘1 Sanatçı 1 Eser’ bölümümüzde sanatseverlerle paylaştığı “Dirimsel Bellek” adlı serisinin 15. parçasını şu şekilde anlatıyor:
“Sanat çalışmalarımda çocukluğumdan beri hissettiğim duygunun, evrende bir olduğum duygusunun peşinde koşuyorum, o birliği yansıtmak, hissettirmek istiyorum. Temelde ilgi alanım olan Antik Yunan felsefesi, kuantum fiziği ve tasavvufu harmanlayarak çalışmalarımda “ben”, “birey” ve “varoluş” kavramları üzerine yoğunlaşıyor, kuantum fiziğinin “biz kimiz?” sorusunun da yanıtını arıyorum. “Dirimsel Bellek” adlı serinin bir parçası olan bu resimde aslında çok eski çağlardan beri var olan bir görüşün “evrenin, varlığın bütünsel birliği” olduğu görüşünün izini sürmekteyim. Bu evrensel bütünlük doğanın en küçük zerresinde bile kendini belirtmektedir. Uzaydan alınan görüntülerle hücrelerimize kadar uzanan fotoğraflar birbirinin aynısıdır. Bu bütünlüğü bir kere duyumsadığında zihnimiz her yöne açılan sonsuz, sınırsız bir oluşu hissetmeye başlar. Aslında zihnimiz evrenin kendisi olur. Tanımladığımız sınırlar içinde sınırsızlığı duyumsarız. Bu resimde de zihnin bu bütünsel birlik halini aramaktayım.”

Dirimsel Bellek 15, Tuval üzerine yağlıboya ve akrilik, 160×140 cm, 2018

Melis Boyacı Kimdir?

1978 İzmir doğumlu. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun olduktan sonra, 2009’da Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Kuram ve Eleştiri Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Resim Bölümü’nde doktorasını tamamladı. Resim eğitimi sırasında ‘Sanat Terapisi’ ile ilgilendi; bir süre Narlıdere Bakımevinde sanat terapisi üzerine çalıştı. Boyacı’nın makaleleri Rh+, Sanatçının Atölyesi gibi farklı dergilerde yayımlandı. 2009 itibaren farklı üniversitelerde öğretim görevliliği yapan Boyacı, bir yandan da bağımsız sanatçı olarak çalışmalarına İstanbul’da devam etmektedir. Sanatçının çalışmaları tual gibi geleneksel medyum ile dijital medyayı birleştirdiği resim ve enstalasyonlardan oluşmaktadır.

Çalışmalarını yaparken felsefe, Eski Yunan Mitolojisi ve Kuantum Fiziği üzerine yaptığı araştırmalardan beslenerek ‘evren’, ‘varlık’, ‘var oluş’, ‘hakikat’ ve ‘gerçeklik’ kavramlarını sorunsallaştırmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu