MÜZİKSANATTAN

Cahit Berkay‘dan Unutulmayacak Konser

Yaşayan efsane Cahit Berkay Antolojisi konseri dün akşam İş Sanat’ta gerçekleşti.

“Selvi Boylum Al Yazmalım”, “Devlerin Aşkı”, “Güler misin Ağlar mısın?” gibi Türk sinemasında sayısız film müziğine imza atan Cahit Berkay, müzik tarihimizin en önemli isimleri ile çalışmalar yaptı, sayısız esere imza attı. 50 yılı aşkın sanat hayatına birçok başarıyı sığdırdı.

Elli beş yıllık sanat yaşamının bir derlemesi niteliğinde gerçekleşen Cahit Berkay Antolojisi konserinde, Şebnem Ferah, Hayko Cepkin, Hüseyin Turan ve Ender Balkır misafir olarak sahne aldı ve Cahit Berkay müzikleriyle doyumsuz bir müzik şöleni yaşandı. Cahit Berkay’ın yol arkadaşları Cem Karaca, Barış Manço da gecede unutulmadı.

Cahit Berkay Kimdir?

1946’da Isparta’da doğdu. Müzik hayatına, 1962 yılında Siyah İnciler grubunda başladı. 1964’te Selçuk Alagöz’ün grubunda profesyonel oldu. Moğolları kuran ilk kadroda yer aldı. Grupta akustik elektrik gitar, yaylı tambur, ıklığ, bağlama çalıyordu.

Moğollar dışında yıllardır film müzikleri yapıyor. 1978’de”Fırat’ın Cinleri”, 1982’de”Kırık Bir Aşk Hikayesi”, 1991’de”Gizli Yüz” 2001’de de “Melekler Evi” film müzikleri ile Altın Portakal ödülünü aldı. En sonuncusu Orçun Benli’nin yönettiği “Bu Son Olsun” filmi olmak üzere 200’den fazla uzun metrajlı filmin müziği ve bir çok dizi müziği dağarcığında yer almaktadır.

1997’de Cahit Berkay filim müzikleri albümleri serisinin birincisini yaptı. Film müzikleri volüm 2 , 1998’de, volüm 3 ise 2001’de çıktı. 2007 yılında Grup Zan ile birlikte “Toprak” isimli albümünü yayınladı. Moğollar ile yaptığı olağan sahne ve albüm çalışmalarının yanı sıra, 2012 yılında Derya Petek ile birlikte yaptığı “arda kalan” isimli albümünü yayınladı.

Moğollar Hakkında

1967’de 5 genç müzisyen çalıştıkları gruplarda yaptıkları müziğin kendi yapmak istedikleri müzik olmadığını düşünmektedirler beraber bir grup oluşturmaya karar verirler. Moğollar ismi ile çalışmaya başlarlar.

İlk 45’likleri “Eastern Love/Artık çok geç” , Şubat 68’de çıkar. Bu plağın hemen ardından”Mektup/Lazy John”u yapan grup, Haziranda Altın Mikrofon yarışmasına katılır ve “Ilgaz” ile üçüncü olur. Bu başarı ve ardından çıkan 45’lik Moğollar adının daha çok insan tarafından duyulmasını sağlar. Konserler verirler. İlginç konserlerdir bunlar; örneğin, Diskotek dergisi tarafından 3 Nisan 1968’de İstanbul Fitaş sineması’nda düzenlenen, Haramiler ve Kaygısızların da katıldığı konsere “silindir şapkaları, uzun siyah frakları ile üç keman bir viyolonsel ve bir trompet eşliğinde” çıkar Moğollar elemanları.

Haber: Nasuh Bektaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu